ANAF a tăiat sporul de suprasolicitare neuropsihică al inspectorilor antifraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii antifraudă vor încasa venituri mai mici
Inspectorii antifraudă vor încasa venituri mai mici

Pentru că nu mai are fonduri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, luni, că a redus de la 25% la 5% sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru angajaţii săi.

Ordinul prin care a fost tăiat sporul de suprasolicitare neuropsihică al inspectorilor antifraudă, semnat de preşedintele ANAF, Bogdan Stan, a intrat în vigoare de la 1 martie. La aceeaşi dată a intrat în vigoare şi ordinul care reduce sporul de risc.

Motivul invocat de Stan este acela că bugetul instituţiei a fost redus cu 4,6% în acest an faţă de nivelul din 2016, astfel că instituţia nu dispune de fonduri suficiente pentru plata sumelor. Sindicaliştii spun însă că decizia este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.

„În construcţia bugetară pentru anul 2017 nu s-au  alocat fonduri care să susţină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenţi. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuţia anului 2016“, se arată într-un document al ANAF, citat de News.ro.

Totuşi, conducerea ANAF consideră că este necesară acordarea unui spor de măcar 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi a 75% din sporurile pentru orele suplimentare efectuate.

„Mentionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce priveşte modificarea procentului sporului de risc şi suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune“, mai arată comunicatul Fiscului.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, susţine decizia de scădere a sporului de la 25% la 5% este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite