Fostul vicepreşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor şi fiul acestuia, reţinuţi pentru luare de mită şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Cătălin Dumitru, şi fiul acestuia, Cătălin Alexandru, sunt urmăriţi penal de procurorii anticorupţie. Aceştia au fost reţinuţi joi pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi spălare de bani.

Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a rezultat că, în cursul lunii martie 2013, Cătălin Dumitru, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, ar fi pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. 

„În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susţinut că îşi va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită”, au arătat procurorii.

Pe 13 mai 2013, Cătălin Dumitru ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului său, echivalentul sumei de 1.000.000 de euro, în scopul arătat mai sus.

Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani, omul de afaceri ar fi întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracţională.

Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 de euro pretinsă şi primită de Cătălin Dumitru, acesta ar fi cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, autoturisme de lux şi imobile.

„În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeaşi persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în acelaşi dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios”, au mai arătat anchetatorii.

Celor doi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi urmează să fie prezentaţi instanţei Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În aceeaşi cauză, procurorii din Oradea efectuează urmărirea penală şi faţă de Daniel – Marin Bran, care a fost reţinut pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Totodată, în acelaşi dosar, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Dragoş Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite