UPDATE Procurorii au cerut un spor de pedeapsă de un an pentru Adrian Năstase. Fostul premier ameninţă că-şi schimbă cetăţenia, dar legea nu-i permite
0Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor anunţa pe 8 mai decizia privind cererea de contopire a pedepselor primite de fostul premier Adrian Năstase în dosarele „Zambaccian“ şi „Trofeul calităţii“. Procurorii au cerut luni acordarea unui spor de pedeapsă de un an, iar fostul premier a replicat că îşi va schimba cetăţenia.
UPDATE Fostul premier nu are posibilitatea să renunţe la cetăţenia română atât timp cât se află în detenţie. Numai după ce va termina de executat pedeapsa, va avea posibilitatea să ceară renunţarea la cetăţenia române.
Conform ART. 27 din Legea cetăţeniei române nr. 21 din 1 martie 1991, republicată, "Pentru motive temeinice se poate aproba renunţarea la cetăţenia română persoanei care a împlinit vârsta de 18 ani şi care:
a) nu este învinuită sau inculpată într-o cauză penală ori nu are de executat o pedeapsă penală;
b) nu este urmărită pentru debite către stat, persoane fizice sau juridice din ţară sau, având astfel de debite, le achită ori prezintă garanţii corespunzătoare pentru achitarea lor;
c) a dobândit ori a solicitat şi are asigurarea că va dobândi o altă cetăţenie.
UPDATE Procurorii anticorupţie au cerut luni acordarea unui spor de pedeapsă de un an pentru Adrian Năstase.
Avocaţii fostului premier au precizat că pedeapsa de patru ani este suficientă pentru infracţiunile de care este acuzat fostul premier.
Fostul premier a cerut instanţei să ţină cont de faptul că, după şase ani de anchetă, a fost achitat în dosarul „Mătuşa Tamara".
„Justiţia mi-a oferit un concept de moarte civilă. M-am gândit, la un moment dat, să renunţ la cetăţenia română, însă am înţeles că nu pot face o asemenea cerere fiind în detenţie", a spus Năstase, în ultimul cuvânt.
Avocaţii apărării au depus la instanţă CV-ul lui Adrian Năstase pentru a demonstra faptul că fostul premier nu are nevoie de un sport de pedeapsă pentru a fi reeducat.
Apărătorii fostului premier au punctat faptul că în dosarele „Trofeul calităţii" şi „Zambaccian", condamnările au fost orientate către minimum de pedeapsă pentru faptele de care Adrian Năstase a fost acuzat de procurori.
Avocaţii lui Năstase au vorbit în faţa instanţei şi despre profilul socio-moral al fostului premier, arătând că el a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii", astfel că scopul pedepsei a fost îndeplinit.
Tribunalul Bucureşti urmează să ia o decizie în acest caz pe 8 mai, dată până când magistraţii speră să fie redactată şi motivarea condamnării din dosarul „Zambaccian”.
Adrian Năstase a solicitat instanţei ca, în cazul în care nici până la termenul de astăzi Tribunalul Bucureşti nu va primi motivarea, să fie judecat pe minuta deciziei.
Năstase poate primi spor de pedeapsă
Magistraţii Tribunalului Bucureşti îi pot aplica fostul premier un spor de pedeapsă în urma contopirii celor două pedepse.
Adrian Năstase a fost condamnat, pe 6 ianuarie, la 4 ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu. Aceasta a fost găsită vinovată de spălare de bani.
Singura care a fost condamnată la închisoare cu suspendare este Daniela Năstase, soţia fostului premier. Pentru aceasta instanţa a păstrat sentinţa dată de completul de trei judecători şi anume trei ani de închisoare cu suspendare pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală". Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.
De asemenea, completul de cinci judecători a decis ca soţilor Năstase să le fie confiscaţi 1.824.303,72 lei. Irinei Jianu i se vor lua 80.489 de dolari şi 500 de euro. În plus, fiecare dintre cei trei condamnaţi este nevoit să achite 20.000 de lei, bani ce reprezintă cheltuieli judiciare.
Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
În dosarul „Trofeul calităţii”, fostul premier a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de către Curtea Supremă la doi ani de închisoare cu executare Atunci, Năstase a fost găsit vinovat în legãturã cu strângerea de fonduri pentru campania electoralã din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Pe 18 martie 2013 acesta a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava unde a fost încarcerat.
[<a href="//storify.com/Alinavasile123/adrian-n-stase" target="_blank">View the story "Adrian Năstase " on Storify</a>]