Cioloş, despre un posibil atac terorist: „Nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România, dar e bine să fim pregătiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Premierul Dacian Cioloş a convenit cu miniştrii de resort în vederea realizării unui plan de acţiune detaliat pe chestiuni legate de securitate şi siguranţă a cetăţenilor. El a declarat sâmbătă că nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România, dar că "este bine să fim pregătiţi". De asemenea, în legătură cu sponsorizările ISU, el a spus că sunt derapaje care ar putea exista şi la alte instituţii.

"În contextul situaţiei actuale, am convenit cu miniştrii de resort să existe un plan de acţiune detaliat şi pe chestiuni legate de securitate şi siguranţă a cetăţenilor. Vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de faţă, dar e bine să fim pregătiţi, şi în urma discuţiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, şi în contextul actual tensionat", a spus premierul, după şedinţa informală a Guvernului.

De altfel, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, au participat vineri la Bruxelles, la Consiliul extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie în Franţa, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Cei doi oficiali români au explicat că poziţia României este cea de susţinere a măsurilor care asigură securitatea cetăţenilor europeni şi protejarea valorilor şi a principiilor care fundamentează construcţia europeană, potrivit Mediafax. 

"Sposorizările de la ISU sunt derapaje, este posibil să mai existe şi la alte instituţii"

Cioloş a mai spus la întâlnirea de la Guvern că sponsorizările de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) sunt "derapaje" care pot să existe şi în alte instituţii publice. Totodată, premierul a spus că a avut discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi le-a cerut să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă.

"Cred că astfel de derapaje există nu doar la ISU, probabil şi în alte instituţii. Am avut deja discuţii cu miniştrii legat de transparenţă şi integritate şi asigur că nu o să ezit - le-am cerut şi miniştilor şi i-am asigurat de tot sprijinul meu - să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă ca să nu mai avem astfel de cazuri şi astfel de comportament în instituţiile statului", a spus Cioloş.

Premierul a adăugat că "Nu este normal şi e păcat că s-a ajuns ca într-o astfel de instituţie care e esenţială şi care e în prima linie de fapt a asigurării siguranţei cetăţenilor s-a ajuns la astfel de situaţii", a spus premierul.

Referitor la faptul că IGSU ar deţine un raport de control efectuat în 2015, înainte de producerea accidentului de la clubul Colectiv, documentul având ca temă sponsorizarea, pe care IGSU ar refuza să-l facă public deşi reprezentanţii mass-media au trimis solicitări legale în acest sens, premierul a spus că va verifica din ce motiv nu a fost făcut public raportul.

"În măsura în care legea nu prevede altfel, pentru că nu pot să încalc legea, şi în virtutea legii accesului la informaţii, cred că aceste informaţii ar trebui să fie publice. Cred că sunt multe informaţii care în momentul de faţă nu sunt publice şi ar trebui să fie publice", a spus Cioloş.

În acest context, el a amintit că Programul de guvernare prevede elaborarea unui plan de reabilitare a clădirilor cu risc seismic pentru a evita "atât căt este posibil pierderea de vieţi omeneşti" în caz de catastrofă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite