Cioloş, în urma raportului privind incendiul de la Colectiv: Nu mă gândesc la o demitere, ci cum putem îmbunătăţi sistemul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a declarat, marţi, că va purta, săptămâna viitoare,  discuţii cu reprezentanţii  tuturor instituţiilor vizate în cazul incendiului de la Colectiv pentru a vedea cum poate fi îmbunătăţit sistemul, dar că nu va fi vorba de nicio demitere în urma raportului Corpului de Control a Guvernului.

”Nu mă gândesc la o demitere sau o numire în contextul ăsta. Eu vreau să văd cum putem îmbunătăţi sistemul pentru că acolo nu e vorba doar de un om, e vorba de un sistem cum funcţionează. Deci, am cerut Corpului de control să aibă discuţii de clarificare şi cu Ministerul de Interne, şi cu Ministerul Sănătăţii, să vedem ce date în plus sau elemente în plus avem faţă de concluziile pe care le-a tras Corpul de control şi probabil săptămâna viitoare o să am o discuţie cu toată lumea, ca să vedem ce măsuri de îmbunătăţire a sistemului putem lua pentru perioada următoare”, a afirmat Cioloş, potrivit News.ro

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat luni seară, după discuţiile de la Guvern pe tema raportului privind incendiul de la Clubul Colectiv, că ia în calcul o posibilă demisie, dacă premierul îi va cere acest lucru.

Raed Arafat a făcut aceste declaraţii după ce a discutat, la Palatul Victoria, cu şeful Corpului de Control al Guvernului despre modul în care a fost gestionată tregedia din Colectiv.

"A fost o discuţie civilizată, pe un ton foarte pozitiv pot să spun, s-au discutat mai multe aspecte despre raport şi răspunsul nostru la raport, urmând să fie reanalizate unele lucruri în etapa următoare de control care se face de către Corpul de control. Dacă ar fi fost anumite discuţii purtate înainte să fie dat publicului raportul Guvernului, poate anumite aspecte s-ar fi putut lămuri mult mai clar. Mă aştept că părinţii cărora li se inoculează ideea că nu s-a făcut totul, că au fost neglijenţe care au dus eventual la decesul copiilor lor, ne aşteptăm la astfel de reacţii. Normal că dacă se întâmplă acest lucru ne vom apăra tehnic, vom aduce experţi inclusiv din afara României, care să explice diferenţa între o evaluare făcută mediatic, o evaluare făcută pe hârtie şi realitatea terenului, când se intervine, şi care este realitatea şi care într-adevar ar putea să ne compare cu ce s-a întâmplat în situaţii reale în alte ţări. Există astfel de oameni care au văzut şi care au experienţă şi au zis şi public că intervenţia din România a fost corectă în condiţiile date. În faţa unei instanţe, normal, ăsta e calibrul de experţi pe care o să începem să îi aducem, să explice diferenţele între interpretări (...). A fost impropriu cu resuscitarea pe asfalt, să vedem ce spun alţii", a declarat, luni seară, pentru Digi24, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Tragedia Colectiv

Pe 30 octombrie, în clubul bucureştean Colectiv, a izbucnit un incendiu chiar în timpul concertului susţinut de trupa Goodbye to Gravity. 

În urma tragediei şi-au pierdut viaţa  64 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în incendiu, 25 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. 

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al Guvernului, Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat, ci abia la 22.50, adică la 18 minute de la primele apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi la 7 minute de la momentul informaţiilor primite de la echipajele aflate la locul intervenţiei. 

 Inspectorii guvernamentali au precizat că declanşarea s-a făcut după parcurgea unor etape prevăzute de legislaţia în vigoare, „care pot fi descrise ca fiind birocratice”.  

Totodată, din documentul inspectorilor guvernamentali reiese că, la data tragediei nu a existat un Plan alb cadru la nivelul Ministerului Sănătăţii şi nici la nivelul fiecărui spital care a preluat răniţii pe 30 octombrie 2015. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite