Cazul Caracal. Portretul lui Dincă, făcut de un cunoscut criminolog italian: „Este un sociopat sadic. Un «monstru» lipsit de conştiinţă morală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul şi criminologul italian, Ursula Franco, a acordat un interviu site-ului hotnews.ro în care a vorbit despre profilul psihologic al lui Gheorghe Dincă. Expertul italian, susţine că Dincă a folosit aşa numita „tehnică de vultur” atunci când şi-a capturat victimele. În opinia criminologului, Dincă este un „monstru” lipsit de conştiinţă morală, incapabil să simtă vinovăţie şi remuşcări.

Expertul Italian, Ursula Franco, consideră că cele două fete, Alexandra şi Luiza, nu sunt singurele victime ale „monstrului” din Caracal. Criminologul a mai spus că atunci când un criminal în serie este descoperit la o vârstă înaintată se descoperă că numărul victimelor e mult mai mare decât s-a crezut iniţial. Dr. Ursula Franco mai precizat că nu crede că în spatele lui Dincă este o reţea. „Nu cred că este sustenabilă ipoteza existenţei unei reţele în cazul Măceşanu. Gheorghe Dincă este un singur prădător sexual violent. Dacă se va stabili că el le-a ucis atât pe Alexandra Măceşanu, cât şi pe Luiza Melencu, vom putea afirma că avem de-a face cu un criminal în serie cu două sau mai multe crime la activ, în diferite momente. Deseori, când se descoperă un criminal în serie, mai ales unul care, ca în cazul de faţă, este la o vârstă înaintată, se constată că numărul victimelor e mult mai mare. Afirmaţiile făcute de victimă, în timpul apelurilor la 112 confirmă teoria unui singur agresor. Într-un caz judiciar, pentru a ajunge la adevăr, trebuie să ţinem cont de fapte. Alexandra a spus că a fost răpită, violată şi bătută de un singur subiect, acest subiect fiind Dincă. Cele descrise de Alexandra corespund unui comportament clasic al unui serial killer, prădător sexual violent care acţionează cu o tehnică precisă.”, a transmis Franco, conform hotnews.ro. 

Elementele care l-au ajutat pe Dincă să rămână neprins de-a lungul anilor

Conform criminologul Italian, Dincă ar fi avut mai multe elemente care l-ar fi ajutat să rămână neprins mult timp. Printre aceste elemente se numără faptul că nu cunoştea victimele şi că acestea erau de ocazie. Gheorghe Dincă nu avea o motivaţie obişnuită, clasică, ci una de ordin psihologic / intrapsihic (motiveless homicide). Tocmai de aceea autorităţile n-au putut ajunge la el prin intermediul victimelor sau al motivaţiei.

Dr. Ursula Franco îl vede pe Dincă ca fiind un „ sociopat sadic cu un IQ redus”, motivând afirmaţiile prin faptul că a lăsat cele trei telefoane la îndemâna victimei, chiar dacă nu aveau SIM şi că a folosit un cazan improvizat pentru a-şi arde  victimele. „El este un subiect lipsit de conştiinţă morală, incapabil să simtă vinovăţie şi remuşcări pentru acţiunile comise. Din cauza acestor caracteristici "inumane" şi a crimelor atribuite lui, poate fi numit "monstru"”, mai spune criminologul.

Bluza galbenă purtată de Gheorghe Dincă

Legat de bluza galbenă pe care Gheorghe Dică o purta în momentul în care a fost prins, internauţii au susţinut că aceasta aparţinea Alexandrei Măceşanu. Drept dovadă, aceştia au postat pe Facebook o poză în care Alexandra apărea într-o bluză aproape identică. Dr. Ursula Franco explică această obsesie a criminalilor faţă de obiectele deţinute de victimă: „Subiecţi precum Dincă, încă din adolescenţă devin obsedaţi de exercitarea controlului asupra altor fiinţe umane, prin violenţă, fantezii care îl obligă să treacă la acţiune. Odată comisă crima, ucigaşii în serie trec printr-o fază depresivă pe care încearcă să o atenueze, rememorând diferite faze ale crimei prin manipularea părţilor corpurilor, aşa numite trofee, ale victimelor sau obiectelor care au aparţinut victimelor (suveniruri). Din acest motiv, este necesară o percheziţie amănunţită la locuinţa unui presupus criminal în serie, fiind vitală identificarea oricăror obiecte care ar putea aparţine persoanelor date dispărute în acea zonă. Obiectele descoperite ajută anchetatorii să determine numărul şi identitatea victimelor”, completează criminologul Italian.

Dincă a omorât cu premeditare

Dr. Ursula Franco mai spune că Gheorghe Dincă folosea aşa numita „tehnică de vultur”. Potrivit acestei tehnici, criminalii în serie se află la volanul unui mijloc de transport atunci când îşi caută victimele, le capturează în maşina lor şi le duc în „cuib”. Cu precizarea că, înainte de a-şi ucide victima, acest tip de criminal o bate şi o violează. Conform criminologului, Dincă a urmărit o schema precisă, şi anume răpire, viol şi omor. „Deci nu este ucidere involuntară, ci omor cu premeditare. Alexandra ar fi putut fi salvată doar dacă am fi avut o intervenţie aproape imediată, într-un răstimp minim. O anchetă minuţioasă după dispariţia celeilalte fete ar fi putut duce însă la identificarea agresorului înainte de răpirea Alexandrei”, mai spune expertul Italian.

Medicul şi criminologul Ursula Franco a fost consultant în domeniul apărării în cazuri importante de omucidere din Italia. Acesta s-a ocupat şi de cazul Mariei Oana Ungureanu, o fată de naţionalitate română găsită înecată în regiunea Campania. Criminologul Ursula Franco este cunoscut pentru abilitatea ei de a reconstrui dinamica în numeroase cazuri de omucideri (SUA şi Italia) şi pentru analizele apelurilor telefonice de urgenţă şi ale interogatoriilor, pe care le publică pe blogul „Make crime notes”. Ursula Franco a oferit expertiză pentru emisiuni radio şi TV din Statele Unite şi Italia (spre exemplu, în documentarul „The Missing Pieces”, The Staircase difuzat de canalul Investigation Discovery etc).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite