Patriarhul Daniel a sfinţit clopotele de la Catedrala Neamului. Când va fi inaugurat cel mai mare lăcaş de cult din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost sfinţite luni, 3 septembrie, de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cele 6 clopote vor fi montate în cursul zilelor următoare.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit luni, 3 septembrie 2018, între orele 9.45 şi 10.30, slujba de sfinţire a celor şase clopote ale Catedralei Naţionale, aflate la sol. 

Acestea urmează să fie montate, în zilele următoare, în turnul Clopotniţă de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălţime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică. 

Sfinţirea exterioară a clopotelor va fi urmată de sfinţirea lor interioară şi a clopotniţei, după ce acestea vor fi instalate în turnul Clopotniţă.

„Clopotele au apărut în China şi apoi India, cu 3000 de ani înainte de Hristos, dar erau statice – sunetul se producea prin lovire cu ciocanul. Însă, clopotele europene produc sunetul prin mişcarea liberă a clopotului şi a limbii lui (balans).

În Biserică, glasul clopotului reprezintă glasul lui Dumnezeu care cheamă pe oamenii vii la rugăciune şi comuniune, plânge pe cei decedaţi şi ocroteşte oraşul sau satul de furtuni şi fulgere. Din punct de vedere social-cultural, clopotele Bisericilor sunt o notă specifică a culturii europene creştine“, scrie Basilica, agenţia de presă a Patriarhiei Române.

Clopotele Catedralei Naţionale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanţie de 15 ani şi o viaţă (dăinuire) apreciată la peste 400 ani. Ele au fost aduse în ţară în data de 19 mai 2017.

Cele 6 clopote cântăresc împreună 33 tone. Clopotul mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante. 

Imagine indisponibilă

Sfinţirea clopotelor de la Catedrala Neamului Sursa basilica.ro / autor Mircea Cristescu

Imagine indisponibilă

„În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate.

Basilica arată că, urmând tradiţiei creştine privind inscripţionarea clopotelor, pe fiecare dintre cele şase clopote se află inscripţionate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel – sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naţionale – şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018”.

„Costul celor şase clopote a fost achitat exclusiv din banii Patriarhiei Române, nu din fonduri publice“, precizează agenţia de presă. 

Pe aceeaşi temă: 

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost aduse în România. Chipul Patriarhului Daniel este încrustat pe toate cele şase clopote

Lucrări reluate cu avânt la Catedrala Mântuirii Neamului. Care este stadiul grandiosului edificiu al BOR

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite