Care sunt cele mai nesigure zone din Capitală în caz de cutremur. Raed Arafat: „Nici măcar spitalele nu sunt sigure”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat FOTO Marian Iliescu
Raed Arafat FOTO Marian Iliescu

75% din populaţia României ar avea de suferit în cazul producerii unui cutremur de magnitudine mare, însă cel mai puternic afectat ar fi Bucureştiul, arată un raport recent făcut de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Cartierele Băneasa, Pantelimon şi oraşul Otopeni ar fi cele mai expuse riscului, notează documentul.

Un risc intermediar a fost calculat pentru zonele 1 Mai, Titulescu, Floreasca şi Tei, în timp ce cartierele Berceni, IMGB, Vitan şi Republica figurează ca fiind cele mai sigure zone.

„Este una dintre capitalele europene care este evaluată ca fiind foarte grav afectată în cazul unui seism major. Este dispusă într-o zonă cu risc ridicat seismic. Comportamentul solului situează Capitala noastră la un nivel ridicat de risc. Zona Centrului Istoric va fi grav afectată în cazul unui cutremur major”, a declarat locotenentul colonel Radu Cristian, şeful centrului operaţional IGSU.

Spitalele nu sunt deloc sigure

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a explicat că nici măcar spitalele nu sunt deloc sigure pentru a putea prelua răniţii în caz de catastrofă.

„Cu siguranţă cei care sunt expuşi riscului duc la vulnerabilitate în instituţie şi în capacitatea de intervenţie. Mai ales dacă acolo vorbim de garaje, de maşini de intervenţie. Dacă se prăbuşeşte în cutremur înseamnă că ai pierdut şi capacitatea de intervenţie”, a declarat medicul.

Pe listele primăriei Capitalei, 766 de clădiri sunt încadrate în diferite clase de risc seismic. Oficialii spun că şi 97 de şcoli din Bucureşti sunt în pericol în cazul unui cutremur de peste 7 grade.

În cât timp s-ar mobiliza forţele de intervenţie

Două ore. Atât le-ar lua forţelor de intervenţie din afara Bucureştiului pentru a se mobiliza în cazul în care Capitala ar fi lovită de un cutremur de mare magnitudine. „Este un timp bun, însă lucrăm pentru a creşte capacitatea de intervenţie”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat.

„Ceea ce trebuie să înţeleagă cetăţenii este că niciodată Bucureştiul nu va confrunta consecinţele unui cutremur de unul singur, ci vom mobiliza resurse din întreaga ţară. Dacă într-un cutremur major structura spitalicească va fi afectată, automat că anumite cazuri vor fi redistribuite către Braşov, Timişoara sau Cluj sau către spitale regionale din afara zonei de pericol, în baza unor planuri care au fost elaborate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Cert e că şansa ca un cutremur să apară există, iar istoria ne învaţă că cel din 1977 a fost unul serios”, a completat oficialul.

Click pe infografie pentru a mări

Infografie Kit de urgenta in caz de cutremur infografie cutremur

Articole pe aceeaşi temă

HARTĂ Şcolile unde ne refugiem în caz de cutremur. PMB: Se lucrează la amenajarea a câte două în fiecare sector

Oprescu, despre cutremur: Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi. Câte imobile din Centrul Vechi au fost consolidate până în acest moment

Soluţia lui Oprescu la dezastru: maşină cu vibraţii care simulează cutremurul

Sabia lui Damocles. Cât de nepregătiţi suntem pentru un cutremur de proporţii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite