Alegerea primarilor în două tururi. Cum au motivat magistraţii cea de-a doua excepţie ridicată de Liviu Avram: „Se restrânge dreptul de a fi ales”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii de la Curtea Constitutionala FOTO Mediafax
Judecătorii de la Curtea Constitutionala FOTO Mediafax

Curtea de Apel Bucureşti a înaintat astăzi Curţii Constituţionale cea de-a doua excepţie de neconstituţionalitate, pe Legea alegerilor locale, ridicată de jurnalistul Liviu Avram. Curtea Constituţională va decide dacă primarii vor fi aleşi în două tururi pe 4 mai.

Este a doua excepţie de neconstituţionalitate ridicată de Liviu Avram şi acceptată de instanţă în numai 10 zile. Astfel, ambele excepţii vor ajunge pe masa judecătorilor CCR, care vor decide miercurea viitoare (4 mai) dacă este constituţional sau nu ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin.

Jurnalistul „Adevărul“ Liviu Avram a contestat în instanţa de contencios administrativ Hotărârea de Guvern prin care Executivul a stabilit calendarul de desfăşurare a procesului electoral, unde se fac trimiteri directe către articolele cu potenţial de neconstituţionalitate: numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur.

Potrivit motivării Curţii de Apel  Bucureşti, excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată, dispoziţiile legale criticate fiind în contradicţie cu dispoziţiile constituţionale invocate de Liviu Avram.

Motivarea Curţii Constituţionalitate

Curtea de Apel Bucureşti: „Instanţa apreciază, pe de o parte, că impunerea numărului de semnături pentru depunerea unei candidaturi la funcţia de primar si anume, depunerea unei liste de susţinători care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor ar putea avea ca efect cel puţin o restrângere a dreptului de a fi ales. Pe de altă parte, declararea ca ales primar, candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate ar putea avea ca efect încălcarea criteriului reprezentativităţii. În acest sens, instanţa îşi va însuşi considerentele Curţii Constituţionale de la punctul 33 din Decizia nr. 75 din 26.02.2015 chiar dacă a fost dată într-un alt control de legalitate, principiile încălcate rămân.  Prin urmare, se apreciază că, prin reglementarea cuprinsă la art.50 alin (2) trebuie să existe un just echilibru între interesele colective şi cele individuale, iar atunci când condiţia de reprezentativitate a fost ridicată, în situaţia depunerii candidaturii, dreptul subiectiv al persoanelor interesate ar putea cunoaşte o limitare excesivă ce ar putea depăşi posibilele avantaje create prin adoptarea normei respective".

Jurnalistul a povestit de ce a ales să atace şi în contencios

Avram a povestit, în emisiunea Adevărul Live, cum a reuşit să convingă instanţa - fiind propriul său avocat - să accepte o a doua sesizare de neconstituţionalitate la două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel referitor la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

„Am mers pe calea contenciosului administrativ. În primul demers, cel cu candidatura, nu puteam să atac direct articolul cu un singur tur de scrutin. Am atacat articolul care cerea 18.000 de semnături şi am cerut să fie extins controlul. Acest demes era riscant pentru că nu ştiam dacă acceptă această extindere. Dacă Curtea este sesizată pe un articol direct, şi îl declară neconstituţional, atunci poate să extindă controlul. Dacă respinge excepţia articolului atacat direct, nu mai are poate extinde controlul asupra celorlalte articole. PNL, în paralel cu mine, au atacat Hotărârea de Guvern care stabilea data alegerilor. Deşi au avut, sper, bune intenţii, şi-au îndreptat greşit acţiunea pentru că nu este nicio legătură între data alegerilor şi două tururi de scurtin. Eu am atacat calendarul alegerilor. Am începtu procedura prealabilă. Primul pas este schimbuld e adrese cu Guvernul.Avantajul cel mare a fost că am putut să atac simultan ambele articole, cu forţă egală”, a explicat Liviu Avram.

Prima victorie

După cum am arătat, este a doua victorie în instanţă obţinută de Liviu Avram privind Legea alegerilor locale. În urmă cu 10 zile, Tribunalul Bucureşti a admis o altă excepţie de neconstituţionalitate, ridicată de Avram tot pe articolul care stipulează alegerea priamrilor într-un singur tur, numai că atunci modalitatea de a ajunge în faţa instanţei a fost diferită.

Jurnalistul  şi-a depus o candidatură-fantomă pentru Primăria Capitalei, cu numai trei semnături de susţinere, în timp ce legea cere 18.000 de semntăuri. Candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral, însă jurnalistul „Adevărul“ a contestat decizia în instanţă, iar în faţa judecătorului a ridicat excepţie de neconstituţionalitate pe cele două articole cu potenţial de neconstituţionalitate: cel care obligă orice candidat să strângă semnături de susţinere, dar şi cel care prevede un singur tur de scrutin. Şi acea excepţie i-a fost admisă. Aşa că magistraţii CCR vor avea acum două sesizări de neconstituţionalitate pe aceleaşi două articole din Legea alegerilor locale.

De ce sunt importante ca excepţii să fie discutate împreună

Cât de important e faptul că vor fi două excepţii? Răspunde chiar Liviu Avram: „Este o veste mai bună decât vă puteţi închipui. Celălalt dosar  ( privind cadidatura-fantomă- n.r.), ajuns deja la CCR, avea o vulnerabilitate pe care nici eu, nici nimeni altcineva nu putea s-o înlăture. Sentinţa de azi securizează întreaga acţiune şi înlătură vulnerabilitatea de care vă ziceam. Consecinţa imediată pe care o văd eu: Curtea Constituţională va judeca în egală măsură ambele articole pe care le-am atacat: cel cu numărul de semnături necesare pentru a candida şi alegerea primarilor într-un singur tur. Singur faptul că vom avea un răspuns clar, ferm şi argumentat din partea CCR pe ambele articole, indiferent cum va suna acest răspuns, înseamnă că am câştigat bătălia. Dacă CCR declară neconstituţional articolul cu alegera primarilor într-un singur tur, înseamnă că am câştigat întreg războiul. Ne vedem, pe 4 mai, la Curtea Constituţională“, a scris Liviu Avram pe pagina sa de Facebook, imediat după aflarea sentinţei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite