Curtea Supremă cere un control urgent la Poliţia Prahova, pentru că de patru luni nu a reuşit să aducă, cu mandat, un martor din dosarul lui Sebastian Ghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Ghita ilustratie FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepreşedintele Curţii Supreme, Iulian Dragomir, cel care conduce completul de 5 judecători din dosarul fostului deputat PSD, Sebastian Ghiţă, a dispus cercetarea administrativă a conducerii Poliţiei Prahova după ce, de patru termene, un martor nu se prezintă la proces. „A devenit Romania stat federativ şi în Prahova nu se mai executa mandatele de aducere?”, a spus judecătorul.

Completul de cinci judecători condus de vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Iulian Dragomir, a dispus la termenul de luni, 3 iunie, în procesul de corupţie care îi vizează pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă şi pe fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, trimiterea unei adrese către şeful Politiei Române, chestorul Ioan Buda, pentru cercetare administrativă la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

”A devenit Romania stat federativ şi în Prahova nu se mai executa mandatele de aducere?”, a spus judecătorul Iulian Dragomir în sala de judecată.

Măsura vine după ce politiştii prahoveni nu au reuşit să îl aducă sub escortă, la ultimele termene, din 4 februarie, 4 martie, 1 aprilie şi 11 mai, pe martorul Iulian Tanase, cerut de procurorul DNA.  Judecătorii vor evaluarea cauzelor care au dus la această situaţie şi indicarea măsurilor dispuse după cercetare.

Este vorba despre o persoană apropiată lui Iulian Bădescu şi unul dintre denuntatorii din acest dosar, după cum notează Ziare.com.

„La cinci zile după ce semnează citaţia, îşi ia bilet de avion şi pleacă în concediu!", a explicat jduecătorul. Procurorul DNA, Marius Vartic, a susţinut poziţia preşedintelui de complet: „Aducere înseamnă adus! Trebuie amendate şi martorul şi organele de aducere."

Iulian Dragomir arată că martorul a plecat din ţară, la cinci zile după ce a semnat citaţia adusă de poliţişti: să fie amendat cu 3.000 de lei, sancţiunea va fi dată în debit astăzi la administraţia financiară locală. „La termenul din 9 septembrie să fie adus cu însoţitor. De dată asta, mandatul va fi executat de jandarmi, prin Brigada Specială a Jandarmeriei Bucureşti. Facem adresa în atenţia inspectorului general, Cătălin Sindile”, a spus în final judecătorul.

În aceeaşi adresă, din care preşedintele completului a citat în sala de judecată, se arată că cercetarea va fi făcută, după caz, de corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sau al Inspectoratului General al Poliţiei Române. ”În adresă vom indica faptul că, având în vedere că Poliţia nu a adus martorul, s-a dispus aducerea martorului de Jandarmerie.” a mai explicat Dragomir.

De asemenea, martorul Iulian Tanase (finul fostului primar al Ploieştiului – n.r.) a fost amendat de instanţă cu 3000 de lei, pe motiv de rea voinţă întrucât, desi pe 17 mai a semnat procesul verbal de citare, cinci zile mai tarziu şi-a cumpărat bilet de avion pentru o perioadă în care e cuprinsa şi ziua audierii. Iulian Tanase este unul dintre denunţătorii din acest dosar.

La termenul din 13 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a amendat pe şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova cu suma de 1.000 de lei, tot pentru absenţa martorului. Însă, ca urmare a explicaţiilor venite de la Ploieşti, magistraţii au decis să renunte la sancţiune.

Potrivit magistraţilor, a ajuns la sediul ICCJ o adresă de la Poliţia Prahova prin care se explică faptul că martorul nu a fost adus pentru că nu se afla la domiciliu.

Acuzaţiile DNA din dosar: În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţa şi Iulian Badescu sub acuzaţiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar la Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, sustinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în suma de 1.500.000 de lei.

Pentru alocarea acelei finanţări, Iulian Bădescu ar fi pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în Ploieşti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Ghiţă şi Bădescu au fost achitaţi în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au declarat apel.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite