Guvernul Cioloş a avut astăzi o şedinţă informală pe teme economice. UPDATE Principalele declaraţii după reuniune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul Guvern, la Palatul Cotroceni, după ceremonia de învestire
Noul Guvern, la Palatul Cotroceni, după ceremonia de învestire

Premierul Dacian Cioloş a declarat, zilele trecute, că Executivul va avea reuniuni informale "aproape în fiecare weekend în săptămânile următoare" pentru a pregăti aplicarea măsurilor din programul de guvernare. Prima şedinţă informală a avut loc azi, pe teme economice.

UPDATE 15.10 Declaraţiile vicepremierului Costin Borc, ministrul Economiei:

Am discutat despre constituirea unui grup de lucru interministerial pentru dezvoltare economică, dar şi pentru reacţie rapidă, obiectivul fundamental al acestuia fiind creşterea convergenţei. A convergenţei economice cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, dar şi a convergenţei interne, între regiunile ţării.

Pentru o creştere inclusivă, curată şi inteligentă, vrem să integrăm în grupul nostru şi partenerii tradiţionali de dialog social - patronatele şi sindicatele.

Urmărim consolidarea încrederii în economia românească, oportunităţile de reindustrializare a ţării, vrem să sprijinim capitalul, în primul rând capitalul românesc, să consolidăm producţia românească.

Pe termen scurt, vom urmări liniile trasate de bugetul pe 2016. Dar avem şi unele constrângeri, cum ar fi reacţiile pieţei, constrângerile birocratice şi decalajul de cercetare - un sector care contribuie prea puţin la dinamica economiei.

Am ales şi câteva domenii strategice pe care le vom sprijini
(vicepremierul nu le-a denumit).


O nouă discuţie: luni după-amiaza

Premierul Dacian Cioloş a mai precizat că discuţiile de azi nu s-au axat pe buget, ci au fost conexe bugetului pe 2016.

Am luat proiectele lăsate de guvernul anterior - care există la nivelul fiecărui minister în parte - şi toţi miniştri au termen până duminică seara să le analizeze şi să-şi clarifice priorităţile. Luni după-amiază vom avea o nouă întâlnire, iar dna ministru de Finanţe va avea o listă cu solicitări şi cu plafoanele bugetare pe ministere, care trebuie aprobate de Guvern. Cred că vom avea bugetul finalizat în jurul datei de 10 decembrie“, a precizat premierul.
 


UPDATE 14:40 Principalele declaraţii ale lui Dacian Cioloş:

Ne-am propus să facem aceste întâlniri informare ca miniştrii să se cunoască cât mai bine, acum e important să dăm şi coerenţă faptică programului de guvernare. În prima parte  a întâlnirii am discutat despre planul pe care am promis că îl vom elabora la discuţiile din Parlament. Acest plan de acţiuni sectoriale ar urma să fie terminat şi depus la Parlament odată cu bugetul fiindcă va fi legat în mare pare şi de buget.

O a doua categorie de decizii: ce anume continuăm din proiectele începute acolo unde e adoptată legislaţia sau acolo unde proiectele sunt finalizate şi urmează să fie implementate şi ce proiecte noi urmează să implementăm.

În partea a doua a întâlnirii am discutat despre trei teme de orientare multisectoriale pe trei domenii mari. Am sugerat membrilor guvernului să lucrăm pe dezvoltarea economică, reforma administraţiei prin creşterea transparenţei, o depolitizare şi o profesionalizare a administraţiei şi apoi ce aducem noi în UE, având în vedere că în a doua parte a lui 2019, vom asigura preşedenţia UE, o oportunitate pentru  noi pentru a ne prezenta proiectele, urmează să dicutăm cu actorii interesaţi de aceste teme. Astăzi am vorbit cu membrii guvernului pe dezvoltare economică, Costin Borc va fi conduce acest grup de lucru.

Am convenit cu miniştrii de resort pentru un plan pentru siguranţa şi securitatea cetăţenilor, nu există semne că ar fi riscuri momentan în România, dar e bine să fim pregătiţi în contextul actual tensionat.

I-am cerut ministrului sănătăţii să urmărească foarte atent situaţia victimelor de la Colectiv, să am o informare periodică în cazul acesta. Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu un act normativ pentru plătirea suplimentară a medicilor, care trebuie recompensaţi aşa cum se cuvine şi cum prevede legea şi să plătim costurile deplasării în străinătate a victimelor.

"Primele trei zile de lucru al noului guvern au fost foarte intese şi cele care vin se anunţă tot aşa", a scris Cioloş, vineri seară, pe contul său de Facebook, făcând referire la prima şedinţă de guvern şi la chestiunile discutate, precum şi la întâlnirile cu ambasadorul SUA, cu cel al Chinei şi cu comisarul european Corina Creţu.

De asemenea, el a precizat că şedinţe de guvern informale urmează să aibă loc "aproape în fiecare weekend în săptămânile următoare".

"Am anunţat colegii că vom avea şedinţe de guvern informale aproape în fiecare weekend în săptămânile următoare, pentru a pregăti aplicarea măsurilor din programul de guvernare.
O primă reuniune de acest gen, în care vom aborda cu precădere teme economice, va avea loc chiar mâine (sâmbătă - n.r.) dimineaţă", a scris premierul.

Ce pregătiseră pentru azi miniştrii

Premierul Dacian Cioloş vrea găbirea pregătirii poiectului de lege privind bugetul de stat pe anul 2016, el cerându-i joi ministrului Finanţelor, Anca Paliu, ca în întâlnirea informală pe care o va avea, sâmbătă, cu membrii Cabinetul său, să vină cu o primă prezentare în acest sens.

"O să o rog de doamna ministru de Finanţe (Anca Paliu - n.r.) să se pregătească să ne facă o prezentare a situaţiei privind pregătirea bugetului şi o s-o rog să înceapă discuţiile, dacă nu a făcut-o deja, cu ministerele pentru a veni cu un proiect de buget cât mai repede, într-o primă şedinţă de guvern, de altfel, în întâlnirea informală de sâmbătă pe care o s-o facem v-aş ruga să veniţi cu o primă prezentare să vedem cum stăm", a declarat premierul Dacian Cioloş, joi, în debutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a ţinut să sublinieze importanţa grăbirii proiectului bugetului de stat pentru anul 2016 şi avansarea cu planurile de măsuri "care decurg din programul de guvernare".

"E important pentru mine să mergem repede cu acest proiect de buget şi, în paralel, să avansam şi cu planurile de măsuri care decurg din programul de guvernare pe care să le legăm de proiectul de buget, să existe o coerenţă în bugetul pe care îl pregătim pentru anul mandatului pe care îl avem şi planurile de măsuri sectoriale", a arătat Cioloş.

Tot joi, premierul a solicitat ministrului Fondurilor Europene, Aura Răducu, o informare legată de situaţia absorbţiei fondurilor europene pentru perioada bugetară precedentă, precum şi stadiul pregătirilor pentru următoarea perioadă bugetară.

Şedinţa informală de Guvern, acum în desfăşurare, va fi urmată, de la ora 14.30, de o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite