Actele de naştere, căsătorie, deces şi divorţ vor fi eliberate şi online. Un proiect similar va fi implementat de ONRC pentru firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
certificat de casatorie

Problemele generate în cel puţin ultimii 5 ani de lipsa unei baze de date comune, care să conţină toate documentele importante din viaţa unui om, ar putea fi rezolvate prin digitalizare. Oficialii Ministerelor Comunicaţiilor, Internelor şi Dezvoltării, intenţionează ca, împreună cu STS, să pună la punct un sistem care să permită eliberarea documentelor inclusiv online.

"Săptămâna aceasta va fi un proiect depus de ministerul nostru, în parteneriat cu Ministerul de Interne, cu cel al Dezvoltării şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale cu privire la digitizarea celor patru evenimente de viaţă, anume căsătorie, divorţ, naştere şi deces. Vom putea pune la dispoziţia cetăţenilor în mod digital şi online aceste servicii. Se lucrează la un proiect de cloud guvernamental", a spus Ionuţ Valeriu Andrei, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Potrivit acestuia, se vor digitiza documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani.

În paralel, Registrul Comerţului va implementa un proiect prin care se vor digitiza toate serviciile de la înfiinţarea unei firme, până la radiere, obţinerea certificatelor constatatoare, a mai spus Andrei.

În 2016, în urma auditării  CNAS şi a Caselor Judeţene de Sănătate, Curtea de Conturi a descoperit cazuri în care s-au validat şi decontat ilegal servicii medicale spitalelor pe numele unor pacienţi care la data acordării serviciilor medicale erau decedaţi. Prejudiciul creat este estimat la 1,69 milioane lei.

Astfel de probleme au fost constatate şi în 2013, când Curtea a descoperit că „au fost validate şi decontate nelegal de către CNAS, unele servicii medicale raportate de furnizorii privaţi de servicii de dializă, pe numele unor persoane decedate”.

Anterior, în urma auditului efectuate asupra Caselor de pensii şi CNPP, Curtea de Conturi a descoperit prejudicii de 3,37 mil. lei, prin plata nelegală a unor drepturi de pensii şi diverse facilităţi.

Concret, 21 din casele de pensii teritoriale decontau transport pe calea ferată ori plăteau pensii ulterior datei decesului beneficiarilor, chiar dacă plătiseră pentru aceleaşi persoane, în aceeaşi lună, ajutoare de deces. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite