Oprescu a găsit soluţia pentru maidanezi, veşnica problemă a Bucureştiului: taxa pe câine. Cine este obligat să o plătească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, vinerea trecută, o hotărâre prin care bucureştenii care nu vor să-şi sterilizeze câinii sunt obligaţi să plătească o taxă anuală de 150 de lei. Edilii speră să rezolve astfel problema maidanezilor, însă sociologii susţin că soluţia dovedeşte doar incapacitatea acestora

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, vinerea trecută, mai multe proiecte privind strategia controlului reproducerii maidanezilor din Capitalei. Printre acestea, s-a numărat şi un proiect prin care bucureştenii posesori de câini sunt obligaţi să-şi sterilizeze animalele cu vârsta de peste şase luni.

Cei care refuză acest lucru trebuie să plătească o taxă anuală de 150 de lei. De asemenea, aceeaşi hotărâre prevede o amendă de 3.000 de lei pentru cei care, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, nu declară patrupedele la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Astfel, consilierii speră să reducă numărul de câini comunitari din oraş. Hotărârea va intra în vigoare peste 30 de zile.

Autorităţile se bazează pe vecinii „turnători“

Răzvan Băncescu, coordonatorul ASPA, spune că momentan nu există proceduri clare privind verificarea celor care nu se supun hotărârii. Însă, în asemenea situaţii, reprezentanţii ASPA se bazează pe timpul care „îi va scoate la suprafaţă“ pe cei care nu respectă decizia Consiliului, dar şi pe vecinii nemulţumiţi, care vor sesiza autorităţile.

Nici cifrele care indică numărul posesorilor de câini nu sunt exacte. „Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti are nişte cifre din care rezultă că în Capitală ar exista cam 3.000 de persoane deţinătoare de câini, dar credem că este vorba de mult mai multe“, precizează Băncescu.

Sociolog: soluţia este alta

Rezolvarea propusă de municipalitate nu este o soluţie, în opinia sociologului Alfred Bulai. Acesta este de părere pentru a soluţiona problema maidanezilor autorităţile trebuie să-şi îndrepte atenţia în altă parte.

„E o chestiune generică care ţine de incapacitatea autorităţilor de a rezolva problema maidanezilor. Nu vor reuşi, pentru că asta nu este soluţie potrivită. Câinii care trăiesc pe străzi o vor face în continuare. Soluţia este cu totul alta: curăţenia, pentru că Bucureştiul este un oraş insalubru“, a explicat sociologul Alfred Bulai.

Cip şi serie unică

În procesul de sterilizare nu vor intra toţi câinii, pentru că există o serie de animale care fie nu pot rezista unei asemenea proceduri, din cauza stării de sănătate, fie intră în categoriile protejate de lege. În primul rând, este vorba despre câinii de rasă înregistraţi la Asociaţia Chinologică, dar şi despre câinii de montă, cei care participă la competiţii, alături de patrupedele aflate în grija statului, a celor de la Ministerul Afacerilor Interne şi de la Ministerul Apărării Naţionale. Stăpânii acestor categorii nu vor plăti niciun fel de taxă.

Câinilor care vor fi înregistraţi la ASPA, fie că este vorba despre sterilizare sau de achitarea taxei de 150 de lei, li se va implanta un microcip subcutanat, în zona urechii. În urma înregistrării, stăpânii vor primi un card cu o serie unică, unde vor fi trecute toate datele animalului.

25% din rezolvarea problemei

Hotărârea a fost adoptată în speranţa că numărul maidanezilor de pe străzile Capitalei va fi diminuat, fapt confirmat de Răzvan Băncescu, care declară că sterilizarea câinilor cu stăpân are o pondere de 25% în rezolvarea problemei.

„Proiectul în sine, cu tot ce înseamnă strategia de gestionare a câinilor fără stăpân, nu va rezolva problema peste noapte. Timpii de rezolvare sunt de ordinul anilor“, clarifică Cornel Pieptea, unul dintre consilierii generali ai Primăriei Capitalei. Propunerea unei asemenea legi a venit în urma discuţiilor pe care organizaţiile neguvernamentale le-au purtat cu reprezentanţii Primăriei.

Ideea a fost împrumutată de la alte state europene care practică această metodă de ceva vreme, aşa cum este cazul Elveţiei, Germaniei sau Belgiei, acolo unde  taxele sunt mult mari, după cum declară Băncescu. Vienezii, spre exemplu, plătesc, pentru orice câine mai mare de trei luni, o taxă anuală de 72 de euro. În cazul în care proprietarul vienez are mai multe patrupede, va plăti, începând cu cel de-al doilea câte o taxă anuală de 105 euro.

Proiect susţinut de ONG-uri

Reprezentanţii ONG-urilor sunt de acord cu sterilizarea patrupedelor cu stăpân, după cum explică Marcela Pîslă, reprezentant al Asociaţiei Cuţu-Cuţu. „E un lucru bun, pentru că foarte mulţi oameni, după ce le fată câinii, aruncă puii în stradă“, explica Pîslă. Cât despre scăderea numărului maidanezilor,  femeia adaugă că este un prim pas dintr-un proces amplu, dar folositor, pe care asociaţia îl susţine de multă vreme.

Potrivit datelor furnizate de ASPA, anul trecut, în Capitală, au fost sterilizaţi 3.500 de câini fără deţinător. Tot ASPA a realizat un prim recensământ al maidanezilor, iar rezultatele au arătat că pe străzile Capitalei se află în jur de 60.000 de câini fără stăpân.

100 de lei, taxa la Timişoara

Consilierii locali din Timişoara au votat în luma martie un planul de măsuri pentru câinii cu şi fără stăpân din oraş. Proprietarii de câini vor fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele. Aceştia vor avea la dispoziţie şase luni, apoi vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 1.000 de lei. Sterilizirea este obligatorie pentru toţi câinii care nu sunt de rasă. Excepţie fac câinii cu pedigree, câinii utilitari, femele care află în perioada de alăptare, câinii ale căror stare de sănătate nu permite.

Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj a înaintat, în această primăvară, Prefecturii Gorj un proiect legislativ privind microciparea tuturor câinilor pentru a fi depistaţi mai uşor câinii fără stăpân, precum şi pentru prevenirea focarelor de rabie.

O altă măsură propusă de medicii verinari a fost introducerea unei taxe pentru cei care deţin mai mult de un câine. Deputatul PSD, Vasile Popeangă, spune că un asemenea proiect nu poate să devină lege: „Cunosc acest proiect, dar nu poate să devină lege. Astfel, de măsuri pot fi introduse de către consiliile locale“.

Pe aceeaşi temă:

Oprescu, despre amendarea celor care nu îşi declară câinii: „Chestia cu ascundem câinii nu va merge. Se va găsi cineva să-i reclame“

Bucureştenii nu vor fi amendaţi dacă hrănesc maidanezii. 150 de lei anual — taxa pe câine, pentru proprietarii care nu vor să-şi sterilizeze animalul

Câţi maidanezi din sectorul 6 au fost sterilizaţi de Vier Pfoten în mai puţin de un an. Raport de activitate 2012-2013

Harta maidanezilor din Bucureşti. Care sunt cele mai periculoase cartiere în funcţie de sesizările făcute de cetăţeni

Maidanezul, motiv de râcă între Vier Pfoten şi Primărie: ASPA ameninţă cu suspendarea contractului de sterilizare a câinilor

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite