Actorul Petrică Popa, angajat de mai bine de jumătate de secol la Teatrul Nottara din Capitală, a decedat la 84 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Petrică Popa, angajat al Teatrului Nottara încă din anul 1954, a decedat în cursul acestei zile, la vârsta de 84 de ani. De-a lungul carierei sale, Petrică Popa a fost răsplătit cu distincţii importante pentru interpretare.

Actorul Perică Popa s-a născut la Hunedoara, pe 3 iulie 1929. Tatăl său, profesor de limba şi literatura română, a fost pasionat de teatru, iar fiul a început teatrul ca elev.

Petrică Popa a urmat cursurile Colegiului „Diaconovici Loga” din Timişoara şi a făcut parte din cercul de teatru al liceului, perioadă în care a interpretat roluri în faţa unui public format din părinţi, profesori şi elevi. A absolvit Institutul de Artă din Timişoara, specializarea Actorie unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Lilly Bulandra şi Ştefan Braborescu.

În 1949, a fost angajat la Teatrul de Stat din Turda, unde a avut parte de şase roluri într-o singură stagiune. A colaborat cu regizori importanţi ai acelei perioade, Val Mugur şi Ion Olteanu.

Ion Şahighian, mentor al mai multor generaţii de artişti, director la Teatrul Armatei - astăzi "Nottara" - l-a descoperit şi l-a adus la Bucureşti, în 1954.

Petrică Popa a fost actor al Teatrului Nottara mai bine de cincizeci de ani. A fost onorat cu distincţii importante respectiv Premiul de interpretare, pentru rolul Vasea, în spectacolul "Aşa va fi" de N. Simeonov, regia: Lucian Pintilie, la Festivalul tinerilor actori din teatrele dramatice - 1957, Premiul de interpretare, pentru rolul Mihalache Dometie, din spectacolul "Martorii sunt de faţă" de Virgil Stoenescu, regia: Cristian Hadjiculea, la Gala Teatrului Istoric - 1986, Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului (1987), pentru "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia: Dan Micu (a interpretat rolul Ipingescu).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite