UPDATE 1.000 de profesori din Sectorul 6 din Bucureşti au protestat luni. Absolvenţii de liceu au susţinut competenţele digitale la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii sunt nemulţumiţi de poziţionarea
salariaţilor din învăţământ în partea inferioară a grilei de salarizare şi
neacordarea majorării de 20%
Profesorii sunt nemulţumiţi de poziţionarea salariaţilor din învăţământ în partea inferioară a grilei de salarizare şi neacordarea majorării de 20%

Aproximativ 1.000 de profesori din Sectorul 6 al Capitalei refuză să intre la ore, deşi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că, în Sectorul 6, nu sunt îndeplinite condiţiile de grevă generală. Proba la competenţele digitale din cadrul examenului de Bacalaureat nu va fi afectată, asigură protestatarii. Nu se ştie însă ce se va întâmpla la probele următoare.

UPDATE ,,Este decizia fiecarei organizaţii sindicale, de la nivel judeţean, dacă va declanşa o greva sau nu. Este necesar, însă, să existe o majoritate  de voturi. Avem astfel de cazuri unde există o majoritate mare. Prima organizaţie pe ţară  este cea din Sectorul 4 cu 86% din voturi.  Alte localităţi în care avem o majoritate sunt Iaşi, Suceava, Bacău, Buzău, Călăraşi, Prahova. Maine sau poimâine vom avea o centralizare exactă a datelor. Deocamdată, avem informaţii ca greva din sectorul 6 s-ar fi încheiat" a declarat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ  (FSLI).

UPDATE Greva profesorilor din Sectorul 6 al Capitalei se va încheia cel mai probabil, a declarat Radu Pisica, lider sindicat FSLI Sector 6, după anunţul Federaţiei potrivit căruia nu au fost întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei la nivel naţional.

„Convoc de urgenţă Colegiul Naţional al Liderilor Sindicali pentru a vedea ce e de făcut. Sunt profund dezamăgit de acest comunicat venit de la centru. Sunt uimit să aflu că s-a ajuns la o astfel de hotărâre. Nu mă aşteptam la astfel de rezultat, în condiţiile în care sunt organizaţii sindicale unde procentul de declarare în favoarea grevei este între 60% şi 80%. Dar, cel mai probabil vom încheia greva", a declarat Radu Pisica, lider sindicat FSLI Sector 6.

„Există  presiuni şi ameninţări din partea spaţiului politic şi nu numai care ne cer să renunţăm la această mişcare, inclusiv din partea domnului Ministru al Educaţiei. Se pare că dumnealui nu ştie că noi că avem dreptul de a face grevă şi că nu poate să ne suspende pentru acest lucru. Cel mult, poate să ne taie orele pe care le-am petrecut în timpul grevei, ci nu la clasă.“, mai susţine Radu Pisică, preşedintele FSLI al fililalei din Sectorul 6.

Ce spunea liderul sindical dimineaţă

„În majoritatea şcolilor, va fi probabil situaţia asta: cei care vor fi în grevă sunt în grevă, stau în cancelarie, ceilalţi, care nu sunt în grevă, îşi ţin orele. În legatură cu Bac-ul, e posibil la unele licee, să se ţină competenţele – pentru că acei profesori care au semnat NU, deci nu sunt de acord cu greva să fie tocmai în comisiile de Bac”, a explicat în această dimineaţă Pisică.

Acesta însă a ţinut să sublinieze că nu ar fi nicio problemă dacă profesorii ar boicota examenul de maturitate.

„Eu nu văd nicio tragedie, se pot amâna (probele de Bacalaureat -n.r.). Se vehiculează că nu se pot înscrie la facultăţi. De ce să nu se poată înscrie? Se amână Bac-ul, se amână şi înscrierile la facultate. Ce credeţi că facultăţilor le convine să rămână fără elevi? D-aia am ajuns aici, noi cei din învăţământ: că am avut bunul simţ să ne gândim la alţii. Ce fac copiii? Ce fac părinţii? Şi alţii nu se gândesc la noi”, a mai arătat sindicalistul.

Inspectoratul Şcolar Bucureşti: examenul se susţine în condiţii normale

Examenul de Bacalaureat se desfăşoară în condiţii normale în toate unităţile de învăţământ din Capitală, inclusiv în liceele din sectorul 6, unde filiala locală a FSLI a anunţat grevă pe termen nelimitat începând de luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Maria Ştefania Manea.

„Fac precizarea că noi (ISMB- n.r.) nu am fost anunţaţi cu privire la organizarea unei  greve generale. Cei de la FSLI din Sectorul 6 au trimis o notă membrilor lor prin care îi anunţă că începând din 12 iunie intră în grevă pe perioadă nedeterminată. În aceste condiţii, ei merg la clase, dar nu ţin ore', a explicat purtătorul de cuvânt al ISMB.

Totuşi, profesorii implicaţi în examenul naţional de Bacalaureat îşi desfăşoară activitatea normal, adică participă la probele care au loc în aceste zile, a mai spus Manea. 

FSLI: nu sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au anunţat, luni, că nu sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei generale, spunând însă că aceasta nu înseamnă că salariaţii din învăţământ sunt mulţumiţi de Legea salarizării. "Nemulţumirea este profundă", spune conducerea FSLI, precizând că protestele pot fi reluate după începerea anului şcolar 2017-2018.

Conform hotărârii Colegiului Naţional al Liderilor F.S.L.I. din 31 mai, în perioada 06 - 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizaţiilor sindicale afiliate la această federaţie au fost consultaţi, prin referendum, pentru a-şi exprima opţiunea cu privire la declanşarea grevei generale începând cu 12 iunie.

Potrivit FSLI, în urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu 12 iunie, un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% şi 86% opţiune pentru această formă de protest.

În această situaţie, nu sunt întrunite condiţiile legale de a declanşa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI, spune sursa citată.

Conducerea FSLI spune, însă, că faptul că nu sunt întrunite condiţiile de declanşare a grevei generale nu înseamnă că salariaţii din învăţământ sunt mulţumiţi de Legea salarizării.

„Nemulţumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliţi, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor şi nu doresc ca şi aceştia să fie afectaţi. Este clar că guvernanţilor nu le pasă de personalul din învăţământ, însă aceştia trebuie să ia în calcul faptul că protestele pot fi reluate după începerea anului şcolar 2017-2018 şi sperăm că ni se vor alătura atât elevii, cât şi părinţii acestora", adaugă reprezentanţii FSLI.

Ministrul Educaţiei: Nu e grevă în sectorul 6. Situaţia nu va escalada

Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, spune că „activitatea se desfăşoară normal în sectorul 6” şi că nu se poate vorbi despre o grevă atâta timp cât Ministerul nu a fost notificat, nrespectându-se astfel legea dialogului social.

„Aşa cum am discutat cu inspectorii generali ieri şi azi-dimineaţă, activitatea se desfăşoară normal în sectorul 6. În plus, probele de competenţe digitale de la Bacalaureat se desfăşoară normal”, a declarat Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, la Digi24.

El a precizat că trebuie respectată legea dialogului social atunci când se declanşează un conflict de muncă. „Prima etapă e notificarea către minister, dacă vorbim de confederaţia sindicală, sau către inspectorat sau grupul de şcoli, dacă e vorba de organizaţia sindicală locală”, a subliniat ministrul.

„Prin urmare, nu putem vorbi de grevă generală sau locală în sectorul 6, atâta timp cât la minister sau Inspectoratul Municipiului Bucureşti nu a primit o asemenea notificare”, a mai spus Pavel Năstase.

„Aceste lucruri nu se pot face deodată, fac un apel către toate cadrele, să înţeleagă situaţia. Ca ministru am văzut revendicările lor şi mă voi întâlni zilele următoare cu toţi factorii pentru a vedea cum le putem soluţiona”, a spus ministrul.

El a adăugat că Ministerul Educaţiei este pregătit din punct de vedere juridic să atace orice încălcare a legii dialogului social.

El a punctat că în sectorul 6 al Capitalei Bacalaureatul „se desfăşoară în condiţii normale şi activitatea didactică în şcoli se desfăşoară normal”.

Absolvenţii de liceu susţin, luni şi marţi, proba de competenţe digitale a Bacalaureatului, care a început în 9 iunie

Absolvenţii de liceu susţin, luni şi marţi, proba de competenţe digitale a examenului de Bacalaureat, care a început în 9 iunie, probele orale urmând să se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, între 14 şi 16 iunie.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat a început în 6 iunie cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, testarea desfăşurându-se pe durata a două zile.

Probele scrise vor începe în 26 iunie cu limba şi literatura română, 27 iunie - limba şi literatura maternă,  28 iunie – proba obligatorie a profilului şi specializării (matematică sau istorie), 30 iunie - proba la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele primei sesiuni a Bacalaureatului vor fi afişate în 5 iulie, până la ora 16.00 şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, afişarea rezultatelor finale fiind programată în 10 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite