Trei spitale din Capitală se vor transforma în unități moderne dotate cu aparatură de ultimă generație

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile medicale Colentina, Gomoiu şi Foişor vor avea noi corpuri şi vor fi utilate cu aparatură de ultimă generaţie începând din acest an. Cea mai radicală transformare o va suferi Spitalul pentru copii “Victor Gomoiu”.

Primul spital care va fi extins este cel de Ortopedie, Foişor, loc în care lucrările au demarat chiar de la sfârşitul anului trecut şi vor fi continuate pe parcursul acestui an. Aici s-a început deja construcţia unei noi clădiri de patru etaje care va costa 30 de milioane, şi care va funcţiona ca secţie de chirurgie ortopedică.
Astfel, prin extinderea actualei unităţi se se va mări capacitatea operaţională a spitalului de la cinci săli de operaţie la opt săli.

Cea mai radicală transformare o va suferi Spitalul pentru copii “Victor Gomoiu”. Reprezentanţii Administraţiei Spitalelor susţin că în curtea unităţii va fi construit un nou imobil cu şapte etaje, pentru aproape 300 de pacienţi. Ceea ce înseamnă că toate secţiile unităţii actuale vor fi mutate în noul sediu. În spitalul vechi va funcţiona departamentul administrativ, o bibliotecă şi un amfiteatru pentru studenţi. Costul modernizărilor se aproximează la circa 50 de milioane de euro.

Spital ca o cutie de chibrituri

De asemenea, sediul nou va beneficia şi de o secţie de chirurgie general şi una de chirurgie vasculară, dar şi de o secţie de ortopedie pentru copii. Pe lângă asta, va fi achiziţionat şi apartură medical nouă. Aici, lucrările ar trebui să înceapă din această primăvară, imediat după atribuirea contractului.

În prezent, spitalul nu beneficiază de un bloc operator aseptic compact, complet închis şi izolat. Astfel, nu se realizează separarea fluxurilor de circulaţie steril – contaminat, se arată într-un studiu comandat de Administraţia Spitalelor. De asemenea, bolnavii sunt cazaţi în saloane cu multe paturi, înghesuiţi ca într-o cutie de chibrituri, iar grupurile sanitare, amplasate pe culoar, sunt subdimensionate. Vechiul spital nu asigură facilitatea privind baia asistată a persoanelor ce nu se pot deplasa singure, potrivit aceluiaşi studiu.

63 de milioane de euro pentru Spitalul Colentina

Cel de-al treilea spital inclus pe lista extinderilor este Colentina. În planul de dezvoltare este prevăzut ca noul corp să aibă şapte etaje. Odată cu asta, noul copr va beneficia şi de un centru de urgenţă pentru pacienţii cu problem cardio-vasculare. De asemenea, secţia de neurologie va fi modernizată. Noul corp de clădire va avea spaţii pentru primirea bolnavilor şi a însoţitorilor, spaţii pentru cazarea bolnavilor şi a însoţitorilor, şi spaţii pentru tratamente, operaţii sau recuperare.

Clădirile în care funcţionează acum clinicile şi secţiile Spitalului Colentina nu vor fi dărămate, mai ales că aproape toate au fost deja reabilitate. Lucrarea are o durată de 4 ani şi un cost estimat de 63,7de milioane de euro. O parte semnificativă din bani va fi cheltuită pentru noua aparatură medicală cu care va fi dotat spitalul.

“Banii provin de la bugetul de stat, cu excepţia sumei de circa 23 de milioane de euro, reprezentând fonduri europene, şi care vor acoperi o parte din costurile mdoernizării de la Spitalul Colentina. Aceste investiţii nu au venit doar ca o dorinţă a primarului Sorin Oprescu, ci şi a comisiei de sănătate”, a precizat Marius Savu, şeful Administraţiei Spitalelor din Bucureşti.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite