UPDATE Şapte persoane care făceau parte din gruparea care răpea oameni de afaceri israelieni, arestate preventiv
0Toate cele şapte persoane reţinute de DIICOT în dosarul în care este anchetată reţeaua de tâlhari care a terorizat oamenii de afaceri israelieni care locuiesc în România au fost arestate preventiv, miercuri seară, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis propunerea procurorilor.
UPDATE Patru israelieni şi trei români, printre care şi un avocat au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile.
Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Instanţa Supremă.
Potrivit ultimelor date din anchetă, medicul estetician Morad Iancu, instigator în dosarul în care este anchetată reţeaua de tâlhari a devenit şi el victima grupării.
Concret, potrivit unor surse judiciare, Morad Iancu ar fi luat legătura în cursul anului 2012, cu două persoane de origine israeliană, pentru a-l ajuta să recupereze suma de 80.000 de euro de la medicul israelian, Renert Gad Ofir.
Ulterior, Iancu a fost contactat de unul dintre membrii grupării care i-a spus că a reuşit să recupereze suma de bani şi că i-o va înmâna în zilele următoare.
Drept urmare, medicii Iancu şi Renet Gad Ofir au hotărât să se întâlnească pentru a semna un document prin care Morad Iancu declara că a primit banii şi că nu mai are nicio pretenţie de la cel din urmă.
A doua zi de la semnarea actelor însă Morad Iancu a fost informat de cei pe care îi tocmise să-i recupereze banii că nu va mai primi datoria înapoi, ba mai mult aceştia i-au mai cerut să plătească 60.000 de euro pentru că Renet Gad Ofir a depus plângere la poliţie împotriva sa, iar cu acea sumă trebuie să „scape” de anchetatori.
Medicul a refuzat, moment în care membrii grupării au trecut la ameninţăţi telefonice şi chiar vizite la clinica pe care acesta o deţine, au precizat sursele, căzând astfel şi el victimă celor pe care îi angajase pentru a-şi recupera banii.
Disperat, medicul ar fi cerut ajutor inclusiv serviciilor secrete israeliene.
Procurorii au audiat noaptea trecută 15 persoane, cetăţeni israelieni şi români, pe care le-au ridicat în urma percheziţiilor de ieri efecuate la locuinţele suspecţilor din Bucureşti şi din localităţile Pantelimon, Voluntari, Măgurele şi Roşu, precum şi la sediul unui cabinet de avocatură.
În urma audierilor au fost reţinuţi patru israelieni şi trei români care urmează să fie duşi astăzi în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Procurorii au emis ordonanţe de reţinere pentru Shimon Efraim, Kastro Charli, Erlith Nehemia, Malka Zosef, Mihai Mila, Angela Olteanu şi Florin Păun, potrivit unor surse judiciare. În anchetă este vizat şi Tolea Ciumac, însă acesta nu a fost găsit de procurori. De altfel, acesta s-a prezentat miercuri dimineaţă la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru a fi audiat, dar s-a răzgândit după ce nu a fost lăsat de jandarmi să intre pe intrarea principală.
Printre cei care au fost audiaţi de procurori se numără şi doi medici esteticieni - originari din Israel -, unul fiind victimă, iar celălalt instigator la fapte cu violenţă. Unul dintre medici ar fi apelat la membrii grupării pentru a recupera o sumă de bani de la colegul său, context în care acesta a fost victima unor violenţe, fiind ameninţat pe 5 august, potrivit surselor citate.
De asemenea, în luna august, o altă persoană ar fi depus o plângere în care a arătat că, după o neînţelegere cu fostul partener de afaceri, a fost contactat de membrii grupării, pe care îi cunoştea şi de care îi era frică. Acesta le-a spus anchetatorilor că le-a dat membrilor grupării o maşină, un ceas din aur şi bani, valoarea totală a prejudiciului ridicându-se la 100.000 de euro, au precizat aceleaşi surse.
Un bărbat ar fi fost bătut şi obligat să plătească 40.000 de euro
Tot în luna august, un bărbat a reclamat că, în martie, după ce a fost ademenit în locuinţa unuia dintre membrii grupării sub pretextul reparării unui sistem de supraveghere, ar fi fost bătut şi obligat să dea 40.000 de euro.
Ancheta procurorilor DIICOT vizează un grup infracţional organizat, alcătuit din 11 persoane, cetăţeni israelieni si români, suspectate de infracţiuni de violenţă, respectiv lipsire de libertate în mod ilegal, tâlhărie şi şantaj.
Membrii grupării ar fi sechestrat mai multe persoane şi, prin violenţă, ameninţare şi folosirea armelor de foc, ar fi luat de la acestea bunuri de valoare sau le-au obligat să plătească sume importante în lei sau valută, au precizat procurorii DIICOT.
Pe 4 iunie, una dintre victime ar fi fost obligată să meargă împreună cu membrii grupării la sediul unui cabinet de avocatură şi să semneze un contract de prestări servicii în valoare de 900.000 de euro, în baza căruia l-au pus apoi să le vireze 93.000 de euro, potrivit procurorilor.
Surse judiciare au precizat că patru israelieni ar fi organizat gruparea infracţională care urmărea recuperarea de sume de bani prin fapte cu violenţă. În unele cazuri, israelienii cooptau, pentru recuperări de bani, şi români.
Mihai Mila, condamnat la închisoare cu suspendare pentru sechestrare de persoane
În februarie 2013, Mihai Mila a fost condamnat de Instanţa Supremă la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul sechestrării de persoane în care a fost acuzat şi omul de afaceri Gigi Becali.
Tolea Ciumac, fost rugbist, de origine moldoveană, a fost condamnat definitiv, în martie 2009, la patru ani de închisoare cu executare, de magistraţii Instanţei Supreme, în dosarul în care a fost acuzat de tentativă de omor în urma unui scandal la un bar de noapte din Braşov.