Militarii, jandarmii şi poliţiştii vor fi plătiţi pentru orele muncite în weekenduri sau în zilele de sărbătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi răsplătiţi pentru munca depusă în plus FOTO Arhivă Adevărul
Angajaţii structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor fi răsplătiţi pentru munca depusă în plus FOTO Arhivă Adevărul

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanţa de Urgenţă prin care militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea fi plătiţi pentru munca prestată în zilele de weekend şi de sărbători. Astfel, pentru acele zile oamenii legii vor primi 75% din salariul de bază.

Măsura a fost adoptată la propunerea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

Potrivit Ordonanţei, militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea fi plătiţi, de la 1 iulie 2014, „pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale, cu 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător”.

Până în prezent, legea prevedea recuperarea muncii prestate în zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin timp liber, însă din cauza numărului mic al angajaţilor acestor instituţii raportat la numărul misiunilor, acordarea de timp liber în aceste condiţii putea afecta funcţionarea normală a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, susţin oficialii de la Guvern.
Decizia vine după ce, săptămâna trecută, ministrul Gabriel Oprea i-a criticat pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi pe directorul Direcţiei Buget din Finanţe, Gheorghe Gherghina, care au susţinut că nu există resurse pentru a acoperi majorarea. Oprea a cerut schimbarea din functie a cel putin unuia dintre cei doi oficiali. Luni, atât Voinea, cât şi Gherghina au fost numiţi în Consiliul de Administraţie al BNR şi urmează sa plece din Guvernul.

Reprezentanţii Ministerului de Interne au precizat că numai în acest an angajaţii acestor instituţii au avut de gestionat o serie de situaţii de ordine publică, de urgenţe civile sau generate de condiţiile meteorologice, care au presupus prezenţa permanentă în mijlocul comunităţilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite