Dumitru Martin, patroul firmei de salubritate Polaris, condamnat la 13 ani de închisoare în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Martin FOTO Adevărul
Dumitru Martin FOTO Adevărul

Patronul firmei de salubritate Polaris, Dumitru Martin, a fost condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal federal din Sacramento pentru conspiraţie în vederea unor fapte de corupţie şi mituirea unui funcţionar public, scrie site-ul centralvalleybusinesstimes.com, citat de News.ro.

Martin a deţinut şi operat o companie românească, Polaris M. Holdings. Anamaria Cruceru (49 ani), Constantin Schiller (63) şi Marcelle Banaga (41), toţi din România, inculpaţi în acelaşi dosar de corupţie, au fost angajaţi ai Polaris.

În perioada iunie 2014-decembrie 2015, cei patru au conspirat să mituiască un ofiţer care se ocupa de contractări în cadrul Forţelor aeriene americane, cu scopul de a obţine contracte estimate la milioane de dolari cu Polaris.

Ei s-au oferit să-l mituiască pe ofiţer cu un „comision” de 10% din valoarea fiecărui contract pe care l-ar câştiga. Ei au sugerat ca ofiţerul să folosească un contract de consultanţă fictiv şi alte contracte comerciale şi documente pentru a ascunde plata mitei.

În iulie 2015, Polaris a prezentat Forţelor aeriene americane o ofertă în vederea furnizării unor containere de depozitare la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în România. Contractul a fost evaluat la peste zece milioane de dolari.

În septembrie 2015, Martin s-a dus la baza aeriană Travis, la Fairfield, să semneze documentele cu privire la licitaţie şi contracte fictive menite să ascundă diverse sume plătite ca mită în valoare de peste un milion de dolari.

Cei patru conspiratori au virat de la Polaris, din România, 100.000 de dolari într-un cont bancar din Statetele Unite, ca mită iniţială către ofiţer.

Numai că ofiţerul lucra pentru FBI, iar Polaris nu obţinuse niciun contract.

Ceilalţi trei au pledat vinovat de conspiraţie în vederea mituirii şi urmează să fie condamnaţi de judecătorul Nunley pe 11 mai. Ei riscă maximum cinci ani de închisoare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite