Aberaţia legală care i-a permis lui Marius Voicu, cercetat în cazul poliţistului-pedofil, să revină la şefia Poliţiei Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chestorul Marius Voicu FOTO Inquam Photos
Chestorul Marius Voicu FOTO Inquam Photos

Demis în scandalul poliţistului pedofil, numit şef în Poliţia Capitalei. Este vorba de chestorul de Poliţie Marius Voicu, căruia nu i s-a mai reînoit împuternicirea în funcţia de adjunct al şefului Poliţiei Române.

În schimb, Marius Voicu, care se numără printre cei 18 poliţişti vizaţi de Corpul de Control al MAI în legătură cu modul de acţiune în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiuni sexuale, a fost numit director general al Poliţiei Capitalei.

Măsura, deşi aparent „imorală“, este perfect legală, susţin reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne care au explicat că ofiţerul nu face decât să se întoarcă pe funcţia pe care a câştigat-o prin concurs. „Împuternicirea domnului chestor de poliţie Marius Voicu în funcţia de adjunct al Inspectorului General al Poliţiei Române a încetat. Acesta a fost trecut pe o funcţie inferioară, cea pe care a ocupat-o prin concurs înainte de împuternicirea în cadrul IGPR, respectiv Director General al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucuresti“, a anunţat, marţi, MAI.

Măsura este legală

Sindicaliştii din Poliţie spun că măsura este una legală şi că legea îi interzice chestorului Marius Voicu să mai fie împuternicit adjunct al şefului IGPR.

„Dacă discutăm la nivel de moralitate, sigur că opiniile sunt împărţite, unii vor spune că da, alţii că nu. Lucrurile trebuie analizate însă în litera şi spiritul legii. Domnul chestor Marius Voicu nu s-a întors la Capitală ca urmare a unei sancţiuni. El are funcţia de şef al Poliţiei Capitalei, obţinută prin concurs. La IGPR a fost împuternicit. A avut două mandate de câte 6 luni. I-a expirat şi al doilea mandat şi, prin efectul legii, trebuia să se întoarcă pe funcţia anterioară. Legea prevede o împuternicire, după care, cu acordul lui, o singură prelungire a împuternicirii“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Dacă ancheta în cazul poliţistului pedofil Eugen Stan îl va găsi vinovat şi pe chestorul Marius Voicu, acesta riscă de la simpla mustrare, până la scoaterea din Poliţie. „În momentul în care se declanşează procedura de cercetare prealabilă, dacă ofiţerul care efectuează cercetarea constată că există vinovăţie, sesizează Consiliul de disciplină. Consiliul analizează problema şi o poate admite sau respinge. În situaţia în care se stabileşte vinovăţia, împotriva ofiţerului în cauză poate fi luată o măsură de sancţionare, începând cu mustrare, până la destituirea din funcţie şi scoaterea din Poliţie“, a mai precizat Dumitru Coarnă.

Ce i se reproşează lui Voicu

Chestorul de Poliţie Marius Voicu s-a numărat printre poliţiştii vizaţi de ancheta demarată de Ministerul Afacerilor Interne în februarie, referitor la maniera în care s-a acţionat în cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de mai multe agresiuni sexuale.

Ministerul a identificat 18 comisari şefi şi agenţi şefi din Poliţia Română care sunt acuzaţi că l-au protejat pe Eugen Stan în toată perioada în care a activat în instituţie.

Printre neregulile reclamate în raport se mai numără şi faptul că Stan n-a fost amprentat şi fotografiat, iar datele rezultate să fie introduse în sistemele informatice.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite