Criminal condamnat pentru uciderea unui sportiv, care se ascundea în Canada, extrădat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un individ condamnat în România pentru uciderea unui sportiv în 1992, care a reuşit să fugă în timpul executării pedepsei, va fi extrădat din Canada.

Curtea Superioară din Toronto a decis că Givan "Coco" Iusein, 48 de ani, de naţionalitate română, care are şi cetăţenie canadiană, va fi extrădat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa, potrivit Mediafax.

Iusein a fost condamnat în România la 18 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de uciderea unui sportiv profesionist pe data de 10 iulie 1992.

În decembrie 1994, sentinţa lui a fost întreruptă din motive medicale pentru 21 de luni, însă la finalul acestei perioade, Givan Iusein a reuşit să fugă din ţară.

În 2001, bărbatul a obţinut cetăţenia canadiană, reuşind să-şi ascundă trecutul infracţional.

Românul a avut mai multe probleme cu legea şi în perioada petrecută în Canada, fiind condamnat pentru agresiune cu intenţia de a se opune arestării în 1999 şi fraude cu carduri de credit în 2011.

Bărbatul a încercat fără succes să se opună extrădării lui în România, susţinând că a fost supus unor abuzuri grave, inclusiv sexuale, în timpul detenţiei în ţara noastră.

Cum a avut loc crima

În anul 1992, Mihai Tudoraşcu, practicant de lupte greco-romane, în vârstă de numai 22 de ani, a fost implicat într-un scandal cu un interlop, Valentin Caravană, zis Cabană. Incidentul a avut loc în faţa Barului Melody din Mamaia. Pentru că nu a reuşit să-l pună la pământ pe Tudoraşcu, Caravană a pus la cale un plan de răzbunare şi şi-a chemat în ajutor doi amici, printre care şi Givan Iusein, zis „Coco“. Plecaţi în căutarea lui Tudoraşcu, cei doi indivizi i-au dat de urmă în zona Castel din Mamaia, unde au tăbărât asupra lui, aplicându-i mai multe lovituri cu cuţitele şi bâtele. După ce l-au lăsat inconştient, zăcând într-o baltă de sânge, suspecţii s-au urcat într-un taxi şi au plecat fără să le pese de soarta victimei, care în scurt timp a decedat.

Anchetatorii au reuşit cu greu, la acea dată, să adune probe împotriva suspecţilor, dat fiind că majoritatea celor care au asistat la incident s-a temut să nu devină şi ei, la rândul lor, victimele agresorilor. Într-un final, cei doi suspecţi au fost judecaţi şi condamnaţi la câte 18 ani de închisoare, iar taximetristul care i-a ajutat să fugă de la locul crimei, a primit 14 ani de puşcărie. Givan Iusein a făcut mai multe cereri de întrerupere a executării pedepsei. Lucru care s-a şi întâmplat în anul 1995, când a profitat de eliberare şi fugit din ţară. Condamnatul a invocat motive medicale de încă trei ori, iar eliberarea provizorie a fost prelungită de fiecare dată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite