VIDEO Marian Scafaru, tânărul care colectează cu o bicicletă ulei alimentar uzat: „Am strâns cam patru tone de ulei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste un an şi jumătate, Marian Scafaru, un tânăr din Bucureşti, străbate oraşul în lung şi-n lat pentru a colecta gratuit ulei alimentar uzat.

Principalele declaraţii: 

Ideea mi-a venit de la un anunţ pe care l-am văzut. Mă gândeam că dacă colectez 1.000 – 1.500 de litri pe lună (pentru un litru colectat primeşti 1,5 lei) aş putea să ajung la un salariu mediu. Am fost la acel centru de colectare şi m-am interesat de succesul programului şi am aflat că nu prea era profitabil. La scară mare, succesul programului era nesimnificativ. Nicio persoană nu poate să colecteze 30 de litri de la ulei într-un timp scurt. Centrele speciale se deplasează pentru cel puţin 30 de litri de ulei uzat colectat. 

Sunt pasionat de mersul pe biciciletă şi aşa mi-a venit ideea de a colecta ulei cu o bicicletă inedită care se numeşte cargobicicletă. Am intrat în contact cu multe comunităţi de biciclişti din Bucureşti. În momentul ăsta, mai este un voluntar în proiect care face colectări în sectorul 6. De la lansarea proiectului nu am atins un prag care să ne poată susţine activitate, sunt bucuros când se implică şi volunatri în proiect. 

În 2014 voiam să dezvoltăm proiectul, nu am reuşit să strâng banii necesari. Am apelat la familie, prieteni. Ulteriror fanii proiectului ne-au ajutat. Am pornit foarte optimist şi speram că voi atinge 1.000 – 1.500 de litri. Proiectul este foarte încurajat şi apreciat. 

714 persoane

Într-un an şi jumătate am strâns ulei de la 714 persoane. Persoanle care vor să recicleze intră pe site-ul www.uleiosul.com, completează un formular şi prioritizăm cererea, contactăm persoana în funcţie de cantităţi şi distanţe. În sectorul 6, de două săptămânmi, acţionează un voluntar care locuieşte acolo. Serviciun este gratuit, dar după ce ne vom dezvolta mai mult le vom da celor de la care ridicăm uleiul mici recompense. Anul trecut, ofeream ca recompensă o sticlă de ulei de porumb de la cei de la care colectam. Am obţinut uleiul printr-un parteneriat, dar pentru că nu îi ofeream suficientă expunere celui care producea uleiul colaborarea s-a încheiat. Pe lângă ulei uzat, colectăm şi grăsime alimentară. 

După ce luăm uleiul de la bucureşteni îl ducem la un centru de colectare, pentru fiecare litru de ulei predat primi 1,5 lei. Cei de la centru îl filtrează şi îl trimit în ţări ca Austria. Este o sursă din care se poate obţine energie. 

De la începutul proiectului am strâns în jur de patru tone de ulei uzat. M-am angajat, am făcut curierat pe bicicletă şi am văzut că rămân cu proiectul în urmă. Mi-am dat demisia şi am început să mă ocup de proiect în continuare. 

Bani europeni

Recent, Marian a reuşit să obţină 32.000, fonduri europene, şi plănuieşte să îşi dezvolte ineditul proiect. Vrea să înceapă campanii de promovare şi de informare, să cumpere trei cargobiciclete electrice şi să aducă trei colegi care să colecteze uleiul uzat. De asemenea, tânărăul vrea să înceapă colaborări cu restaurantele din Bucureşti.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite