Controverse în jurul accidentului din coloana oficială a vicepremierului Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Capitalei a confirmat că tânărul poliţist de 28 de ani, care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, făcea parte din coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea. În timp ce oficialii din Poliţie cer să se verifice dacă groapa era corect semnalizată, liderii sindicatului cer demisia conducerii Brigăzii de Poliţie care l-ar fi obligat pe Gigină să meargă pe motocicletă seara, pe ploaie şi frig

 Este oficial: poliţistul Bogdan Gigină, care a murit marţi seara după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată de Distrigaz în mijlocul drumului, asigura fluidizarea traficului pentru coloana oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea. Mai exact, la aproape 48 de ore de la producerea accidentului, reprezentanţii Politiei Capitalei, care iniţial spuneau că agentul se îndrepta spre o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia, au confirmat informaţiile aflate de presă potrivit cărora, în seara tragediei, agentul făcea parte din coloana oficială a lui Gabriel Oprea. Reprezentanţii instituţiei spun că Gabriel Oprea venea din Băneasa, via Ştirbei Vodă, de „la o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice“.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul Afacerilor Interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permanentă în legatură cu evoluţia situaţiei. S-a ţinut legătura cu echipajele SMURD şi cu Spitalul Universitar, iar ministrul de Interne a fost permanent informat“, se mai spune în comunicat. De asemenea, reprezentanţii Poliţiei mai subliniază că acea coloană oficială era în conformitate cu legea.

„ŞEFII BRIGĂZII RUTIERE SĂ-ŞI DEA DEMISIA“

Tot ieri, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dumitru Coarnă a declarat pentru adevărul.ro că poliţistul făcea parte din coloana oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea, şi a subliniat că în condiţii de ploaie cu temperaturi de sub 10 – 15 grade, poliţiştii nu trebuie să meargă cu motocicletele.

„În opinia mea nu avea voie să meargă pe motocicletă în condiţiile de trafic respective, în special pe ploaie, pentru că acolo sunt două probleme fundamentale: acvaplanarea şi vizibilitatea. Cei care formează coloana pot apela în aceste perioade la patru roţi, care nu pun în pericol viaţa oamenilor. Dar sunt reguli: la temperaturi mai mici de 10 - 15 grade nu se mai scot motocicletele pe timp de ploaie. Practic, şefii de la Brigada Rutieră ar trebui să îşi dea demisia. Asta cred eu”, a spus Coarnă.

„NU A AVUT TIMP SĂ VADĂ GARDURILE“

Între timp, joi şi vineri, familia şi colegii i-au adus un ultim omagiu poliţistului care a murit în misiune la numai 28 de ani. Biserica Udricani din centrul Capitalei a fost înconjurată joi de maşini de poliţie, Pe chipurile oamenilor e întipărită o expresie de încremenire. Colegul lor avea 28 de ani când a murit, la un an de la nuntă, într-un accident stupid care nu are nicio noimă. Poliţiştii sunt rezervaţi să vorbească despre ce s-a întâmplat în noaptea aceea când coloana oficială a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a trecut pe strada Ştirbei Vodă din Capitală.

„În momentul în care eşti pe motocicletă, vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic, să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, au povestit poliţiştii. Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit şi Gigină efectiv nu a avut timp să vadă gardurile care împrejmuiau cele trei gropi adânci cât nişte cratere. „Şi mai tragic este că poliţistul care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigină. El a oprit după accident”!, au mai mărturisit cei prezenţi la priveghi. De altfel, în acest caz, procurorii de la Parchetul Tribunalului Bucureşti au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam“, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane. Până atunci îi vor audia atât pe colegii poliţistului decedat, cât şi pe muncitorii care lucrau la reţeaua de distribuţie a gazelor de pe Ştirbei Vodă.

image

În imagine, gropile de pe strada Ştirbei Vodă    FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Poliţia Capitalei spune că modul în care era semnalizată groapa în care a căzut şi murit, marţi seară, agentul de poliţie este una dintre circumstanţele cercetate în stabilirea motivelor care au dus la producerea accidentului. „La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se arată în comunicatul emis joi.

Din declaraţiile martorilor oculari reiese că cele trei gropi din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt, sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. Cei de la SC Distrigaz Sud Reţele SRL afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate.

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, se arată într-un răspuns oficial al Distrigaz trimis ziarului „Adevărul”.

La scurt timp de la producerea accidentului, respectiv în noaptea de miercuri spre joi, cele trei gropi din mijlocul străzii Ştirbei Vodă au fost astupate. Poliţistul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe strada Ştirbei Vodă din Capitală. Şeful Serviciului de Presă al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, declara atunci că poliţistul se afla în misiune şi se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.

image

Gropile au fost astupate miercuri noapte   FOTO: Dorin Costanda/Adevărul

Reacţii politice

„Generalul Oprea avea de răspuns la mai multe întrebări legate de moartea poliţistului Bogdan Gigină, despre care Poliţia Capitalei recunoaşte că se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu. Rudele poliţistului spun că se afla în coloana oficială a ministrului, deşi acesta nu avea dreptul la escortă, pentru că nu era o situaţie de urgenţă“, se arată într-o declaraţie de presă a eurodeputatului Monica Macovei. La rândul său, Alina Gorghiu îi cere lui Oprea, într-o postare pe Facebook, explicaţii privind motivul pentru care s-a deplasat în coloană oficială.

„Trebuie să furnizaţi familiei, opiniei publice, colegilor poliţişti toate informaţiile necesare: ce activitate a avut loc, de ce era necesară deplasarea în regim de coloană oficială, cu ce viteză se deplasa coloana?“, a cerut Gorghiu.

CINE ARE DREPTUL LA COLOANĂ OFICIALĂ

Potrivit Codului Rutier, patru demnitari români au dreptul să beneficieze zilnic de coloane oficiale: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul-ministru al Guvernului. Acestora li se adaugă şi miniştri care au nevoie să se deplaseze în regim de urgenţă.

image

Bogdan Gigina a murit la un an de la nunta sa    FOTO: Facebook

Un alt poliţist din coloana vicepremierului a fost accidentat

Bogdan Cosmin Gigină nu este singura victimă a unui astfel de incident cu poliţişti de la Brigada Rutieră care însoţeşte coloana oficială a ministrului de Interne Gabriel Oprea. Sindicatul Poliţiştilor confirmă un alt eveniment, petrecut acum trei săptămâni, în care un alt poliţist din Brigada Rutieră, Dorel Moraru, a fost implicat într-un accident în timp ce-l însoţea pe vicepremierul Oprea.

Agentul, în vârstă de 32 de ani, se află azi în concediu medical după ce a fost rănit în timpul misiunii pe care o avea de a însoţi o coloană oficială a vicepremierului. Acesta se afla în Piaţa Victoriei când a fost acroşat de o maşină care nu a respectat regulile de circulaţie impuse în condiţiile trecerii în trafic a coloanei oficiale a unui demnitar.

„Am vorbit cu colegii mei de la Brigada Rutieră şi mi-au confirmat că a avut loc şi acest incident, cu trei săptămâni în urmă. Moraru Dorel se află acum în concediu medical cu răni uşoare, un ghips la picior, probabil o entorsă. I-a ieşit o maşină în faţă pe neacordare de prioritate a unui participant la trafic şi l-a accidentat”, explică Dumitru Coarnă, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Afacerilor Interne.

Liderul Sindicatului Poliţiştilor atrage atenţia că aceasta „este o profesie de risc“ şi că „nu trebuie să ducem discuţia în zona politică pentru că nu este o chestiune politică, ci una profesională“. Din Brigada Rutieră fac parte aproximativ 120 de poliţişti antrenaţi pentru misiuni pe motocicletă care participă şi la acţiuni de fluidizare a traficului în timpul deplasării demnitarilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite