Şefa DNA, Codruţa Kovesi: „Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO Eduard Enea
Laura Codruţa Kovesi FOTO Eduard Enea

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că nu va intra în politică după ce i se va termina mandatul la DNA şi că nu are niciun fel de relaţii cu Sebastian Ghiţă sau Vasile Blaga. Despre Ghiţă, şefa DNA spune că este trimis în judecată în două dosare, este cercetat în alte anchete sub control judiciar şi a cerut arestarea lui. „DIICOT face o anchetă împotriva unui grup organizat, constituit împotriva DNA”, a mai arătat Kovesi.

Procurorul -şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a făcut aceste declaraţii la o ediţie specială „Avocatul Diavolului”, de la postul de radio „Europa FM”, alături de Cristian Tudor Popescu şi Vlad Petreanu. Înainte de începerea emisiunii, CTP a anunţat că a pregătit o listă de întrebări, şi că în emisiune el avea rolul „Procurorului”. La finalul emisiunii, CTP a întrebat-o pe Kovesi: „V-aţi gândit vreun moment la posibilitatea suprimării dumneavoastră fizice?”. Răspunsul a venit rapid: „Nu m-am gândit”. „Eu da”, a mărturisit CTP.

Întrebată dacă are de gând să facă o alianţă politică sau să intre în politică alături de Monica Macovei, Laura Codruţa Kovesi a spus că nu intenţionează acest lucru. „Nu, nu voi intra în politică, nu voi face alianţă cu nimeni”, a răspuns Laura Codruţa Kovesi.

„Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele”

Şefa DNA susţine că teza sa de doctorat nu este plagiată şi prima probă în acest sens este certificatul de căsătorie care dovedeşte că numele ei înainte de căsătorie era Lascu, iar în lucrare au fost citate mai multe articole scrise de ea, dar semnate cu numele de Lascu.

„Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulţi profesori. Se poate verifica dacă este aceeaşi componenţă (n.r. ca în cazul Comisiei care a analizat acuzaţiile de plagiat în cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani”.

„Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele,” a spus Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

„O mamă rămâne să aştepte”

CTP: Ca reacţie la votul Senatului în cazul „Gabriel Oprea –Bogdan Gigină” aţi spus că este un vot politic care blochează justiţia. „O mamă rămâne să aştepte”. Eu ştiam că procuratura n-are mamă, n-are tată, n-are fiinţă adorată. Cum explicaţi dumneavoastră acest argument?

Kovesi: A fost o declaraţie pe care am făcut-o imediat după votul din Parlament. Aşteptarea socială în acest caz este extrem de mare. Acel vot a blocat justiţia. Toate aştepătirile oamenilor au rămas în aşteptare pentru că nu se mai poate da un verdict. În acest context a fost făcută declaraţia mea.

CTP: Dumneavoastră aţi vorbit de mamă...

Kovesi: M-am referit şi la aşteptările tuturor oamenilor, inclusiv a mamei (poliţistului - n.r.). Din acel moment, orice aşteptare de la DNA nu se mai putea realiza. Era vorba de blocarea anchetei.

CTP:  Consideraţi că această declarţie este în continuare în concordanţă cu meseria de procuror?

Kovesi: Este posibil, câteodată să existe anumite nuanţări, anumite interpretări. Este posibil ca mesajul mneu să fie perceput altfel.

„Noi când facem o afirmaţie este susţinută de probele din dosar”

Vlad Petreanu: Ce relevanţă are că Ioana Băsescu împreună cu iubitul ei a plecat în Cuba? Informaţia apare într-un comunicat DNA.

Kovesi: Noi am încercat să sintetizăm starea de fapt. În situaţia în care anumite deplasări se fac din bani publici, o facem.

Petreanu: Dacă pleca la Sovata, comunicaţi?

Kovesi: Da, comunicăm, era un element relevant.

CTP: Cum aţi aflat că banii au plecat în Cuba?

Kovesi: Dacă sunt făcute plăţi prin bancă, ştim.

CTP: De unde ştiţi că erau banii ăia, că nu erau alţi bani, că erau la comun?

Kovesi: Ştim. Noi când facem o afirmaţie este susţinută de probele din dosar.

Ascultător: Dacă vă folosesc scurgerile de infomaţii din DNA, ce măsuri a luat să nu se mai întâmple?

Kovesi: Acest lucru ne încurcă. În 2014, a apărut noul Cod Penal şi Cod de Procedură penală. În prezent, când aducem la cunoştinţă unei persoane acuzaţiile, trebuie să dăm copii persoanei respective, sau avocatului, după întreg dosarul. Uneori dăm şi 30 de copii după întreg dosarul. La audieri, când cităm o persoană, şi avem începută urmărirea penală suntem obligaţi să anunţăm avocaţii tuturor părţilor. Pe de altă parte există un Regulament făcut de CSM şi Legea 544/2001 a accesului la infomaţii publice, şi trebuie să oferim anumite documente din dosar. Am avut situaţii în care anumite persoane au anunţat jurnaliştii, sau avocaţi care au anunţat, sau jurnalişti care erau în faţă la DNA. Din 2013, până în prezent, CSM a constatat că procurorii nu au dat infomaţii în afara cadrului public.

CTP: Cum explicaţi decizia DNA, care apare în rechizitoriu, de a nu-i da voie unui politician de a face declaraţii publice?

Kovesi: Acuzaţiile DNA sunt înscrise în ordonanţa de învinuire. Cele două persoane (Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă- nr.r) erau citaţi la orele 12.00 şi 13.00. Una din persoane (Ghiţă - n.r.) a ieşit public şi a spus că Tony Blair este implicat în dosar. Nu există nicio implicare a lui Blair în acest dosar. Omul de afaceri Ghiţă Sebastian a ieşit public şi a dat detalii de spre dosar. Procurorul DNA a pus două condiţii: să nu vorbească cu alţi suspecţi şi să nu facă comentarii publice despre cauză. Nu este vorba de îngrădirea libertăţii de exprimare. Îi este interzis că comenteze acuzaţia şi probele din dosar. Poate influenţa martorii, sau transmite mesaje. Am văzut persoane cercetate de DNA care au comentat public despre dosar, care apoi au spus, „Voi merge la DNA şi voi spune aşa, aşa, aşa”. Practic a transmis mesaje pentru toţi cei care urmau să fie audiaţi până acea persoană va veni la DNA cu ce va trebui să discute.

CTP: Cum explicaţi respingerea ei de Înalta Curte?

Kovesi: Curtea a păstrat controlul judiciar. I-a dat voie lui Victor Ponta să părăsească ţara şi să vorbească despre dosar. Este o decizie pe care noi o respectăm

Petreanu: De ce i-aţi interzis, mai demult, lui Sebastian Ghiţă exercitarea mandatului de parlamentar?

Kovesi: Potrivit Codului de Procedură Penală există posibilitatea procurorului să interzică persoanei care este acuzate să exercite funcţia de care s-a folosit pentru a comite o faptă de corupţie. Există precedente, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene, iar instanţele au confirmat.

Ascultător: Ce pot face cetăţenii pentru a ajuta lupta anticorupţie?

Kovesi: Sunt foarte multe lucruri. Sunt foarte multe sesizări care au venit la DNA. Numărul lor s-a dublat, sau chiar triplat faţă de anii anteriori. Cetăţenii, societatea civilă, ONG-urile au reacţionat atunci când Parlamentul a  încercat să restrângă competenţele DNA.

CTP: Tot despre dosarul Ponta-Ghiţă, despre care spuneţi că nu se numeşte Ponta-Ghiţă-Blair. În comunicat apare o frază: „De altfel, în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potenţi financiar pot accede cu uşurinţă în funcţii de demnitate publică alese, fiind promovaţi de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finanţarea ilegală a partidelor în campaniile electorale”. Care este relevanţa că apare un fenomen social, identificabile, poate fi adus ca argument, „de altfel”?

Kovesi: Procurorii se rapoartează la un caz individual. De fiecare dată când facem o acuzaţie suntem acuzaţi să spunem în ce constă urmarea produsă de infracţiune. La pericolul social în societate, sau, la măsuri preventive la impactul în societate. Fraza a fost pentru a arăta urmările petrecute în societate şi reţinute în acuzare. Era vorba de urmările produse de infracţiune şi pericolului social.

Ascultător: Gestul lui Sebastian Ghiţă a fost unul de intimidare, România are nevoie de o persoană ca dânsa. Despre prejudiciile aduse statului, se recuperează?

Kovesi: Noi ca procurori, când avem misiunea de a recupera banii, cu care statul a fost păgubit. Noi indisponibilizăm banii. De la începutul anului am indisponbilizat 260 de milioane de euro. După condamnare totul ţine de Ministerul Finanţelor. În anii trecuţi mi-am exprimat nemulţumirea că banii nu sunt efectiv confiscaţi şi se întârzie recuperările. Doar în dosarele DNA sunt anual bani care trebuie recuperaţi, În jur de 200 de milioane de euro.

Acuzaţiile lui Băsescu. Kovesi: „Nu comentez”

CTP: Să revenim la comunicatul din cazul Ghiţă-Ponta: „În acest context, în condiţiile în care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natură a aduce grave prejudicii democraţiei care presupune ab initio ca persoanele care acced în funcţii de demnitate publică să fie alese de către popor potrivit principiului reprezentativităţii pe criterii de competenţă profesională si probitate”. Votul este secret. Cum explicaţia această iniţiativă politologică a DNA-ului?

Kovesi: Noi nu spunem cetăţenilor pe ce criterii să voteze. Ne referim la modul în care trebuie să se facă desemnarea pe liste. Acesta este problema pe care o analizăm în dosar. Comunicatele DNA nu sunt matematică. Sunt situaţii în care dăm comunicate seci, bune, şi astfel de communicate, în acre luăm din motivaţia procurorului.

Petreanu: Băsescu s-a declarat un adversar deschis.

Kovesi: Nu comentez

Petreanu: Este cel care v-a promovat.

Kovesi: Nu comentez aceste afirmaţii.

Petreanu: Vă preocupă că fostul preşedinte s-a declarat aşa un adversar deschis.

Kovesi: Nu.
   

„Întreg demersul nostru este susţinut de cetăţenii cinstiţi”

CTP:  Dar faptul că fostul preşedinte al României, a reluat o frază profetică, identică cu cea spusă de fostului colonel SRI, Dragomir, „dacă o veţi vedea în cătuşe?”. Este vorba de şeful DNA, o frază spusă de fostul preşedinte al României.

Kovesi: Nu comentez ce zice domnul Băsescu, însă fac un comentariu general pentru că am observat în ultima perioadă de timp un atac incredibil asupra DNA, un atac la adresa persoanei şefului DNA şi un atac la adresa persoanei unor procurori care investighează cazuri iar aceste atacuri în exclusivitate sunt făcute de persoane care sunt cercetate de noi sau în cercetaţi de alte structuri de parchet.

Am observat şi este foarte interesant să readucem în discuţie comunicatul DIICOT, trecând peste ceea ce mi sa întâmplat mie şi familiei în această „afacere Black Cube”.  Deci observăm că persoane pe care noi le cercetăm, de supărare, fac atacuri în fiecare zi.  În fiecare zi sunt atacuri de o agresivitate din ce în ce mai ridicată. Observăm că mai nou sunt firme care sunt angajate pentru hărţuire, pentru intimidare. Să citim cu atenţie comunicatul DIICOT care spune că o astfel de firmă a fost angajată folosit fonduri, s-au dat dat comisioane de succes, vorbim de un grup organizat, DIICOT desfăşoară o anchetă faţă de un grup organizat, constituit împotriva DNA. Deci am ajuns în acest stadiu în care nu este suficient că suntem sub atac permanent prin declaraţii publice,  nu sunt suficiente acuzaţiile de migratoare care se fac aproape zilnic de persoane pe care noi le cercetăm, acum avem şi firme private angajate exact pentru pentru hărţuire,  pentru intimidare, pentru probabil şi alte declaraţii  la alte televiziuni sau la jurnalişti străini.

Petreanu: Cine vă apără?

Kovesi: Legea. Noi respectăm legea. Întreg demersul nostru este susţinut de cetăţenii cinstiţi din România. Acest atac, nu vizează doar DNA, vizează tot sistemul de justiţie. Se încearcă intimidarea oamenilor care luptă împotriva corupţiei.

„În Parlament a fost mai degrabă vorba de blocare a activităţii DNA”

Petreanu: Din partea lumii politice simţiţi sprijin?

Kovesi: Câteodată da.

Petreanu: Cine vă mai apără din politică lupta anticorupţie.

Kovesi: Când am solictat Ministerului Justiţiei alocarea de noi posturi în DNA, schimbări în urma deciziilor Curţii Constituţionale etc. Am cerut sprijin în Ministerul Justiţiei şi în Guvern, am primit. În Parlament a fost mai degrabă vorba de blocare a activităţii DNA, decât de sprijin.

Petreanu: Aţi declarat că aveţi 7.600 de dosare, suma creşte.

Kovesi: An de an numărul de dosare creşte. Media este de până la 100 de dosare de procuror.

Petreanu: Cum le prioritizaţi? Apar multe dosare în moment cheie: dosarul Blaga, acum. Dosarul Onţanu, înainte de alegeri, Gică Popescu, înainte de alegerile de la FRF, Udrea, înaintea lui plecarea lui Băsescu de Cotroceni.

Kovesi: Primul criteriu este cel al prescripţiei faptelor. Alt criteriu, în care sunt măsuri preventive, apoi prejudiciile, poziţia pe care o deţine persoana, şi care se foloseşte de funcţia sa. Alt caz, în care trebuie să intervenim repede, să prindem în flagrant, pentru că atunci se dădeau banii.
   

„Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa”

CTP: Din 2009 în 2016 au trecut 7 ani. De ce a trecut atâta timp pentru a prezenta mecanismul vizibil la Vasile Blaga, era vizibil din 2009.

Kovesi: Eu sunt din 2013 în DNA. S-ar putea chiar acum, în timp ce vorbim, un şef de instituţie publică să i-a şpagă, dar aflăm peste mai mult timp. Uneori, când deschidem o anchetă, ajungem la fapte mai vechi, retrocedări frauduloase, finanţări ilegale etc.

CTP: Plagiatul dumneavoastră?

Kovesi: Am adus probele depuse la Comisia din 2012. Am respectat în totalitate normele academice. Aici avem toate probele. Le depun la dumneavostră. Prima probă este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa, iar certificatul de căsătorie dovedeşte că sunt una şi aceeaşi persoană.  Teza mea este corectă, e o teză pe care am muncit-o. Am lucrat 7 ani la acest doctorat. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat în teză. Cine are îndoieli cu privire la corectitudine nu are decât să facă o sesizare. Le las aici pe toate.

Petreanu: De ce nu faceţi sesizarea la CNATDCU?

Kovesi: Sper că glumiţi. Adică, eu care am o teză corectă, să spun – „Vă rog, verificaţi-mi dumneavoastră teza, că eu ştiu că e corectă, dar verificaţi-o şi dumneavoastră?”. Cine contestă acest verdict definitiv, să vină cu probe şi să facă sesizare. Eu am adus probele mele.

„Nu am niciun fel de relaţii personale cu domnul Blaga”

Ascultător: Ce se va întâmpla după ce vi se termină mandatul?

Kovesi: Succesul continuării luptei anticorupţiei este păstrarea competenţei DNA. Noi nu suntem intimidaţi şi ne facem treaba în continuare.

Ascultător: Când vor plăti procurorii DNA pentru deciziile CEDO în care România a pierdut procesul? Ce părere are despre răspunderea materială a magistraţilor.

Kovesi: Există prevăzută în lege răspunderea materială a magistraţilor. Ministerul Finanţelor se poate întoarce împotriva magistraţilor, pentru a recupera banii statului.

„Ghiţă este trimis în judecată în 2 dosare. Am cerut arestarea lui”

Petreanu: Pe inculpatul Ghiţă în cunoaşteţi?

Kovesi: Nu  comentez. El este trimis în judecată în 2 dosare. Am cerut arestarea lui, dar Paramentul a respins solicitarea. Este sub control judiciar. Avem mai mult anchete în derulate cu Sebastian Ghiţă.

Petreanu: Eu nu vă întreb despre dosare. Sebastian Ghiţă aşa spune: am fost prieteni, ne-am certat.

Kovesi: Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiţă Sebastian.

Ascultător: Ce părere aveţi despre domnul procuror Lucian Papici?

Kovesi: El a plecat la Timişoara unde avea familia. Ce doreşte să facă un procuror este o decizie personală a fiecăruia.

Ascultător: Dacă se poate face o epurare şi în rândul procurorilor care au permis înflorirea corupţiei, prin neîndepliniarea atribuţiilor.

Kovesi: În fiecare an, DNA investighează procurori şi judecători. În medie 20-30 de magistraţi pe an. Inclusiv din DNA, era vorba de un procuror şef, procurori, chiar şi poliţişti. Eu vreau să fie toţi cei care lucrează în DNA să fie corecţi 100%.

Petreanu: Cum este viaţa după SRI? După decizia Curţii Constituţionale?

Kovesi: Respectăm în totalitate decizia CCR. Am primit o parte din resursele materiale şi umane. Mai avem de primit. Un principal efect, rapiditatea şi celeritatea de a soluţiona dosarele. O parte din resurse pe care le foloseam în anchete, sunt redirecţionate către Serviciul Tehnic din DNA.

Ascultător: Domnule comisar Traian Berbeceanu se va întoarce înapoi pe post?

Kovesi: Nu pot să comentez.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite