Cum va funcţiona cartelul româno-bulgar pentru medicamente mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între România şi Bulgaria a fost încheiat un acord prin care cele două ţări pot aduce medicamente care lipsesc cu mai multă uşurinţă către pacienţii lor. Începând cu 2017, cele două state vor să negocieze preţurile pentru medicamentele inovative şi cele orfane, împreună, pentru a obţine oferte mai avantajoase de la producătorii europeni.

Confruntată cu cea mai mare criză de medicamente din ultimii ani, România caută soluţii pentru a nu-i lăsa pe bolnavii rămâni fără tratamente. Soluţia a fost găsită de autorităţile române împreună cu cele din Bulgaria, ţară care întâmpină probleme similare din punct de vedere al accesului la medicaţie, astfel că cele două state vecine au semnat un acord prin care să poată aduce, de la producători, la un preţ mai mic, medicamentele care nu sunt decontate de cele două sisteme de sănătate.

Acest lucru se va întâmpla începând din 2017, dat fiind faptul că mecanismul prin care cele două state vor putea negocia şi aduce medicamente necesare din alte state europene va fi pus la punct abia la sfârşitul acestui an, a explicat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. Voiculescu şi omologul său bulgar, Petar Moskov, au ajuns la concluzia că este nevoie de un acord comun, astfel că Guvernul României a adoptat un act normativ în acest sens.

În urma acordului, care a fost semnat joi, pacienţii din ambele ţări vor beneficia de medicamente care lipsesc, din diferite motive, dintr-o ţară, dar se găsesc în cealaltă. Spre exemplu, un medicament foarte scump, pentru o boală rară, care nu se găseşte la noi, a fost adus din Bulgaria pentru un pacient român. Totodată, vaccinul antirabic, care lipsea din România, a fost adus tot de la vecinii noştri, medicii fiind aprovizionaţi cu acest ser după luni întregi în care nu l-au avut în cabinete sau în spitale.

Ce fel de medicamente vor fi aduse

„Cu ajutorul acestuia acord vor fi aduse tratamente care nu sunt decontate de casele de sănătate. De asemenea, vor fi aduse medicamente orfane, adică medicamente greu de găsit atât în România cât şi în Bulgaria, dat fiind faptul că ele sunt utilizate în tratarea bolilor foarte rare”, au explicat oficialii de la Sănătate.

„Acest acord are doi piloni. Unul este despre negocierea comună pentru medicamentele scumpe, cele inovative, pe care le vrem disponibile pentru pacienţii noştri. Al doilea pilon se referă la discontinuităţile de pe piaţă atunci când un medicament dispare”, a declarat şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, precizând că produsele respective vor fi aduse în ţară prin Compania Naţională Unifarm.

Între 2013 şi 2016, costurile României cu medicamentele au crescut în medie cu 12%. „Pentru medicamentele citostatice pentru diagnostice oncologice între 2014 şi 2016, sumele cheltuite au crescut cu 26%”, a mai arătat, joi, ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, costul unui medicament pentru boli rare poate ajunge la 97.117 lei pe lună, în timp ce pentru anumite citostatice costul poate ajunge la 67.500 de lei pe lună. Ideea acordului este aceea de a obţine un cost mai mic, a mai subliniat ministrul Sănătăţii, precizând că prin acest acord medicamentele care nu se găsesc vor putea fi luate din Europa Centrală şi de Est.

Ce medicamente nu se găsesc

În prezent, cinci medicamente esenţiale, care nu au alternativă terapeutică, au fost retrase complet din România. Este vorba de Madopar, pentru Parkinson, Bonviva - pentru osteoporoză, Siofor - pentru diabet, Bondronat - pentru osteoporoză şi Metrotrexat comprimate - pentru post transplant. Toate cele cinci produse se numără printre medicamentele esenţiale pentru supravieţuirea bolnavilor cu aceste patologii. Alte 13 molecule destinate cancerului nu se găsesc, o parte din ele fiind prescrise copiilor.  

Însă nu doar medicamentele ieftine lipsesc din farmacii, ci şi cele scumpe. Spre exemplu, Cialis, un medicament pentru potenţă, e de negăsit în farmacii, susţin specialiştii. Distonocalmul nu se mai găseşte nici el, nici Eliquis, un medicament pentru circulaţie, care previne formarea cheagurilor de sânge. Totodată, Sintrom nu se găseşte, acesta neavând în momentul de faţă un înlocuitor cu aceeaşi concentraţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite