Autorităţile, complice la proliferarea pericolelor publice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebarea fără răspuns este - de ce trebuie să se întâmple întâi tragedii ca să se poată lua măsuri pentru rezolvarea unor probleme grave ? Firesc, normal ar trebui ca măsurile să fie luate dinainte, pentru prevenirea pericolelor şi evitarea nenorocirilor. La noi, aceste măsuri nu se iau dinainte, mor oameni şi nimeni nu plăteşte pentru că autorităţile nu şi-au făcut treaba. Violenţa a devenit o problemă la ordinea zilei!!!

În România, pe zi ce trece, constatăm că mediul public devine tot mai periculos, mai nesigur, din păcate chiar mortal pentru oameni nevinovaţi. În ultimul timp, se înregistrează o creştere alarmantă a gradului de violenţă domestică în spaţiul public, pe străzi, în instituţii, în şcoli, pieţe, mijloace de transport şi în multe alte locuri unde cetăţenii ar trebui să fie în siguranţă, să li se asigure o securitate firească din partea autorităţilor plătite şi menite să-şi facă treaba în slujba societăţii.

Dar, din păcate la noi în ţară întâi trebuie să se întâmple tragedii, să avem pierderi de vieţi omeneşti, să se facă scandal, să se ia atitudine, chiar să iasă lumea în stradă pentru ca autorităţile să-şi facă treaba. Şi avem exemple destule în acest sens : au trebuit să moară oameni muşcaţi de câini pentru a rezolva problema câinilor fără stăpâni; a trebuit să avem zeci de victime arse într-un club pentru a fi adusă în legalitate funcţionarea cluburilor de distracţii; a trebuit să se întâmple nenorocirea de la metrou pentru ca poliţia şi autorităţile să poată interveni şi, sperăm, să se poată asigura securitatea milioanelor de cetăţeni care folosesc acest mijloc de transport în comun.

Exemplele ar putea continua. Întrebarea fără răspuns este - de ce trebuie să se întâmple întâi tragedii ca să se poată lua măsuri pentru rezolvarea unor probleme grave? Firesc, normal ar trebui ca măsurile să fie luate dinainte, pentru prevenirea pericolelor şi evitarea nenorocirilor. La noi, aceste măsuri nu se iau dinainte, mor oameni şi nimeni nu plăteşte pentru că autorităţile nu şi-au făcut treaba.

Mai rău este că pe lângă neimplicarea, lipsa de profesionalism şi incompetenţă, autorităţile sunt şi complice la creşterea gradului de pericol şi nesiguranţă publice. Zilnic, aflăm ştiri despre violenţe în şcoli, consecinţă a faptului că autorităţile din domeniu nu au adoptat dinainte măsuri de prevenţie. Dimpotrivă, prin neasigurarea unităţilor de învăţământ şi a zonelor adiacente acestora, au crescut riscurile şi nesiguranţa pentru elevi. Administraţiile locale preferă să folosească poliţia locală din subordine, dându-i printre altele, sarcini de ”importanţă” şi mare interes, cum ar fi alergarea babelor care vând verdeaţă pe trotuare sau paza unor garduri desenate, cum se întâmplă în Capitală.

În mijloacele de transport bucureştene de exemplu, era o vreme când funcţionau camere de luat vederi pentru siguranţa călătorilor. Acum nu mai merg nici mijloacele de transport cum trebuie şi nici mijloacele de supraveghere video.

Mai grav! De câteva săptămâni, ministrul justiţiei a deschis larg porţile puşcăriilor, eliberând înainte de termen, mii de infractori, care sporesc gradul de nesiguranţă al societăţii. Unii dintre ei, în libertate, au comis deja alte infracţiuni. În prezent, eliberările puşcăriaşilor continuă, la fel ca şi noile acte infracţionale comise de unii dintre aceştia.

Zilele acestea, opinia publică a aflat îngrozită de crima de la metrou, constatând că nebunii criminali circulă liberi printre noi, punând în pericol şi chiar luând vieţi nevinovate. Aflăm, cu indignare, că tragedia de la metrou putea fi evitată foarte uşor dacă autorităţile şi-ar fi făcut treaba la timp!!! De ce nu şi-a făcut poliţia treaba prompt şi profesionist, mai ales că a fost alertată înainte, cum nu şi-o face nici în alte locuri publice, în alte instituţii şi pe stradă???

„Un şoc pentru toţi. În 45 de minute am sunat la 112. Şi 112 m-a trimis la Costin Georgian să investighez eu, ca părinte. E posibil aşa ceva? (...) Am spus la 112 că fata a fost împinsă intenţionat în faţa metroului, iar doamna de acolo mi-a spus să merg la metrou, că au poliţia lor (...) Trebuia să verifice imediat, să vadă că sunt om serios (...) Ce pierdeau? 10 litri de motorină, timpul a zece poliţişti, dar poate că salvau nişte vieţi“, a afirmat tatăl tinerei care s-a salvat în staţia de metrou Costin Georgian, cu câteva ore înainte de producerea celui de-al doilea eveniment, soldat cu moartea unei tinere, la staţia Dristor, împinsă intenţionat în faţa metroului.

E o anchetă în derulare, n-aş vrea să mă pronunţ eu acum, la cald, însă din ceea ce am văzut eu, poliţiştii, din momentul când au fost sesizaţi – se cunoaşte deja că a fost o oarecare sincopă după apelul pe 112, dar de la ora 17.15, când au fost sesizaţi şi au început procedura de audiere, eu cred că este destul de justificată această prezentare a procedurilor“, a declarat nonşalant, ministrul de Interne, Carmen Dan, care acum câteva săptămâni s-a plâns că cineva i-a pus microfoane în casă.

Acum câteva zile, s-au înregistrat violenţe în Piaţa Victoriei, iar cu câtva timp înainte, în aceeaşi zonă de proteste, jandarmii au intrat cu caii în mulţime, astfel producând tensiuni între protestatari şi forţele de ordine!!! Se putea întâmpla o nenorocire.

Pe lângă violenţele fizice, ce să mai spunem de violenţele verbale care se întâmplă la tot pasul. În ultimele zile, violenţele verbale au fost la ordinea zilei în cel mai democratic for al ţării, în Parlament, unde aleşii le-au provocat în detrimentul dezbaterilor, ca argumente puternice în susţinerea opiniei proprii. După cum merg lucrurile în Parlament, dacă prostia şi nesimţirea unor aleşi vor continua să ia locul raţiunii, decenţei şi bunului simţ, în curând legile vor fi adoptate cu pumnii şi picioarele.

După cum vedem, violenţa nu este „o sincopă“, ci este un modus vivendi ce proliferează cu viteză, la care autorităţile, dar şi cetăţenii au partea lor de responsabilitate.

Asta e din ciclul: Nu facem nimic până nu mor câţiva nevinovaţi... De ce să ne deranjăm?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite