Elena Udrea: Am intervenit la Ponta ca să o numească pe Kovesi la DNA. Sunt relaţii vechi, de când lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider PMP Elena Udrea s-a lăudat într-un interviu acordat jurnaliştilor hotnews.ro că ea a intervenit la premierul Victor Ponta pentru ca Laura Codruţa Kovesi să fie numită şefă la DNA. Întrebată în ce calitate s-a dus în biroul lui Victor Ponta, Udrea a răspuns sec: „în calitate de persoană care putea să discute cu el“.

Interviul acordat astăzi site-ului de ştiri hotnews.ro de către politicianul Elena Udrea a scos la iveală mai multe bâlbe ale preşedintei PMP, proaspăt pusă sub acuzare de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft. Una dintre dezvăluirile Elenei Udrea a fost că ea este cea care l-a convins pe premierul Victor Ponta să o numească pe Laura Codruţa Kovesi şefa la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Mai mult, Elena Udrea a spus că s-a dus într-o seară acasă la Victor Ponta, la biroul acestuia, şi a discutat numirea lui Kovesi. În timpul interviului, Elena Udrea nu părea foarte sigură de ce spune, explicând pe rând că aceasta era dorinţa preşedintelui Traian Băsescu sau a adjunctului şefului SRI, Florian Coldea.

Reamintim că Elena Udrea a declarat în ultimii ani că este singurul politician din opoziţie care se luptă cu Victor Ponta.

Redăm fragmentul din interviu în care Elena Udrea se încurcă în propriile afirmaţii:

Cristian Pantazi: Dar despre cine e vorba?

Dan Tăpălagă: Vorbiţi în clar!

Elena Udrea: Evident că vorbim în clar. În spatele unui plan pe care eu îl văd foarte bine aşezat şi care este pus în practică de ceva timp, pas cu pas, şi ce-am aici sunt lucruri pe care de luni de zile eu le scriam€ şi constatând toate acestea, se află un om care deţine în acest moment toate aceste secrete, pentru că le are de la mii de oameni, de ofiţeri care le adună. Este şeful actual al Serviciului Român de Informaţii, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, în acest moment, deţine această putere, pentru că pe de o parte deţine toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de altă parte are o foarte bună relaţie cu dna Kovesi. Şi va spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în funcţia de procuror DNA.

Dan Tăpălagă: În ce sens aţi intervenit?

Elena Udrea: În sensul în care dl Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor şi numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care îl interesă pe preşedintele Traian Băsescu. Singurul nume care interesă era Codruţa Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamnă Codruţa Kovesi.

Dan Tăpălagă: Cum adică a fost o propunere a domnului Coldea?

Elena Udrea: Adică dl Traian Băsescu evident că o susţinea pe Codruţa Kovesi, dar ea era plecată între timp din ţara.

Cristian Pantazi: Era la Bruxelles, trimisă a Guvernului.

Elena Udrea: Da. Şi cel care a propus revenirea dânsei a fost dl Coldea.

Dan Tăpălagă: De unde aţi scos informaţia asta, cine v-a spus asta?

Elena Udrea: La acel moment, această discuţie - dar, încă o data spun, a fost un nume pe care şi-l dorea şi preşedintele foarte mult, dar ideea că dansa să se întoarcă de acolo a venit de la Florin Coldea.

Dan Tăpălagă: Păi adineauri aţi spus că dvs. aţi susţinut-o.

Elena Udrea: Nu, eu am spus că eu am fost cea care a discutat cu dl Victor Ponta numirea dnei Codruţa Kovesi.

Dan Tăpălagă: Păi, staţi puţin. Ori Traian Băsescu a susţinut-o, ori dvs, ori Florian Coldea, că nu se mai înţelege nimic în clipă asta?

Elena Udrea: Am spus că propunerea că dansa să se întoarcă de la Bruxelles a venit de la dl Coldea. Traian Băsescu şi-a dorit foarte mult că Codruţa Kovesi să fie procuror DNA, dar Victor Ponta nu dorea acest lucru.

Dan Tăpălagă: Dar cine v-a spus toate astea?

Elena Udrea: Păi, faptul că Victor Ponta nu dorea era evident şi ştiam de la preşedinte. Dar era evident, pentru că spunea pe toate părţile că nu doreşte. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codrutei Kovesi în funcţie.

Dan Tăpălagă: Când?

Elena Udrea: Într-o seară, în 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte. Am discutat atunci cu dl. Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul că era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrema€¦ ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele.

Dan Tăpălagă: Dar ne puteţi spune în calitate de ce aţi făcut această intervenţie la dl. Ponta?

Elena Udrea: În calitate de persoană care, la momentul acela, putea să discute cu el. Ceea ce n-ar fi făcut, spre exemplu, nici preşedintele.

Cristian Pantazi: V-a cerut preşedintele, v-a rugat să faceţi aceste diligente, această discuţie cu Victor Ponta?

Elena Udrea: Nu.

Cristian Pantazi: A fost iniţiativă proprie?

Elena Udrea: A fost iniţiativa mea. 

(...)

Dan Tapalagă: Revin puţin la episodul întâlnirii cu premierul Victor Ponta, dacă el a avut loc, în 2013 aţi spus.
Elena Udrea: Da. Când s-a făcut numirea.

Dan Tapalagă: Păi nu eraţi inamici, pe vremea aia, în opoziţie? Că am văzut nişte schimburi de replici extrem de dure.
Elena Udrea: Eu sunt chiar cea care chiar a făcut opoziţie.

Dan Tapalagă: Cum? Întâlnindu-vă cu Victor Ponta?
Elena Udrea: Da’ n-are legătură. Faptul că eu mă cunosc cu dvs, dacă ies de aici şi spun ceea ce cred despre dvs, şi spun sincer, n-are legătură lucrul acesta. Adică eu pot să cred nişte lucruri despre un om şi, în acelaşi timp, legat de alt subiect să stau de vorbă cu el.

Dan Tapalagă: Dar aţi spus că eraţi printre puţinii oameni care aveau acces la Victor Ponta.
Elena Udrea: Din apropierea lui Traian Băsescu.

Dan Tapalagă: În virtutea căror relaţii?
Elena Udrea: Sunt vechi, de când lumea…

Dan Tapalagă: Faptul că a fost avocatul dvs la firme sau de când?
Elena Udrea: Nu. El nu a fost avocatul meu, v-am mai spus şi este minor subiectul faţă de ce se întâmplă, credeţi-mă. Avocatul meu nu a fost niciodată. Dacă a fost avocatul lui Dorin Cocoş, sigur, părerea mea v-am mai spus, cred că şi-a luat un avocat prost.

Dan Tapalagă: Victor Ponta, mi-aduc bine aminte, a declarat public că numirea Laurei Codruţa Kovesi a fost propunerea lui. Este o declaraţie publică, data într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, dacă nu mă înşel acum vreo jumătate de an.
Elena Udrea: Da. A fost propunerea lui, după ce a primit-o de la Traian Băsescu. El şi-a asumat toate propunerile. Eu vă spun cum stau lucrurile şi vă spun care era argumentul principal pentru care nu voia numirea.

Dan Tapalagă: Ori de la Traian Băsescu, ori de la Florian Coldea? Iarăşi va trebui să vă hotărâţi.
Elena Udrea: Eu cred că am lămurit-o.

Dan Tapalagă: Nu, deloc!
Elena Udrea: Oficial, propunerea a făcut-o preşedintele României, pentru că în mod constituţional numirea procurorilor se face între preşedinte şi premier - asta este legea, astăzi. Ideea că dna Kovesi să se întoarcă de la Bruxelles a fost ideea dlui Coldea.

Dan Tapalaga: Dar ce vreţi să spuneţi cu asta, că a fost ideea dlui Coldea?
Elena Udrea: Nimic. Decât să arăt faptul că există un parteneriat între dl Coldea şi dna Kovesi, care…

Elena Udrea o atacă pe Kovesi şi pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea

În  a făcut acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Sebastian Ghiţă. Întrebata care sunt dovezile pe care îşi bazează denunţul la DNA, Elena Udrea a spus că e vorba despre declaraţiile lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan (Pinalti) - ambii urmăriţi penal în dosarul Microsoft şi aflaţi în arest preventiv, ale lui Culiţă Tărâţă (fostul şef al CJ Neamţ, acum decedat) şi pe informaţii de la Sebastian Ghiţă.

„Cred că toţi cei care ştiu anumite lucruri, şi este o tactică - trebuie să recunoaşteţi că este un comportament des întâlnit - toţi cei care ştiu anumite lucruri sau toţi cei care pot fi o piedică trebuie eliminaţi. Şi acum o sa mă întrebaţi: bine, si ce ştiti? Păi, eu stiu foarte multe lucruri, pe care le-am aflat unele din discutiile directe, sa zicem, cu dl Coldea, altele pe care le-am aflat de la persoane care s-au întâlnit sau au colaborat în anumite momente cu dl. Coldea“, a spus Udrea în interviul acordat HotNews.

Întrebată de jurnalişti ce fel de informaţii deţine şi cum le va folosi, Udrea a răspuns: „Am făcut un denunţ la DNA. Un denunţ în care spun lucruri despre dl general SRI Florian Coldea şi despre… o amintesc pe doamna procuror general DNA Codruta Kovesi. A venit la mine fostul soţ să mă roage să îi fixez, să intermediez o întâlnire cu dl Coldea şi dl Maior, spunându-mi că nu doreşte să îi apeleze direct în situaţia dată. Mi-a spus, spre exemplu, că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV. Ulterior am aflat ca banii au fost remişi dlui Ghiţă de către Alin Cocoş“.

Elena Udrea spune de actualul şef al serviciilor secrete, Florian Coldea, că deţine secretele tuturor politicienilor, care pot determina punerea sub acuzare a acestora. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite