ANI: trei primari, aflaţi în conflict de interese administrativ şi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei primari, aflaţi în conflict de interese administrativ şi penal FOTO Adevărul
Trei primari, aflaţi în conflict de interese administrativ şi penal FOTO Adevărul

Trei primari din judeţele Suceava, Gorj şi Argeş se află în conflict de interese în materie administrativă şi penală, potrivit inspectorilor Agenţiei Naţională de Integritate (ANI).

Spre exemplu, Dumitru Corjuc, primarul comunei Ipoteşti din judeţul Suceava, se află în conflict în materie administrativă, după ce a semnat acte prin care prin care nora sa este numită în funcţia de consilier juridic, pentru ca, ulterior, aceasta să fie numită în funcţia de Secretar al Comunei Ipoteşti, Jud. Suceava, funcţie exercitată cu caracter temporar până la data de 13 iulie 2011.

Corjuc este acuzat că a încălcat şi dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

În acest caz, inspectorii au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

De asemenea, Iordache Ion, primar al oraşului Turceni din judeţul Gorj, este cercetat de ANI pentru conflict de interese în materie penală, după ce a încheiat acte şi contracte între Primărie şi firme la care era asociat sau administrator, în valoare de aproximativ patru milioane de lei.

„Iordache Ion a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Consiliul Local al Oraşului Turceni, Jud.Gorj, reprezentat de Iordache Ion, în calitate de Primar al Oraşului Turceni, a încheiat contracte şi acte adiţionale în valoare totală de 4.335.826,21 Lei, cu mai multe societăţi comerciale cu capital privat, în cadrul cărora persoana evaluată a deţinut calitatea de asociat / administator. Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile art. 2531 din Codul Penal al României”, se arată în comunicatul ANI.

Având în vedere cele de mai sus, Agenţia a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu privire la posibila săvârşire de către Iordache Ion a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României.

De asemenea, Ion Năftănăilă, primar al comunei Albeştii de Muscel, judeţul Argeş, este cercetat de ANI pentru conflict de interese în materie administrativă, pentru că, în perioada când era primar (mandatul 2008-2012) a încheiat un contract de concesiune cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri  Albeştii de Muscel, al cărei preşedinte era. Contractul, în valoare de aproximativ 460.000 lei, a fost plătită de sumă de A.P.I.A. pentru campaniile 2007-2008.

O persoană publică faţă de care ANI a constatat conflictul de interese nu mai are dreptul să ocupe o funcţie publică timp de trei ani de la data eliberării.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite