Fraude cu medicamente pentru HIV şi cancer exportate în Uniunea Europeană. Procurorii au reţinut mai multe persoane
0Şaptesprezece persoane care făceau afaceri cu medicamente pentru cancer şi HIV au fost reţinute, marţi, de procurorii bucureşteni. Anchetatorii au făcut nu mai puţin 87 de percheziţii efectuate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la peste 32 de milioane de lei. Valoarea medicamentelor depăşeşte 160 de milioane de lei.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în urma acţiunii de marţi, au fost reţinute 17 persoane, dintre care 14 urmează să fie prezentate instanţei Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, respectiv Imran Aziz, Ibrahim Sirin, George Bogdan Teucă, Maura Ţigănuş-Niţă, Gheorghiţa Stoian, Steliana Maria Rujoiu, Gabriel Donceag, Cristian Alexandru Gheorghe, Teodor Şerban Cheleş, Marius Alinel Vlad, Auraş Ilie Ştefan, Constantin Grasu, Ovidiu Răbâncă şi Cristian Dumitru.
Conform procurorilor, în perioada 2012-2014, prin intermediul SC SDS Interpharma SRL, suspecţii ar fi exportat în ţări ale Uniunii Europene medicamente pentru cancer, HIV, boli psihice şi hepatită, în valoare de aproximativ 160 milioane de lei, pe care aceştia le cumpăraseră iniţial de pe piaţa neagră, din spitale, farmacii sau din străinătate, din Turcia sau Ucraina.
"Pentru a asigura trasabilitatea medicamentelor şi pentru a reduce sarcina fiscală aferentă veniturilor, inculpaţii au înregistrat în documentele financiar contabile şi în documentele justificative fiscale operaţiuni nereale de achiziţii de medicamente de pe teritoriul naţional, de la societăţi comerciale afiliate sau fantomă, în acest fel stabilind cu rea-credinţă taxa pe valoare adăugată deductibilă în cuantum de 11.554.242 lei (pentru care a solicitat rambursarea sumei negative) şi sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit aferent cheltuielilor nereale în cuantum de 21.102.086 lei", se arată într-un comunicat emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Conform anchetatorilor, prejudiciul produs bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 12 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit iar suma totală spălată se ridică la aproximativ 65 milioane de lei.