Candidaturile pentru funcţia de şef al Secţiei Penale a Curţii Supreme pot fi depuse până în 24 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanşat procedura de depunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al Secţiei Penale a Curţii Supreme, acestea putând fi anunţate până în 24 decembrie. Asta în contextul în care mandatul judecătoarei Corina Jîjîie expiră în ianuarie 2015.

Imediat după perioada de depunere a candidaturilor, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) va verifica dacă judecătorii care şi-au anunţat intenţa de a concura pentru acest post au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, potrivit unui anunţ postat pe site-ul CSM, citat de Mediafax.

Până în 14 ianuarie va fi anunţat rezultatul verificării, conform calendarului estimativ al CSM.

Tot până la 14 ianuarie vor fi publicate, pe site-ul Consiliului, proiectele de candidatură şi vor fi făcute verificări şi de către Direcţia de resurse umane, referitoare la documentele depuse de candidaţi.

Între 19 şi 23 ianuarie, Secţia pentru judecători a CSM va analiza candidaturile, urmând să fie formulată propunerea de numire în funcţia de preşedinte al Secţiei Penale.

Această selecţie are loc întrucât în 24 ianuarie 2015 expiră mandatului actualul şef al Secţiei Penale din ICCJ, judecătoarea Corina Jîjîie.

Potrivit legii, judecătorii instanţei supreme care au lucrat la ICCJ cel puţin doi ani îşi pot depune la CSM candidaturile pentru funcţiile de conducere vacante, în termen de 30 de zile de la data la care acestea au devenit vacante. În cazul în care funcţiile de conducere devin vacante în urma expirării mandatului, candidatura se va depune cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea mandatului, dar nu mai devreme de 60 de zile.

Conform articolului 53 din Legea magistraţilor, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM.

"Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege", prevede articolul 48 alineatul (10) din acelaşi act normativ.

Citiţi şi:

Un membru CSM îi cere lui Klaus Iohannis demersuri pentru a fi ridicată imunitatea şi altor parlamentari

Horaţius Dumbavă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), i-a trimis lui Klaus Iohannis, joi, o scrisoare deschisă în care îi solicită să facă demersuri pentru a fi reluată procedura de ridicare a imunităţii şi în cazul altor parlamentari. Printre aceştia se numără Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszlo Borbely, Vlad Cosma şi Ion Stan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite