De ce i-a refuzat instanţa despăgubiri mai mari de 10.000 de euro jandarmeriţei dezarmate la mitingul Diasporei din 10 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii susţin că Ştefania Nistor, femeia jandarm care a fost lovită cu pumnii şi picioarele de trei huligani în timpul protestului din 10 august 2018, nu este îndreptăţită la daunele morale de 100.000 de euro cerute de aceasta.

Magistraţii susţin că, după rănile şi prejudiciul moral suferit, i se cuvine o sumă de zece ori mai mică pe motiv că prin natura profesiei, aceasta a fost pregatită să acţioneze în astfel de situaţii.

Astfel, instanţa a apreciat că suma de 100.000 de euro, solicitată de Ştefania Nistor, este mult prea mare, „în raport de contextul social-economic actual şi de prejudiciul moral suferit în concret de partea civilă”. „Instanţa apreciază că vârstă persoanei vătămate Nistor Ştefania, de doar 23 de ani la momentul agresiunii, şi împrejurarea că această nu avea o bogată experienţă profesională, ci se află la începutul carierei, au contribuit la perceperea evenimentului traumatic, în sensul că în mod evident partea civilă a resimţit temerea că ar putea fi şi pe viitor agresată în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu. Persoană vătămată nu a suferit intervenţii chirurgicale, nu a necesitat pentru vindecare un număr ridicat de zile de îngrijiri medicale, a putut reveni repede în activitate şi nu a suferit prejudicii fizice permanente”, motivează Judecătoria Sectorului 1. Mai mult magistraţii mai precizează că Ştefania Nistor, prin natură profesiei sale, a fost pregătită să acţioneze în situaţii conflictuale ce pot degenera în violenţă verbală şi fizică.

Ştefania Nistor a stat patru zile internată din cauza leziunilor traumatice suferite în urma loviturilor cu pumnii şi picioarele aplicate de cei trei huligani. Potrivit declaraţiei mamei tinerei, Florina Nistor, această a avut echimoze pe tot corpul şi dureri fizice timp de două săptămâni, iar apoi a urmat tratament cu antiinflamatoare. „În acest context, în ceea ce priveşte prejudiciul moral suferit de către partea civilă, instanţa reţine fără dubiu că un asemenea prejudiciu există, date fiind urmările acţiunilor violente conjugate ale inculpaţilor, partea civilă având de suferit nu doar fizic, ci şi psihologic”, explică Judecătoria Sectorului 1.

În acest dosar instanţa a aplicat pedepse cu suspendare de maxim 2 ani şi 8 luni pentru şapte inculpaţi, instanţa motivând că cei implicaţi au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori şi au colaborat cu organele de cercetare. „Agresivitatea de care au dat dovadă inculpaţii a fost spontană, nepremeditata, de durata redusă (actele de violenţă au durat aproximativ două minute), loviturile fiind aplicate dezordonat şi nefiind vizată o anumită persoană vătămată sau o anumită zona a corpului”, au explicat magistraţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite