Preşedintele CJ Ilfov: Riscăm amenzi de 200.000 de euro pe zi din cauza canalizării şi a deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL, preşedinte al CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat, marţi, că România riscă să plătească amenzi de până la 200.000 de euro în fiecare zi pentru nerespectarea angajamentelor privind reţelele de apă şi canal, asumate prin tratatul de aderare la UE.

Acesta a vorbit de două din angajamentele pe capitolul de mediu care ar trebuie respectate până pe 31 decembrie 2015 şi care, cel mai probabil nu vor putea fi respectate. „Dacă până la 31 decembrie 2015 România nu reuşeşte să lege la reţeaua de canalizare şi de alimentare cu apă 80% din cetăţenii ei, este pasibilă de amenzi care pot să ducă până la 200.000 de euro pe zi. (...) Acelaşi lucru ni se întâmplă pe gestionarea deşeurilor. După părerea mea, nu suntem pregătiţi să ne atingem cele două obiective astăzi", a declarat Petrache, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

El a susţinut că la nivelul judeţului Ilfov dezvoltarea reţelelor de apă şi canal a rămas în urmă, precizând că a propus înfiinţarea unui operator regional.

"Am vrut să previn un lucru care s-ar putea întâmpla şi asta pentru că sunt oameni care nu au înţeles sau care au alte interese. De ce mi-e teamă? Ilfovul este în faţa unui master-plan de 366 de milioane de euro, este printre puţinele judeţe care are totul pregătit şi în câteva luni de zile ar putea să deschidă finanţarea pe fonduri europene", a afirmat preşedintele CJ Ilfov.

El a susţinut că la nivelul CJ Ilfov trebuie luată decizia de a finanţa societatea de apă şi canal din judeţ, prin alocarea a opt milioane de lei pentru a ieşi din faliment.

Preşedintele CJ Ilfov a menţionat că la ultima şedinţă a Consiliului i-a fost refuzată majorarea de capital, însă miercuri va fi reintrodus pe ordinea de zi proiectul care ar urma să fie aprobat. Pe de altă parte, Petrache a susţinut, în privinţa conflictului cu PSD din Consiliul Judeţean, că doi primari din Ilfov au luat decizia "din motive politice" de a se retrage din proiectul privind operatorul regional.

El a ţinut să tragă "un semnal de alarmă" asupra efectelor deciziilor unor primari din Ilfov care ar putea duce la stoparea proiectului de apă şi canal, solicitând PSD să sprijine deciziile de la nivelul Consiliul Judeţean.

Pe aceeaşi temă:

Lipsa fondurilor blochează un proiect care ar aduce apă şi canalizare în peste 800 de gospodării

Apă şi canalizare la sate, cu bani europeni. Doar 60% din localităţile rurale sunt conectate la sisteme de alimentare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite