De ce nu au fost începute tratamentele anti-ţânţari în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Suntem la jumătatea lunii mai, dar Primăria Capitalei nu a făcut niciun tratament de combatere a ţânţarilor. În mod normal, în funcţie de vreme, activitatea era începută spre finalul lunii martie, astfel că avem o întârziere de aproape două luni şi au fost ratate tratamentele larvare, foarte importante ca să nu ne trezim la venirea căldurii cu o invazie de ţânţari.

 Într-un răspuns transmis HotNews.ro de Primăria Capitalei, se arată că activitatea va fi prestată şi anul acesta de Compania Municipală Eco Igienizare, căreia i-a fost delegat serviciul în 2019, până la dizolvare, şi va începe cel mai probabil la finalul acestei luni, după aprobarea în Consiliul General a Programului Unitar de Acţiune 2021, care stabileşte unde se stropeşte şi de câte ori.

Municipalitatea nu a demarat procedurile de achiziţie pentru desemnarea unui nou operator care să presteze serviciul.

”Pâna la dizolvarea companiei, activitatea de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie va fi prestată de Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti (CMEIB), în baza contractului de delegare a acestui serviciu, încheiat în anul 2019. Programul Unitar de Acţiune (PUA) 2021, care stabileşte numărul de tratamente şi perioada de acţiune, a fost introdus pe ordinea de zi a sedinţei de îndată din data de 26.04.2021. Menţionăm ca ordinea de zi nu a fost aprobata, astfel încât documentul va fi introdus pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu. După aprobarea acestuia vor fi aplicate de urgenţă tratamentele care se impun”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Bugetul alocat pentru anul acesta este de circa 38 milioane lei şi vizează atât tratamentele de combatere a ţânţarilor cât şi a şobolanilor.

”În ceea ce priveşte bugetul alocat de Municipalitate pentru combaterea ţânţarilor şi şobolanilor pentru anul 2021, a fost prevăzută suma de 37.843.000, din care valoarea facturilor restante reprezintă 19.843.000 lei, cu posibilitatea rectificării în funcţie de necesităţi”, a mai răspuns instituţia.

Potrivit informaţiilor comunicate HotNews.ro de municipalitate, în aprilie, de Compania Municipală Eco Igienizare, angajaţii acesteia erau în şomaj tehnic începând cu data de 01.02.2021.

La finalul anului 2020 compania avea datorii de 12,1 milioane lei (furnizori, bugetul de stat) şi se află în insolvenţă. Compania are de încasat de la Primăria Capitalei peste 19 milioane lei pentru serviciile prestate - combatere ţânţari şi şobolani în 2020.

Ştefan Stofor, reprezentantul Consiliului General din partea USR-PLUS în Adunarea Generală a Acţionarilor a companiei spune că serviciul poate fi prestat fără probleme dacă Primăria Capitalei dă banii necesari.

„Compania este în continuare în insolvenţă. Conducerea companiei a făcut solicitări către Primărie să deblocheze banii ca să putem presta serviciile, dar decizia este la domnul primar. Noi asta vrem, asta se doreşte, să prestăm acest serviciu, suntem în întârziere, trebuia să începem mai devreme. O parte dintre angajaţi şi-au dat demisia, o parte sunt în somaj tehnic, o parte mai lucrează, cel puţin pe hârtie, că practic nu fac nimic. Avem cu ce să prestăm serviciul, şi resursa umană şi flota necesară. Bine, mai trebuie plătite RCA-urile, mai avem rămase insecticide, dar trebuie făcute stocuri noi, dar dacă banii se deblochează, treaba trebuie să meargă”, a declarat pentru HotNews.ro Ştefan Stofor.

Programului Unitar de Acţiune 2021, neaprobat încă de Consiliul General, prevede 7 treceri în spaţiile deschise de pe domeniul public şi privat şi 3 treceri în spaţiile închise din clădirile publice.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite