Ghiţă a refuzat să dea declaraţii în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru dare de mită, şantaj şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghită. FOTO Adevărul/David Muntean
Sebastian Ghită. FOTO Adevărul/David Muntean

Sebastian Ghiţă a refuzat să dea declaraţii în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru opt infracţiuni, între care dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă. În schimb, unul dintre procurorii acuzaţi de scurgeri de informaţii din dosare a spus că ”e posibil” să-i fi transmis lui Ghiţă date din dosare, dar nu le-a considerat relevante.

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Ploieşti în cel mai nou dosar al deputatului Sebastian Ghiţă se arată că parlamentarul a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor cu privire la acuzaţiile de şantaj, cumpărare de influenţă, spălare de bani, dare de mită şi folosire de informaţii nedestinate publicităţii. Ghiţă a refuzat să facă declaraţii în baza articolului 83, alineatul 1 din Cod de Procedură Penală care prevede acest drept.

În schimb, cei doi procurori inculpaţi alături de Sebastian Ghiţă în acest dosar, Liviu Tudose, fost şef al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, şi Aurelian Mihăilă, adjunct al lui Tudose, au dat declaraţii în faţa procurorilor DNA.

Astfel, conform rechizitoriului, magistratul Aurelian Mihăilă, plasat sub control judiciar şi acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, s-a apărat spunând că atunci când a obţinut de la un procuror de caz un document nedestinat publicităţii, acesta fusese dat presei şi trimis la instanţă.

”Nu poate fi reţinută apărarea inculpatului Mihăilă Aurelian Constantin formulată în sensul că, la momentul obţinerii referatului cu propunere de arestare preventivă, acesta nu mai conţinea informaţii nedestinate publicităţii, de natură a zădărnici urmărirea penală, susţinând că acel referat, pe de o parte, a fost comunicat presei, iar pe de altă parte, fusese înaintat la instanţă. (…) Pe de altă parte, este evident că inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin, furnizând, în afara cadrului legal, informaţii nedestinate publicităţii referitoare la persoane cercetate, măsuri speciale de supraveghere dispuse şi numele procurorului de caz din dosarul de urmărire penală nr. (.....) P/2013 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a acceptat şi urmărit obţinerea unui folos material necuvenit de către inculpatul Ispas Constantin prin folosirea informaţiilor în posesia cărora a intrat”, se arată în rechizitoriul DNA.

Cel de-al doilea procuror inculpat în acest dosar, Liviu Tudose, arestat preventiv şi acuzat de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,  a dat două declaraţii la DNA, el spunând că "este posibil" să îi fi dat lui Sebastian Ghiţă informaţii cu privire la un dosar al Parchetului Curţii de Apel în perioada în care acestea erau confidenţiale, precizând că a considerat că datele pe care i le transmite lui Ghiţă nu sunt relevante.

"Procurorul magistrat Tudose Liviu Mihail (...) a recunoscut că îl cunoaşte pe deputatul Sebastian Ghiţă de la începutul anilor 2000 şi «este posibil» ca în cursul anului 2013, în perioada de confidenţialitate a cercetărilor făcute în dosarul (...) P/2013, când erau în derulare măsuri de supraveghere tehnică, Ghiţă Sebastian Aurelian să fi venit la locuinţa sa din (….) judeţul Prahova, pentru a-i solicita furnizarea unor informaţii din dosarul instrumentat de procurorul (...). Inculpatul Tudose Liviu Mihail a recunoscut că «este posibil» să-l fi informat pe Ghiţă Sebastian despre numele procurorului de caz şi al ofiţerilor delegaţi în cauză, însă a considerat irelevante aceste informaţii. Acesta a afirmat că nu mai ştie dacă Ghiţă Sebastian Aurelian i-a cerut să-i furnizeze date referitoare la măsurile de supraveghere tehnică dispuse în dosar", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii DNA Ploieşti i-au trimis în judecată pe deputatul Sebastian Ghiţă, pe procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, care au avut funcţii de conducere în Parchetul Curţii de Apel (PCA) Ploieşti, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova Viorel Dosaru şi pe fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas.

Dosarul a fost înregistrat, miercuri, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât suspendarea din funcţie, începând de miercuri, a procurorilor Liviu Mihail Tudose, adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi Constantin Aurelian Mihăilă, procuror în cadrul Parchetului Ploieşti, ca urmare a trimiterii lor în judecată în dosarul deputatului Sebastian Ghiţă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite