Cum am ”izolat” România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi românii care au vizitat China au fost uimiţi de felul prietenos în care au fost trataţi tocmai pentru că erau români. Spre deosebire de alte ţări unde numele de român este dispreţuit şi constituie un dezavantaj, în China el deschide uşile şi trezeşte simpatia în mod automat. Nu ar trebui atunci să luăm mai în serios relaţiile cu acest stat care nu a făcut niciodată un secret din deschiderea faţă de ţara noastră?

Câteva cazuri concrete, de la martori oculari. Cineva dorea să închirieze un apartament în Beijing, iar răspunsul era invariabil: nu închiriem la străini. Până când, din greşeală, doritorul a pomenit faptul că este din România. ”De ce nu spuneţi aşa? Situaţia e complet diferită”, a fost reacţia. Imediat, locaţia a fost oferită spre închiriere. În care ţară europeană aţi mai fost privilegiaţi pentru că sunteţi români? Alte mărturii de călătorie povestesc despre felul în care chinezii îţi fredonează melodii din producţia cinematografică Mihai Viteazul sau din alte filme despre istoria României pe care le văzuseră la televizor sau la cinematografe. Nu ştiu alţii cum sunt, dar dacă eşti român şi la capătul lumii cineva îţi pomeneşte de eroii neamului pe care îi cunoaşte din filmele româneşti, ar trebui să te simţi special. Şi exemplele de acest fel pot continua.

Am văzut de prea multe ori numele de român târât prin noroi la europeni ca să nu admir cu atât mai mult un loc în care el este preţuit. Iar acest lucru ar trebui să conteze şi la nivel înalt. Aşa încât cei care privesc cu circumspecţie vizita premierului Victor Ponta în China, ca încununare a turneului asiatic, greşesc fundamental. O să vedem în cel mai scurt timp şi rezultatele acestui efort diplomatic la nivel înalt. China primeşte în sfârşit, la nivel oficial, încurajarea să vină să investească în România, după ce a făcut turul Europei, dar oficialii români au ţinut-o la distanţă. Pentru că, vezi Doamne, aşa era puterea de atunci de la Bucureşti de importantă şi de grozavă că nu avea nevoie de investiţiile chineze care făceau înconjurul lumii. Orgoliul şi autosuficienţa guvernărilor portocalii şi-au dat în petec într-un mod grotesc atunci când au ţinut China la graniţă, în timp ce capitalurile ei făceau minuni în restul Europei. Decidenţii portocalii însă erau purişti, ei nu se amestecau cu un stat comunist pasămite, şi priveau de sus la avansurile Chinei. Acum cât de încuiat să fii să consideri că tu nu ai nevoie de investiţiile celei mai expansive economii a lumii?...

După ce am fost acuzaţi că izolăm România, uite că ţara noastră este primită peste tot şi este tratată cu respect. Aceasta este diferenţa dintre propaganda portocalie şi realitate. 

Premierul Victor Ponta este primit la cel mai înalt nivel la Beijing. Acest lucru înseamnă imens pentru România şi vom vedea acest lucru în perioada următoare în investiţii concrete. Sigur că succesul diplomatic al premierului nu se compară cu gesturile de refuz ale fostului preşedinte francez faţă de Băsescu, imortalizate în fotografii care au făcut înconjurul Europei, sau cu faptul că Băsescu nu mai era invitat niciunde în afara întâlnirilor Consiliului European unde participa în mod automat pentru că România este membru în UE. Diferenţa este colosală şi nu mai poate fi ascunsă sub preş. Dar nu succesul politic contează aici, ci ceea ce aduce el pentru România. După ce am fost acuzaţi că izolăm România, uite că ţara noastră este primită peste tot şi este tratată cu respect. Aceasta este diferenţa dintre propaganda portocalie şi realitate. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite