CCR: Judecătorii şi procurorii fac parte egal din categoria magistraţilor şi au drept egal să candideze la şefia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Judecătorii şi procurorii au vocaţie egală sub aspectul eligibilităţii în calitatea de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituţională a României a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate privind mai multe articole din legea de modificare a Legii 317/2014 referitoare la organizarea şi funcţionarea CSM.

„Legea fundamentală nu face niciun fel de distincţie sub aspectul desemnării doar a unui judecător în funcţia de preşedinte sau doar a unui procuror în funcţia de vicepreşedinte al CSM, ci menţionează că preşedintele CSM este ales dintre magistraţii judecători şi procurori aleşi în adunările generale ale magistraţilor şi validaţi de Senat. Prin urmare, în actualul cadru constituţional, judecătorii şi procurorii, în calitate de membri aleşi ai CSM, au vocaţie egală sub aspectul eligibilităţii fie în calitatea de preşedinte, fie în calitatea de vicepreşedinte al Consiliului", se precizează în motivare.

În opinia CCR, instituirea unei astfel de diferenţieri între membrii CSM judecători şi procurori intră în contradicţie cu principiile constituţionale.

"Atât timp cât Constituţia reglementează (...) Consiliul Superior al Magistraturii ca reprezentant, în egală măsură, al celor două ramuri ale magistraturii - judecătorii şi procurorii - şi garant, în această calitate, al independenţei Justiţiei - în componenta sa referitoare la autoritatea judecătorească, respectiv instanţele judecătoreşti şi Ministerul Public -, legea organică nu poate institui o diferenţiere, în cadrul aceleiaşi categorii a magistraţilor aleşi membri ai Consiliului, sub aspectul vocaţiei de a fi ales ca preşedinte al CSM doar în privinţa judecătorilor, membri aleşi ai Consiliului. Această opţiune a legiuitorului organic este incompatibilă cu prevederile art. 16 şi ale art. 133 alin. (3) din Legea fundamentală", se mai menţionează în motivare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite