VIDEO „Amantlâcul“ dintre Biserică şi politicienii de la Centru. Victor Ponta şi Sorin Oprescu pompează bani la Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, alături de Patriarhul României Preafericitul Daniel FOTO Mediafax
Victor Ponta, alături de Patriarhul României Preafericitul Daniel FOTO Mediafax

În capul listei politicienilor preferaţi ai Bisericii Ortodoxe Române se află, de departe, fostul deputat Gigi Becali, aflat acum în spatele gratiilor. Tot printre preferaţii mai-marilor Bisericii se află şi actualul premier Victor Ponta, candidat la alegerile prezidenţiale 2014, dar şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, care a făcut donaţii considerabile din bugetul municipal pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le transmite credincioşilor că ar trebui să voteze: „cu responsabilitate creştină şi civică pentru împlinirea binelui comun în societatea românească şi viitorul României“.

„În perspectiva alegerilor prezidenţiale din România (2 noiembrie 2014), Sfântul Sinod îşi reafirmă îndemnul către slujitorii Sfintelor Altare şi credincioşii Bisericii Ortodoxe Române de a participa la vot în duhul credinţei şi al iubirii de Biserică şi Neam, cu responsabilitate creştină şi civică pentru împlinirea binelui comun în societatea românească şi viitorul României", se arată într-un comunicat de presă al BOR.

Victor Ponta, lăudat de feţele bisericeşti

Premierul României, Victor Ponta, a fost filmat în ziua în care românii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, la Mănăstirea Nucet, din judeţul Dâmboviţa, alături de credincioşii veniţi să se roage. Pe lângă baie de mulţime pe care a făcut-o premierul, unul dintre preoţii de acolo a ţinut să îl ridice în slăvi pe politician după slujbă.

“Bucuria ca să avem de faţă pe domnul prim-ministru Victor Ponta, care prin tinereţea şi eficienţa sa dă foarte multă speranţă poporului nostru românesc. De aceea este minunat că ne rugăm împreună, că suntem impreună aici în acest loc sfânt”, a spus preotul în faţa credincioşilor prezenţi.

Rugăciunile politicienilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Premierul a spus de mai multe ori în cadrul unor emisiuni televizate că susţine realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, un proiect impresionant la care se lucrează chiar acum în Capitală. Mai mult decât atât, în luna septembrie, Victor Ponta, alături de ministrul de Interne Gabriel Oprea şi de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a participat la o rugăciune de mulţumire pentru lucrările executate la Catedrala Mântuirii Neamului, oficiată de Preafericitul Daniel.

La sfârşitul rugăciunii de mulţumire, PF Daniel a exprimat recunoştinţă Guvernului României pentru ajutorul acordat la construirea Catedralei Mântuirii Neamului şi i-a oferit lui Victor Ponta o icoană şi Ordinul „Sfântul Apostol Andrei“, ocrotitorul României şi al Catedralei Mântuirii Neamului. De asemenea, patriarhul le-a oferit celor doi miniştri Ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, scrie Mediafax .

Executivul a fost încă de la început principalul finanţator public al clădirii, crescând semnificativ, de la un an la altul, sumele acordate Patriarhiei pentru Catedrală. Până la începutul anului 2014, Guvernul a dat nu mai puţin de 53 de milioane de lei (13 milioane de euro). Guvernul, prin intermediul Secretariatului de Stat pentru Culte, a acordat în 2013 24 de milioane de lei pentru lucrările de construcţie a Catedralei "în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2005 şi ale OG nr. 82 /2001". În 2012 s-au alocat 19 milioane de lei, iar în 2011 suma a fost de 10 milioane de lei.

Sorin Oprescu, primarul apropiat de spiritualitate

Şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este un nume destul de des vehiculat printre apropiaţii bisericii. În anul 2008, Sorin Oprescu a primit chiar binecuvantarea Patriarhului Daniel, iar în prima zi ca primar general al Bucureştiului, Sorin Oprescu a pupat Evanghelia şi a rostit o rugăciune alături de PF Daniel. 

Oprescu a semnat şi un protocol de colaborare cu pastorul Cristian Modan de la Biserica Adventista Ziua a Saptea, după cum precizează Hotnews.

   

"Administraţia Bucureştiului are datoria şi posibilitatea să poată sprijini în general Biserica, nu numai pe cea Ortodoxă. Toţi bucureştenii sunt contribuabili la bugetul local şi la cel de stat. Este deci normal ca ei să primească, în schimb, aceeaşi atenţie, indiferent de religia pe care o au", declara Oprescu la semnarea protocolului.  

Gigi Becali, politicianul darnic cu Biserica

Gigi Becali este cel mai cunoscut afacerist care s-a învârtit în jurul bisericilor. Acesta a donat sume importante de bani ori de câte ori a avut ocazia, s-a rugat în văzul tuturor şi a declarat în nenumărate rânduri cât de important este Dumnezeu pentru el. În multe biserici, imaginea lui Gigi Becali este asociată cu imaginea unui om extrem de darnic, care a ajutat fie la ridicarea unor noi biserici, fie la reabilitarea altora mai vechi. Gigi Becali se află în acest moment la închisoare.

De asemenea, de cele mai multe ori după ce a donat mii de euro, Becali a primit de la preoţi numeroase laude, buchete de flori, icoane şi chiar decoraţii simbolice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite