VIDEO Platforma pentru Oraşe Durabile: „mutarea pietonilor în subteran, măsură care arată dispreţul faţă de locul pietonului în oraş“
0
Proiectul „Planul Urbanistic Zonal-Modernizare Piaţa Romană şi Pasaj Pietonal sector 1“ , care va fi supus, vineri, dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, este contestat de Platforma pentru Oraşe Durabile. Reprezentanţii Platformei cer consilierilor generali „să dea dovadă de responsabilitate faţă de oraş“, prin refuzul proiectului.
Irina Zamfirescu a declarat că organizaţia pe care o reprezintă, Platforma pentru Oraşe Durabile, contestă trei puncte importante ce fac parte din proiectul pasajului de la Piaţa Romană.
Astfel, ong-iştii susţin că desfiinţarea trecerilor de pietoni şi a semaforizării din zonă, care va avea ca efect o şi mai accentuată congestionare a traficului, este unul dintre punctele nepotrivite ale proiectului. Irina Zamfirescu spune că facilitarea tranzitului cu automobilul personal are drept efect încurajarea şoferilor de a tranzita zona respectivă, fiind aşteptat ca numărul maşinilor din centrul oraşului să crească, persistând fenomenul de ambuteiaj auto.
Al doilea punct pe care reprezentanţii Platformei îl consideră nepotrivit vizează „politica învechită prin care traficul auto din centrul oraşului este încurajat“. Aceştia spun că pentru rezolvarea problemelor de mobilitate urbană, soluţiile actuale vizează dezvoltarea infrastructurii dedicate transportului public în comun şi infrastructura eficientă pentru biciclişti. „Soluţia propusă de Primărie este anacronică şi nu răspunde în mod direct problemei de mobilitate“ , au precizat cei de la Platforma pentru Oraşe Durabile.

Un al treilea aspect pe care membrii societăţii civile îl consideră nepotrivit este acela care priveşte „mutarea pietonilor în subteran“. De asemenea, aceştia spun că prin construirea pasajelor subterane, pietonii nu sunt trataţi cu respect, pentru că locul lor este „la suprafaţă“.
Planul de construire a unui pasaj pietonal subteran în zona Piaţa Romană a fost dezbătut într-o şedinţă publică, în luna februarie a acestui an. Decizia a fost luată la insistenţele Centrul de Resurse pentru participare publică şi ActiveWatch, după ce acestea au acuzat că municipalitatea ar fi încercat să treacă peste orice fel de consultare cu opinia publică.
Proiectul, de pe vremea lui Videanu
Planul de construire al unui pasaj pietonal în zona Piaţa Romană a fost discutat încă din 2006, atunci când primarul Capitalei era Adriean Videanu. La jumătatea lunii decembrie 2006, Consiliul General la Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat un proiect pentru construirea, în Piata Romană, a unui pasaj pietonal subteran care ar fi trebuit sa fie finalizat în 2008.
Proiectul este evaluat la aproximativ 18 milioane de euro şi va avea cinci căi de acces, câte una pentru fiecare strada din piaţă. În interiorul pasajului se vor construi cafenele, magazine şi săli pentru spectacole. În mijlocul pasajului va fi pusă o statuie în funcţie de ce decizie vor lua autorităţile competente.
„Ar fi păcat să nu fie aprobat această hotărâre de proiect. Pasajul va fi cam ca cel de la Universitate puţin mai mic. Vom vedea după ce va fi construit ce spaţiu rămâne pentru a amenaja săli de spectacole sau cafenele, cert este că rolul pasajului este de a face legătura pietonilor cu staţia de metrou. Cât despre statuie nu vă pot spune decât că va fi una adaptată în funcţie de spaţiu”, declara la începutul lunii februarie, pentru Adevărul, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei.
Pe aceeaşi temă:
- În Piaţa Romană se va construi un pasaj pietonal subteran asemănător cu cel de la Piaţa Universităţii
- VIDEO Consiliul General al Municipiului Bucureşti va organiza o dezbatere publică cu privire la pasajul de la Piaţa Romană
- Pasajul Pietonal din Piaţa Romană, pe masa municipalităţii. ONG-urile, despre proiect: pietonii, cârtiţe urbane în planurile Primăriei