Cum şcolarizează gratuit Ministerul de Interne tineri palestinieni, în fiecare an
0Printr-un proiect de modificare şi completare a unei reglementări mai vechi, Ministerul Afacerilor Interne creionează condiţiile în care sunt pregătiţi gratuit în România în domeniul apărării civile studenţi palestinieni.
Practic, este vorba de modificarea “Hotărârii Guvernului nr. 272/2012 privind oferta unilaterală a statului român de burse pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, care acţionează pentru Autoritatea Naţională Palestiniană”, proiect postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
În primul rând, în proiectul de modificare legislativă se stipulează cu exactitate de câţi studenţi palestinieni este vorba. Astfel, în domeniul apărare civilă sunt două burse în cadrul Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti şi, respectiv, opt burse în cadrul Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu- Boldeşti."
Apoi în proiectul de modificare legislativă se precizează şi condiţiile de cazare şi facilităţile din domeniul transporturilor de care vor beneficia viitorii studenţi palestinieni care vin în România. Astfel, ei vor avea la dispoziţie cazare gratuită în instituţiile de învăţământ sau căminele studenţeşti, în limita fondurilor alocate, iar facilităţile de transport intern vor fi “în condiţiile aplicabile elevilor/studenţilor români", se arată în proiect.
În fine, viitorul act normativ reglementează şi problema burselor acordate viitorilor studenţi şi subvenţionarea mesei acestora.
Astfel, ei vor încasa o indemnizaţie lunară la fel ca orice elev sau student din instituţiile de învăţământ.
Ca şi până acum, studenţii palestinieni vor beneficia de proces de învăţământ gratuit, asistenţă medicală gratuită în caz de urgenţe medico-chirurgicale şi dotare, pe perioada şcolarizării.
În plus, bursele includ un an pregătitor pentru învăţarea limbii române.
Toate aceste cheltuieli vor fi finanţate de Ministerul Afacerilor Interne prin Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" Bucureşti şi, respectiv, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Această modificare legislativă va intra în vigoare începând cu anul şcolar/universitar 2018-2019.
Burse şi în alte domenii
În actul normativ iniţial se arată că sudenţii palestinieni sunt instruiţi gratuit în România nu numai în domeniul “Apărare Civilă”. Astfel Hotărârea de Guvern nr. 272/2012 arată că tinerii palestinieni pot aplica şi pentru zece burse în domeniul sănătate, şi zece burse în domeniul inginerie. Şi aceaştia vor avea gratuitate la cursuri, cazare sau transport în condiţii identice cu studenţii români. Pentru bursele acordate în domeniile sănătate şi inginerie finanţarea se face din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
85 de locuri de studii universitare pentru candidaţi din afara UE
În anul universitar 2018 – 2019, România oferă şi altor cetăţeni străini burse de studii. Concret, prin Ministerul Afacerilor Externe sunt puse la dispoziţie 85 de burse pentru studii universitare şi postuniversitare în România, prin concurs de dosare organizat pe baza reglementărilor în vigoare de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Pot aplica cetăţeni străni care provin din toate statele lumii, cu excepţia statelor membre UE.
Bursele se acordă pentru studenţi şi masteranzi pe parcursul anului academic, inclusiv în vacanţele de iarnă şi de primăvară şi nu se acordă pe perioada vacanţei de vară. Finanţarea cheltuielilor de şcolarizare şi a cheltuielilor de cazare în căminele studenţeşti se face prin bugetul Ministerului Educaţiei, în limita subvenţiei alocate cu această destinaţie.
În plus cei care vor fi selectaţi vor beneficia de un ajutor financiar de 65 euro pe lună, pentru studenţii la licenţă, echivalentul în lei al sumei de 75 euro pe lună, pentru studenţii la masterat şi, respectiv, echivalentul în lei al sumei de 85 euro pe lună, pentru doctoranzi. Bursele nu acoperă cheltuielile de transport internaţional şi intern.