Atentate la Bruxelles. Gradul de alertă teroristă a fost ridicat la 4 - „Ameninţare serioasă şi iminentă”. MAE a emis atenţionare de călătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două explozii au avut loc, marţi, pe Aeroportul Zeventem din Bruxelles FOTO Twitter/News Executive
Două explozii au avut loc, marţi, pe Aeroportul Zeventem din Bruxelles FOTO Twitter/News Executive

Atentate la Bruxelles. Ministerul român de Externe a emis o alertă de călătorie pentru Belgia, precizând că a fost ridicat gradul de alertă teroristă la 4 - „ameninţare serioasă şi iminentă”. Românii aflaţi pe teritoriul belgian pot consulta site-ul MAE sau, în cazul unor urgenţe, pot apela numărul 1771.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că Oficiul pentru Analiza Ameninţării (OCAM) a decis, în premieră, ridicarea nivelului de alertă teroristă la nivel maxim (4/4 - „ameninţare serioasă şi iminentă”) pe întreg teritoriul belgian, potrivit unui comunicat emis de MAE.

De asemenea, OCAM a anunţat şi o întărire a dispozitivului militar din capitala Bruxelles şi a controalelor la frontiere. A fost dispusă întărirea pazei tuturor aeroporturilor, gărilor, centralelor nucleare şi a portului maritim din Anvers.

„Aeroportul Zaventem rămâne închis, iar circulaţia feroviară în / dinspre capitala Bruxelles va fi reluată treptat. Centrele comerciale sunt deschise, iar activitatea cotidiană revine, treptat, la normalitate”, anunţă MAE.

Totodată, a fost creată o linie telefonică de urgenţă, cu număr de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, a fost anunţat numărul de telefon de urgenţă +32 78 15 1771.

Ministerul de Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale..

Atentate la Bruxelles. 32 de persoane au murit

Două explozii au avut loc marţi dimineaţa pe Aeroportul Zaventem şi una la staţia de metrou Maelbeek, situată în apropierea Cartierului European. Cel puţin 32 de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 260 rănite în cele trei explozii din capitala Belgiei revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic.

„Luptătorii Statului Islamic au detonat o serie de bombe, centuri şi dispozitive explozive, marţi, la aeroport şi la o staţie de metrou din centrul Bruxelles-ului, capitala Belgiei, ţară care participă la coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic“, a precizat Statul Islamic într-un comunicat redat de Amaq News.

„Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar“, a avertizat organizaţia jihadistă.

Exploziile de la Bruxelles au avut loc la patru zile de la capturarea lui Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandoului implicat în comiterea atentatelor teroriste de la Paris din 13 noiembrie 2015. Atentatele de la Paris au fost revendicate de asemenea de Statul Islamic.

[<a href="//storify.com/Alinavasile/atentate-teroriste-la-bruxelles" target="_blank">View the story "Atentate teroriste la Bruxelles " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite