Atentat la Nisa. Ministrul de Interne a luat măsuri preventive pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Petre Tobă, le-a cerut vineri şefilor structurilor MAI să acorde o atenţie sporită evenimentelor şi manifestaţiilor publice din această perioadă, în contextul evenimentelor petrecute în Franţa. Un atentat a avut loc la Nisa în noaptea de joi spre vineri, chiar în timpul unui spectacol de artificii organizat de Ziua Naţională. Cel puţin 84 de persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite.

Potrivit unui comunicat emis vineri de Ministerul de Interne, Petre Tobă le-a cerut şefilor tuturor structurilor operative ale MAI să trateze cu atenţie deosebită manifestările publice care se vor desfăşura în perioada următoare, cu atât mai mult în contextul evenimentelor care au avut loc în Franţa.

„Plecând de la ultimele evenimente care au avut loc în Franţa, şi având în vedere că suntem în plin sezon estival cu foarte multe manifestări cu participarea unui public numeros, vă cer să trataţi cu toată atenţia aceste misiuni, să nu intervină rutina şi să puneţi în aplicare prevederile planului de acţiuni privind creşterea nivelului de siguranţă pe perioada de vacanţă. Pentru fiecare astfel de misiuni vă cer să faceţi analize de risc şi să luaţi măsurile care se impun”, a declarat vineri ministrul Tobă.

Cu toate acestea, nivelul de alertă teroristă se menţine în România la „albastru - precaut”.

Atentat la Nisa. Cel puţin 84 de persoane au murit

Cel puţin 84 de persoane au murit şi alte 120 au fost rănite la Nisa în noaptea de joi spre vineri după ce un camion a intrat în mulţimea prezentă la evenimentele din centrul oraşului. Printre persoanele rănite se numără şi doi cetăţeni români, aceştia fiind internaţi în spital.

De altfel, la nivelul MAE a fost activată o celulp de criză care se află în legătură permanentă cu autorităţile franceze, prin intermediul Ambasadei României la Paris şi Consulatului General la Marsilia, şi al echipei consulare, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare şi monitorizării evoluţiei situaţiei.

Numerele de telefon puse la dispoziţia cetăţenilor români

MAE a pus la dispoziţia cetăţenilor români contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia+33 491221741, Ambasadei României la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, autorităţile franceze au activat o linie verde pentru rudele victimelor, apelabilă la numărul: +33 493722222.

Rezumatul evenimentelor din Nisa

  • Un camion de 16 tone a intrat în mulţimea care asista la un foc de artificii dedicat Zilei Franţei pe un bulevard important din Nisa, joi seară, provocând cel puţin 84 de morţi, printre care şi copii, peste 100 de răniţi. 18 persoane se află în stare critică;
  • La un moment dat, şoferul a deschis focul asupra mulţimii, şi a fost ucis de forţele de ordine, însă nu înainte de a parcurge aproape 2 kilometri cu vehiculul pe bulevardul plin de oameni;
  •  O „grenadă inoperabilă" şi "arme false" au fost găsite în camion
  • Din informaţiile actuale, bărbatul pare a fi acţionat singur, cel puţin în executarea atacului;
  • În cabina camionului a fost găsit un act de identitate aparţinând unui bărbat de 31 de ani, cetăţean francez de origine tunisiană din Nisa. Oficialii francezi nu au confirmat identitatea atacatorului; 
  • Nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul până în momentul de faţă.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite