UPDATE Deputatul Gheorghe Coman va fi cercetat în libertate. Curtea Supremă a respins cererea procurorilor DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Înaltei Curţi au respins, vineri seară, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul deputatului PC Gheorghe Coman, acuzat de fapte de corupţie. Parlamentarul a primit interdicţia de a părăsi localitatea.

UPDATE: Deputatul Gheorghe Coman va fi cercetat în libertate, după ce Curtea Supremă a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă. Propunerea anchetatorilor a fost transmisă magistraţilor vineri după-amiază, după ce Parlamentul a avizat favorabil ridicarea imunităţii deputatului.

În schimb, judecătorii au stabilit ca deputatul să nu părăsească localitatea pe o perioadă de 30 de zile.

Decizia Înaltei Curţi nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.

UPDATE: Înalta Curte a rămas în pronunţare după ce vineri după-amiază a luat în discuţie cererea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a deputatului Gheorghe Coman, acuzat pentru fapte de corupţie. O decizie urmează să fie totuşi pronunţată vineri seară.

UPDATE: Magistraţii Curţii Supreme vor lua în discuţie cererea DNA de arestare preventivă în cazul lui Gheorghe Coman, acuzat de corupţie, în cadrul unei şedinţe programate la ora 18.00, potrivit unor surse judiciare. Deputatul PC a ajuns la Înalta Curte, chiar dacă nu a fost citat.

UPDATE: Procurorii DNA au trimis la Curtea Supremă cererea de arestare preventivă emisă pe numele deputatului PC Gheorghe Coman, urmând ca Înalta Curte să stabilească completul de judecată în acest caz, complet care va analiza cererea procurorilor cel mai probabil tot astăzi.

UPDATE: Deputatul Gheorghe Coman a precizat la ieşirea din sediul DNA că se va duce la Curtea Supremă, chiar dacă nu a fost citat în acest moment, pentru a lua parte la judecarea propunerii de arestare preventivă.


Deputaţii au votat vineri în favoarea cererii de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Gheorghe Coman, acuzat pentru fapte de corupţie.

Deputaţii au aprobat, cu 190 de voturi „pentru“ şi 34 voturi  „împotrivă“ solicitarea încuvinţării arestării preventive a lui Gheorghe Coman. 34 de deputaţii nu şi-au exprimat votul.

Deputatul Gheorghe Coman a declarat că este nevinovat, că nu a luat „şpagă” niciodată în viaţa sa şi că DNA nu are suficiente probe împotriva sa. Mai mult, el spune că, deşi politica este „grea şi mizerabilă”, nu va demisiona din PC, atât timp cât nu există dovezi clare care să-l incrimineze.

De asemenea, parlamentarul a negat şi că ar fi fugit după organizarea flagrantului, spunând că a fost la ţară să taie porcul şi nu a avut semnal la telefon.

„Nu am fugit după flagrant. Ce să aude că m-au prins la Ploieşti nu e adevărat. Ieri am fost la ţară, am tăiat porcul, nu aveam semnal acolo, când am plecat de acolo pe drum am aflat că mă caută. Am oprit, m-au urcat în maşină şi am plecat la Ploieşti. Exclud tot”, a mai declarat Gheorghe Coman.

La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, al cărui nume apare în stenogramele din referatul procurorilor DNA în cazul Coman, a declarat că nimeni din conducerea partidului nu i-a cerut lui Gheorghe Coman „nici măcar un covrig” şi că este bine că instituţiile şi-au făcut datoria.

„Nimeni din conducerea PC nu i-a cerut lui Coman nici măcar un covrig. Este ruşinos ce a făcut şi confirmă concluzia la care ajunsesem şi noi: că e o persoană de o calitate îndoielnică. Din acest motiv, am şi refuzat să particip la alegerile la care mă invitase. Dar ce a putut să facă întrece orice închipuire. E bine că instituţiile abilitate şi-au făcut datoria”, a declarat Daniel Constantin, citat de Mediafax.

Bogdan Vlad, avocatul lui Gheorghe Coman, a declarat, vineri, că deputatul nu a primit nicio sumă de bani, ci a fost provocat, precizând că nu este vorba de luare de mită sau trafic de influenţă, ci de o infracţiune asimilată celor de corupţie.

"Nu este vorba despre infracţiunea de luare de mită, nici de trafic de influenţă, este infracţiunea prevăzută de articolul 13 din Legea 78/2000, infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, unde nici nu este nevoie, la nivel teoretic, să se obţină folosul, este suficient să se urmărească respectivul folos", a precizat avocatul, potrivit Mediafax.

Bogdan Vlad a mai spus că problema care se pune este dacă au fost acţiuni care se circumscriu elementului material prevăzut în textul de lege.

"Adică dacă este vorba de invocarea autorităţii influenţei în sensul acelui text de lege. Eu nu ştiu de ce se face atâta haos pe chestia asta. Infracţiunea este una pedepsită cu între unu şi cinci ani, deci, repet, nu este vorba nici de luare de mită, nici de trafic de influenţă", a adăugat avocatul.

Bogdan Vlad a mai spus că deputatul Coman nu a fugit, aşa cum susţin anchetatorii, care au organizat un flagrant. "Cine a fugit? Dacă dumneavoastră sunteţi subiectul unei înscenări, să spunem, ce atitudine adoptaţi?", a adăugat avocatul.

"Procedura este urmărirea, în măsura în care Camera Deputaţilor a comunicat hotărârea prin care s-a votat în sensul ridicării imunităţii. Este vorba de o imunitate de procedură aici, nu de o imunitate de fond, atunci când este deschis drumul DNA de a formula propunerea de arestare la ICCJ, Secţia penală", a mai spus avocatul.

STENOGRAME

„PNL-ul n-o să mai fie, într-o lună de zile n-o să mai fie”

Din stenogramele ataşate de procurori în referatul prin care cer aviz pentru cercetarea deputatului PC reiese cum Gheorghe Coman ar fi sugerat încă din noiembrie 2013 că PNL-ul ar urma să iasă de la guvernare.

Coman Gheorghe: Ăăă…ai foc?...deci eu dacă dau la pace cu tine facem treabă, dacă nu dau nu facem treabă!
 

B C (n.r. denuntatorul) : Păi despre ce e vorba?

Coman Gheorghe: Deci, fii atent, ăăă, conform unei înţelegeri acuma a noastră care e, între mine….o să fie între mine şi PSD, nu mai discutăm de PNL că PNL-ul n-o să mai fie, într-o lună de zile n-o să mai….dar nu are nicio…între noi…între USL cum se spune, conform asta….am cedat eu DSV-ul director mare şi am luat la electrica! Înţelegi? Că asta a fost să fie, sănătoşi să fim, nu-i problemă asta e! Şi conform înţelegerii, protocolului care este, ăsta…cum îi zice…director adjunct e …este la noi, la Partidul Conservator!

„Da Jivă să fie”

Coman Gheorghe: O sticlă de whisky n-ai şi tu pă undeva?
BC: Ba da, am o sticlă de whis...
Coman Gheorghe: Nu, io am luat trei sticle, da să nu cumva să nu... să nu-mi ajungă...
BC: Da, mă, lasă că fac rost.
Coman Gheorghe: Bă, am făcut socoteala... Fii atent! Da Jivă să fie! Am făcut socoteala...
BC: Jiva (CHIVAS – n.r) d-ăla de doişpe ani.
(...)
Coman Gheorghe: Io, tu ştii să-ţi spun? Io-ţi spun realitatea care, io sunt serios în primu’ rând, dacă mă trădează cineva, praf îl fac! Eu ce-am vorbit cu PROFESORUL, ăla nu e... Nu mai linge nimeni! Ăla-i ma, cel mai serios! Io, io cu PROFESORU’, nu discut cu altcineva!
 

Deputatul a vorbit de venituri din deszăpeziri, dar şi despre cum şi-a asigurat locul de parlamentar


BC: Ce scoţi şi tu din deszăpezire, bagi în... Dacă vine deszăpezire, că n-a, nu ninge!
Coman Gheorghe: N-a nins, nu iau nimica-n p..a mea! Nu... Ce dracu? Cărţile sunt făcute în aşa fel, numai, numai să fie, să fie treaba bună!
BC: Da!
Coman Gheorghe: Io mi-am, io am şi locu’ meu în continuare de parlamentar. Peste trei ani...
BC: Ţi l-ai asigurat!
Coman Gheorghe: Da bineînţeles, păi io ce-am bătut, mă? Io am bătut palma sută la sută! Io ştiu ce vorbesc! Da’ io trebuie să fac şi io treabă! Că dacă io nu fac treabă, ăştia zic ,,Bă, tu ce p..a mea faci aici?” Şi e mulţumiţi, ă, ce am făcut io la BUZĂU... Nu ce a făcut VLASE! Mai rar judeţe! Adică sunt judeţe, da’ mai rar!
BC: Ţi-a mai reproşat ceva, că mă ţii în funcţie şi n-am ajutat cu nimic?
Coman Gheorghe: Nu, nu mi-a zis nici... Mi-a zis atuncea la-nceput ,,Bă, tu n-ai...” Ei mi-a zis aşa! DANIEL mi-a zis aşa! Şi mi-a zis, în primu’ rând mi-a zis, cum îi zice, secretaru’..., SCUTA(?)! Cică ,,domnule, da’ dumneata ţi-ai pus director!” - ,, Da!” ,,Pi şi ce vii la noi şi spui că nu ştiu ce? Pi hai să discutăm omeneşte! Nu, nu-ţi convin, schimbă-i mâine!” Aşa mi-a zis direct! Păi, nu poţi să ţii tu... Că nu ştiu ce, că i-am zis io, ,,domnule, păi dumneata zici aşa, io când am venit, de am luat preşedinţia io numai la, numai la, ăăă, clădire, la cum îi spune la asta?”
BC: Facturi...
Coman Gheorghe: Aşa şi la curent şi la aia, am avut trei sute şaizeci de milioane! ,,Domnule, ai acte?” Am noroc c-a fost NICOLETA! ,,Ia arată, doamnă!” A-nnebunit ăia când au văzut! ,,Domnule, ăsta zicea că-i la zero!” ,,Uite, domnule, ce vorbim! La zero? Păi v-arat..., ia să-ntrebaţi de, a luat de la STELEA nişte bani, de la ăla...” că scrie pă acte. ,,Unde-a dat banii? Ce-a făcut cu ei, că ei n-au făcut nimic! Ei nicio cafea, veneai la ei...”
BC: Stelea de la APIA...
Coman Gheorghe: Pi a dat şi aia, a cotizat femeia acolo. Două mii, trei mii de lei, aia a dat bani, să ştii, şi lu’ VLASE. Adică pă chitanţă, nu pă vrăjeli, pă de-alea! Pă chitanţă!... Şi unde-a dat banii ăştia? Pi el, dacă vine la el, nicio cafea... La mine e deschis patru ore dimineaţa, la nouă până seara.  Io  am   şedinţă-n fiecare săptămână, municipiu, astea. Ei acolo! Da’ am fetele-astea bune...în rest…


Deputatul PC Gheorghe Coman negocia sprijinul politic pentru accesul în funcţii publice, spunând că „fără politică nu poţi să trăieşti” şi că „la orice partid se cere nişte bani”, potrivit referatului procurorilor DNA.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada noiembrie – decembrie 2013, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia de conducere deţinută în cadrul Partidului Conservator, Coman ar fi cerut unui denunţător, persoană cu funcţie de conducere în Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, în schimbul menţinerii acestuia în funcţia publică respectivă (care la nivel politic ,,revenea” partidului respectiv), diverse servicii, precum şi remiterea unor foloase materiale necuvenite. 

Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău.  

În perioada 9 – 16 decembrie 2013, în acelaşi context, Gheorghe Coman i-ar fi cerut denunţătorului să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferentă evenimentului organizat la data de 14 decembrie 2013, în municipiul Buzău, cu ocazia conferinţei organizate pentru alegerea conducerii judeţene a PC (eveniment la care a şi fost reînvestit în funcţia de preşedinte). Procurorii menţionează că este vorba despre 3.140 lei. 

Această sumă ar fi fost primită de Coman pe 18 decembrie 2013, acesta fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie. La intervenţia procurorilor, deputatul a fugit cu autoturismul în care se afla în momentul infracţiunii flagrante, sustrăgându-se urmăririi penale. În cele din urmă, Coman a fost prins la Ploieşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite