World Press Photo 2015 la Bucureşti. Întâlnirea dintre cruzime şi tehnologie: conflicte, copii refugiaţi, oameni însângeraţi, capturi de fildeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografia câştigătoare a World Press Photo 2016. FOTO: news.ro
Fotografia câştigătoare a World Press Photo 2016. FOTO: news.ro

Un copil este trecut printr-o gaură făcută într-un gard de sârmă ghimpată în braţele unui refugiat sirian, care a reuşit să treacă deja frontiera din Serbia în Ungaria, lângă Roszke, pe 28 august 2015 - aceasta este fotografia cu care australianul Warren Richardson a câştigat trofeul World Press Photo 2015.

În cadrul Festivalului Unfinished, imaginea poate fi vizionată în holul Teatrului Naţional, alături de alte peste 300 de fotografii pline de cruzime, furie, iubire, sângeroase sau frânturi de viaţă din întreaga lume.

Fotografii ce înfăţişează refugiaţi care traversează Marea Mediterană, un om care zace mort după un schimb de focuri de armă trase de bande rivale în San Pedro Sula din Honduras, copii refugiaţi, oameni însângeraţi, o balenă cu cocoaşă şi puiul ei nou născut care înoată lângă Roca Partida, lângă coastele Pacificului, capturi de tone de fildeş ilegal, ultimele zile din viaţa a doi soţi bolnavi de cancer se numără printre frânturile de viaţă care au fost incluse în această expoziţie foto spectaculoasă, care a adunat la Bucureşti, în cadrul celei de-a 16 ediţii a World Press Photo, peste 300 de momente emoţionante.

world press photo

”Aflaţi că această premieră face parte dintre noutăţile arhitectonice ale Teatrului Naţional. În acest spaţiu era agenţia noastră de bilete, în locul fostei Săli Amfiteatru. Configuraţia nouă se inaugurează abia în această seară (joi, n.r), cu această expoziţie absolut fenomenală după părerea noastră, şi cu noutăţi în contact cu lumea, cu evenimentele care fac istorie acum în lume. Reflectă lumea noastră atât de controversată şi atât de periculos inflamată”, a declarat Ion Caramitru, la inaugurarea noului spaţiu expoziţional al TNB.

”Umanitate” este tema ediţiei World Press Photo 2015, o expoziţie copleşitoare, cu imagini ale conflictelor lumii. ”Imaginile conflictelor, ale problemelor de supravieţuire, de pericol, ale copiilor sacrificaţi. Deşi suntem în secolul XXI, pare că suntem în plin conflict sanguin. Vă rog să vă folosiţi telefoanele mobile ca să ţineţi minte acest moment”, a mai afirmat Ion Caramitru, directorul TNB.

world press photo

Fotografiile din expoziţie au apărut în Nature, France-Press, Chicago Tribune, Aftonbladet (Suedia), National Geographic, The Daily Telegraph, Getty Images, şi multe alte publicaţii importante pe plan mondial.

”Este o onoare să fiu aici. În fiecare an e mai bine şi mai mare”, au fost cuvintele lui Anais Conijn, curatorul expoziţiei, cea care l-a prezentat pe Warren Richardson, câştigătorul concursului World Press Photo 2015.

”Am fost implicat în situaţie”, a spus Warren Richardson la Bucureşti, care a adus cu el şi premiul. El a povestit modul în care a petrecut cinci zile cu refugiaţii la graniţa dintre Serbia şi Ungaria. În acea noapte a fost ca un joc ”de-a şoarecele şi pisica cu poliţia”. Epuizat, atunci când a făcut fotografia, Warren nu a putut folosi flash-ul pentru că nu putea să se deconspire şi să-i deconspire. A folosit doar lumina lunii. 

Un tată care îşi trece copilul printr-un gard de sârmă ghimpată reprezintă o imagine care îi bântuie pe privitori, aşa cum sunt multe în expoziţia de la Teatrul Naţional. ”Este o fotografie simplă, tocmai această simplitate îi conferă forţă vizuală şi foarte nuanţată”, s-a exprimat Vaughn Wallace, editor adjunct la departamentul foto la Al Jazeera America, atunci când a fost decernat premiul de fundaţia World Press Photo. 

Warren Richardson este fotograf freelancer, care locuieşte momentan în Budapesta, Ungaria. 

La vernisaj s-a vorbit despre obiectivul lumii contemporane, marca vremii pe care o trăim, ”întâlnirea dintre cruzime şi tehnologie”, aşa cum a fost caracterizată expoziţia World Press Photo 2015.

world press photo

World Press Photo Foundation lucrează pentru a dezvolta şi promova jurnalismul vizual de calitate. Libertatea de informare, libertatea de anchetă şi libertatea de exprimare sunt mai importante decât oricând şi jurnalismul vizual de calitate este esenţial pentur prezentări exacte şi independente care fac aceste libertăţi posibile.

Festivalul Unfinished, care are loc până în 29 mai, organizat de Fundaţia Eidos, este urmare a succesului înregistrat de turneul expoziţional World Press Photo, precum şi a celorlate programe derulate de fundaţie în ultimii trei ani.

Unfinished îşi propune să fie o platformă de dialog şi interacţiune între fotografia tradiţională, jurnalismul vizual, film şi artă, aduse împreună de tehnologie. Festivalul va cuprinde documentare web multimedia jurnalistice şi interactive, artă informatică şi vizuală, VR, instalaţii video şi evenimente live.

Conferinţele şi workshop-urile organizate în cadrul festivalului vor pune în context proiectele expuse, cu ajutorul jurnaliştilor, oamenilor de ştiinţă, artiştilor şi a decidenţilor politici. Totodată, festivalul va oferi artiştilor şi fotografilor oportunităţi de networking şi de accesare a unor programe de training internaţionale.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite