Gheorghe Ştefan, urmărit penal pentru spălare de bani într-un nou dosar. Fostul edil şi-ar fi pus un apropiat la conducerea Poştei Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ştefan este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi spălare de bani
Gheorghe Ştefan este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan este urmărit penal de procurori anticorupţie într-un nou dosar în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu. Alături de el este cercetat şi un fost director de la Poşta Română.

De asemenea, în acest caz este cercetat şi Florin Aurelian Ciobotaru, fost director adjunct, coordonator al Direcţiei comerciale din CN Poşta Română SA, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Mai mult, omul de afaceri Marian Constantinof, cel care controla printr-un interpus firma Posh Telecom Solutions SRL şi Cosmin Dragoş Mihăilescu sunt urmăriţi penal pentru pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. 

Gheorghe Ştefan şi-ar fi pus un apropiat în conducerea Poştei Române

Concret, potrivit procurorilor, în cursul anului 2009, Gheorghe Ştefan şi-a impus un apropiat, pe Florin Ciobotaru, în funcţia de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială a CN Poşta Română SA, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor. 

Ulterior, spun anchetatorii, Gheorghe Ştefan şi Ciobotaru Florin Aurelian ar fi convenit cu Marian Constantinof ca o societate comercială nou înfiinţată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relaţia contractuală cu CN Poşta Română SA, privind prestarea, în unităţile poştale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

„În schimbul folosirii influenţei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL şi să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpuşi), Gheorghe Ştefan i-a cerut lui Marian Constantinof să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obţinut această din urmă societate comercială, în executarea contractelor încredinţate”, precizează DNA.

În acest context, Gheorghe Ştefan ar fi exercitat presiuni asupra lui Florin Ciobotaru pentru identificarea urgentă a unor motive de încetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL şi CN Poşta Română. 

La rândul său, Florin Ciobotaru ar fi exercitat presiuni asupra angajaţilor din subordine pentru găsirea unor pretexte de încetare a contractelor amintite. Întrucât nu a găsit sprijin din partea angajaţilor amintiţi, Florin Ciobotaru ar fi apelat la cunoştinţele juridice ale lui Cosmin Mihăilescu, persoană recomandată de Marian Constantinof, pentru a-i oferi sprijin în încetarea raporturilor comerciale dintre companie şi SC Smart Telecom Solutions SRL.

Contractele dintre CN Poşta Română SA şi SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Florin Ciobotaru şi Cosmin Mihăilescu, în calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatură. În acest fel, CN Poşta Română SA şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu CN Poşta Română SA, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro.

Contract fără licitaţie

Ulterior, Florin Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială din CN Poşta Română SA, ar fi negociat şi ar fi încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune.

„Este de precizat că CN Poşta Română SA a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei”, mai arată DNA. 

În realitate, spun anchetatorii, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care deţinea platforma de operare şi un „call-center” pentru oferirea de consultanţă şi service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă. Cu aceste societăţi comerciale CN Poşta Română SA a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul.

Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relaţia comercială pe care în realitate o desfăşura cu Payzone Romania SA, CN Poşta Română SA ar fi achitat nejustificat, în perioada mai – octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA.

Mai mult, la cererea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof, ar fi achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de 302.845,48 lei către o societate controlată prin interpuşi de primarul din Piatra Neamţ, pentru achiziţionarea de publicitate în municipiul Piatra Neamţ. Această societate comercială a direcţionat o parte din banii încasaţi către o televiziune la care asociaţi erau copii lui Gheorghe Ştefan.

Cantonamentul echipei de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ, plătit de Marian Constantinof

Tot la solicitarea lui Gheorghe Ştefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării şi ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamţ. Costul transportului şi al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei şi 35.306 euro.

La data de 03 septembrie 2009, Marian Constantinof , prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ştefan şi soţia sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia.

„Gheorghe Ştefan, în urma unor discuţii cu Marian Constantinof, şi-a dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de primul menţionat să fie direcţionate, la cererea lui Ciobotaru Florin Aurelian, sub forma unor sponsorizări, către o asociaţie sportivă a unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, în iulie şi septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost făcute două plăţi în favoarea asociaţiei, în valoare totală de 62.000 de lei”, mai notează anchetatorii.

Valoarea totală a sumelor date lui Gheorghe Ştefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) şi 35.306 euro. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite