CEDO taxează statul român pentru condiţiile inumane din închisori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisoarea Jilava de lângă Bucureşti
Închisoarea Jilava de lângă Bucureşti

Statul român a pierdut două procese la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în cazuri legate de condiţiile din închisorile româneşti, precum şi desfăşurarea proceselor juridice de tip penal.

În 2009, un cetăţean sirian, Ahmad Ali, a dat statul român în judecată la Curtea de la Strasbourg pentru condiţiile inumane de detenţie din închisoarea Jilava, unde îşi ispăşeşte din decembrie 2008 pedeapsa de 13 ani pentru trafic de droguri. Motivaţia sirianului s-a bazat pe Articolul 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice orice tratament inuman sau degradant. 

Ali s-a plâns în mod special de lipsa condiţiilor minime de igienă şi supra-aglomeraţia din celulele de la Jilava.

Sirianul va primi despăgubiri în valoare de 3000 de euro de la autorităţile din România.

CEDO a dat un verdict negativ pentru autorităţile din România şi într-un proces început în 2005, în care un Alexandru Şandru, un cetăţean român din Vâlcea,  a acuzat justiţia de grave erori procedurale. Şandru a fost condamnat pentru viol, primind iniţial o sentinţă de doi ani şi şase luni. Atât el, cât şi victima au făcut recurs, iar Curtea de Apel a mărit sentinţa la şapte ani.

Şandru a dat statul român în judecată şi a câştigat în baza violării Articolelor 4 şi 5 – care apără dreptul la un reţinerea în arest, înaintea unui verdict final, numai în conformitatea cu legislaţia în curs. Şandru a acuzat faptul că i s-a prelungit de două ori arestul preventiv fără o motivaţie clară şi nu a fost reprezentat legal. 

Dreptul la un process corect şi examinarea martorilor, garantate de articolul 6, constituie un alt doilea motiv pentru care CEDO i-a dat câştig de cauză lui Şandru, care va primit daune de 4.500 de euro de la stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite