Brigada Rutieră: Infrastructura nu este o cauză a producerii accidentelor rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Infrastructura nu este o cauză a producerii accidentelor rutiere în România. Aşa susţin reprezentanţii de la Brigada Rutieră a Capitalei. În opinia lor, de vină este şoferul nu starea drumurilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei România fără Gropi susţin că „avem una dintre cele mai proaste infrastructuri”, arată Alex Vâlvoi, preşedintele organizaţiei neguvernamentale. 

Datele Comisiei Europene evidenţiază că România se află pe primul loc într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime şi populaţia totală. La pol opus, cel mai bine stau Suedia şi Marea Britanie.

Câţi români au murit din cauza accidentelor rutiere în 2017

În România au murit anul trecut 1.951 de oameni în accidente rutiere, anul 2008 fiind cel mai negru din ultimii 17, cu 3.000 de morţi. În Uniunea Europeană au murit pe şosele 25.500 de oameni anul trecut, în timp ce în 2001 erau 54.000 de victime. Comisia Europeană notează că drumurile din UE sunt cele mai sigure din lume, findcă au murit 49 de oameni la un milion de locuitori, în timp ce media mondială este de 174 de decese/milion de locuitori.

În plus, conform aceluiaşi raport alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave anul trecut, printre care o proporţie însemnată de participanţi la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, cicliştii şi motocicliştii.

„Accidentele rutiere mortale şi vătămările cauzate de accidente rutiere le afectează nu doar pe victime, ci şi întreaga societate, costurile socio-economice estimate ridicându-se la 120 de miliarde de euro pe an”, se mai menţionează în raport.

Bucureştenii, cei mai periculoşi şoferi

Potrivit unei statistici realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, întemeiată pe frecvenţa daunelor, cei mai periculoşi şoferi din România sunt bucureştenii. Datele arată că peste 6 la sută din maşinile înmatriculate în Capitală au provocat un accident. Bucureştenii sunt urmaţi în acest clasament de şoferii din Constanţa şi Iaşi.

În plus, conform aceluiaşi studiu, cele mai multe accidente sunt provocate de tinerii sub 25 de ani: 6,15% dintre aceştia au provocat un accident. Cu vârsta, şoferii devin mai atenţi, astfel că, doar 4,59 la sută dintre conducătorii auto de peste 40 de ani au produs un accident de circulaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite