Anchetă la Spitalul Judeţean Slatina după ce sânge cu hepatita B ar fi fost transfuzat unor pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii a dispus vineri efectuarea unui anchete la Spitalul Judeţean Slatina şi la Centrul de Transfuzie Slatina, după ce sânge infectat cu hepatită B ar fi fost transfuzat unor pacienţi. Pe durata controlului, Centrul va fi închis.

„Imediat ce am aflat că ar putea fi vorba despre sânge infectat, care ar fi fost transfuzat unor pacienţi, am dispus efectuarea unui control la Centrul din Slatina şi la Spitalul Judeţean. Pe durata controlului, Centrul de Transfuzie Slatina a fost închis”, a declarat ministrul interimar al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat că, până la finalizarea controlului, Spitalul Judeţean a fost arondat Centrului de Transfuzie Gorj.

Directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti, Doina Goşa, a declarat că, pentru a putea face dovada că un pacient a fost infectat cu virus hepatitic B, în timpul transfuziei, ar fi fost nevoie ca acesta să fi făcut testul antigenului hepatitic B la internare.

„Pacientul ar putea fi purtător al virusului hepatic B şi să nu aibă niciun simptom de boală. În plus, orice sânge sau produs de sânge care se transmite de la centrele de transfuzie către spitale sunt testate, iar mostre din aceste produse sunt stocate timp de un an în centru”, a explicat Doina Goşa.

Andrei Iordache, directorul Spitalului Judeţean Slatina, a declarat pentru Digi24 că donatorul este suspectat că ar fi purtător al virusului hepatic B şi că sângele acestuia a fost deja transfuzat unui pacient.  

„Donatorul centrului este suspicionat cu un titlu crescut de virus hepatic B. Din păcate, suspiciunea a apărut foarte târziu. Noi am şi transfuzat sângele cel puţin unul pacient şi sperăm să nu fie infestat”, a mai spus directorul spitalului.  

„Pacientul a venit a venit la noi, e internat la secţia boli infectioase, i-am luat analizele şi aşteptăm să vedem dacă se confirmă sau nu infectarea cu virusul hepatic B”, a mai spus Andrei Iordache. 

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a spus, la Digi24, că pacientul care a primit transfuzia ar trebui să se adreseze justiţiei.

„În situaţia asta trebuie făcute nişte investigaţii foarte atente, pentru că dacă a fost contaminat, e foarte grav şi pacientul trebuie să se adreseze instanţei, ministerului pentru că hepatita B e o boala groaznică. Dacă un om sănătos a fost contaminat, această boală e incurabilă şi duce la cancer hepatic, la ciroză. E un lucru grav dacă s-a întâmplat aşa ceva”, a mai spus Vasile Barbu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite