Fosta consilieră a Elenei Udrea, Luminiţa Kohalmi, audiată la DNA în dosarul „Gala Bute”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta consilieră a Elenei Udrea, Luminiţa Kohalmi, s-a prezentat, luni, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) unde a fost audiată de procurori, în calitate de martor, în dosarul „Gala Bute”. Între timp, Elena Udrea cere înlocuirea arestului preventiv.

La ieşirea din DNA, Kohalmi a precizat că nu cunoaşte fapte ilegale comise de Elenea Udrea 

„Am fost citată ca martor într-un dosar referitor la Elena Udrea. În perioada în care era ministru eu mă ocupam de relaţiile cu mass-media. Nu am cunoştinţe de fapte ilegale comise de doamna Udrea", a precizat fosta consilieră.

Întrebată dacă procurorii i-au cerut lămuriri privind pretinsa primire de către Udrea a unei genţi cu 900.000 de euro, Luminiţa Kohania răspuns că nu are cunoştinţă despre aşa ceva.

„Am fost purtător de cuvânt, nu aveam acces la informaţii confidenţiale. Am avut cu doamna Udrea o relaţie foarte bună şi corectă de serviciu”, a mai arătat aceasta.

Elena Udrea se află în arest din 25 februarie, în dosarul „Gala Bute”, în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Elena Udrea cere înlocuirea arestării preventive

Fostul ministru Elena Udrea le cere magistraţilor Curţii Supreme înlocuirea arestului preventiv, primit în dosarul „Gala Bute”, cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Solicitarea a fost depusă la Instanţa Supremă, pe 3 aprilie, şi urmează să fie analizată de judecători pe data de 10 aprilie.

„Postacii“ o costau pe Elena Udrea 10.000 euro lunar

Potrivit anchetatorilor DNA, Ana Maria Topoliceanu şi Tudor Breazu plăteau nu mai puţin de 10.000 euro lunar pentru plata unui grup de persoane, care postau comentarii online. Folosind identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri, „postacii” scriau comentarii la diverse articole, în favoarea Elenei Udrea şi a PDL Bucureşti.

„S-a stabilit că inculpaţii Breazu Tudor Liberiu şi Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obţinute din infracţiunile de luare de mită pentru plata unor servicii efectuate în interesul organizaţiei Bucureşti a PDL şi al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu ştiinţa acesteia”, se arată în referatul în care DNA cere prelungirea arestării preventive pentru Elena Udrea.

Breazu şi Topoliceanu achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a Elenei Udrea. 

„De asemenea, inculpaţii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura «postaci», şi al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri. 

Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate şi comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită”, precizează anchetatorii.

Postacii, plătiţi „la bucată“

„Postacii” erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de coordonatorul echipei de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela, susţine DNA.

Anchetatorii subliniază că pentru aceste plăţi, mai ales pentru sumele mari de bani date internauţilor, nu se încheiau forme legale de plata. „Toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţă inculpatei Udrea Elena Gabriela, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa «postacilor» de la Breazu Tudor şi de la coordonator”, arată procurorii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite