Comisia Europeana ameninţă România cu amenzi în zeci de proceduri de infringement pentru netranspunerea directivelor UE în legislaţia naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Comisia Europeană are deschise 21 de proceduri de infringement împotriva României, pentru netranspunerea directivelor UE în legislaţia naţională, mai mult de zece ministere şi alte instituţii centrale ale statului român fiind responsabile cu măsurile de conformare a ţării la legislaţia europeană, potrivit unei liste a Ministerului Afacerilor Externe, arată Hotnews.ro.

Ministerul Justiţiei, Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sunt câteva dintre institutiile publice centrale care apar pe „lista responsabililor” cu (ne)transpunerea directivelor UE în legislaţia naţională, arată Hotnews.ro. 

În plus, unele dintre proiectele de lege pe care România trebuie să le aibă în vigoare sunt in Parlament, pentru adoptare, sau la presedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, potrivit sursei citate.

România riscă să plătească amenzi şi penalizări de milioane de euro pentru fiecare caz în parte dacă autorităţile romane vor eşua să se conformeze legislaţiei UE în mai multe cazuri. 

Potrivit MAE, din cele 21 de proceduri de infringement deschise oficial, în 15 cazuri este vorba despre faptul ca Romania a depăşit deja termenele oficiale de transpunere a unor directive europene în legislatia naţională şi petru care ţara noastră nu a comunicat până acum măsurile solicitate. 

Pentru patru proceduri de infringement, responsabil cu iniţierea şi elaborarea proiectelor de legislatie necesare este Ministerul Justiţiei. De asmenenea, Ministerul Transporturilor este si el pe listă, cu proiecte pe care trebuia să le elaboreze, ca Romania să scape de infringement. 

Cele mai mari probleme par să fie la Ministerul Mediului, responsabil cu coordonarea transpunerii unor directive europene pentru care Comisia a sesizat deja Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva Romaniei.

De asemenea, din cele 21 de proceduri de infringement oficiale, 6 vizează cazuri în care Romania a comunicat la Bruxelles măsurile de transpunere a directivelor, însa Comisia Europeană nu a clasat înca oficial procedurile de infringement, potrivit sursei citate. 

Pe lânga cele 21 de produri declanşate oficial de executivul comunitar, în 7 cazuri României i-au expirat deja termenele de transpunere a unor directive europene în legislaţia naţională.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite