„Adăpostul lui Bucur“, primul hostel tradiţional românesc din Bucureşti. Ce îi atrage pe turişti: mobilier clasic, funii de usturoi şi covoare ţesute la război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei tineri din Capitală au pus pe picioare o afacere inedită: pentru un preţ scăzut, turiştii au la dispoziţie un hostel mobilat tradiţional, participă la tururi ghidate prin Capitală şi se distrează în cadrul petrecerilor tematice.

„Bucur’s Shelter“ (n.r. - „Adăpostul lui Bucur“), aşa cum a fost botezat primul hostel tradiţional românesc deschis la Bucureşti, se află la doi paşi de Piaţa Unirii, pe strada Bucur. Hostelul are 42 de locuri, dispuse în şapte camere, şi a fost deschis într-o clădire cochetă dotată cu o curte interioară spaţioasă. Acesta şi-a deschis porţile pentru turiştii străini în luna aprilie a acestui an şi până în acest moment a găzduit în jur de 2.000 de vizitatori. Investiţia se ridică la circa 40.000 de euro, iar suma necesară pentru amenajarea hostelului a fost acoperită, în mare parte, din banii celor trei iniţiatori.

„Am avut mult curaj“

„Primul gând a răsărit prin 2013, undeva deasupra Orientului Mijlociu, la întoarcerea dintr-o vacanţă. Pasiunea pentru oameni şi călătorii a sedimentat rapid ideea de a dezvolta un proiect în domeniul turismului. În prima fază, ne-a venit ideea să deschidem primul hostel tradiţional românesc din Bucureşti care să îmbine tradiţii şi să fie un exemplu de ospitalitate românească“, povesteşte Irina Botnari, unul dintre cei trei iniţiatori ai proiectului hostelului. Alături de Filip Bunea şi Raluca Sidor, tânăra a decis ca numele hostelului să vină de la celebrul cioban Bucur, cel despre care se spune că ar fi influenţat denumirea actualei Capitale.

bucur hostel

FOTO Irina Botnari

Imobilul în care funcţionează hostelul este închiriat de către cei trei tineri şi, spun ei, pentru a obţine toate azivele necesare inaugurării au fost nevoiţi să depună o muncă incredibilă şi să alerge dintr-un loc în altul. „Aveam planuri, calcule şi oameni dispuşi să ne ajute, eram euforici despre ce urma să se întâmple, dar nu ne-am dat seama că urma o mare nebuloasă. Acum cred ca am avut mult curaj. Au fost două luni de adunat şi depus acte, avize, autorizaţii, alte acte şi notificări. Asta a fost una dintre cele mai grele părţi, birocraţia şi faptul că nu există o legislaţie clară“, mai spun tinerii.

10 euro pe noapte

Imediat după inaugurare, hostelul s-a transformat în unul cu adevărat special, decorat cu mare grijă şi bun gust. Turiştii care aleg să se cazeze aici se bucură de un decor inedit din care fac parte funii de usturoi, covoare ţesute la război, oale de lut aşa cum astăzi se mai găsesc doar în casele bunicilor, buştenii şi scaune vechi cu spătar, aşa cum toţi românii aveau în case în urmă cu zeci de ani. Camerele au o capacitate de patru, şase sau opt persoane, unele fiind dotate şi cu toalete private.

bucur hostel

FOTO Irina Botnari

„O noapte de cazare costă în jur de 10 euro de persoană, dar preţurile variază în funcţie de sezon“, explică Irina Botnari. Majoritatea celor care au ales să se cazeze la „Bucur’s Shelter“ au fost străini, în special bulgari, spanioli, coreeni, americani şi nemţi. „Un profil general este tânărul cu venituri medii, dornic de explorare urbana şi mânat de dorinţa de a vedea lumea. În jur de 10-15% sunt români“, a mai spus Irina Botnari.

Petreceri tematice şi tururi ghidate

Cei trei tineri care au deschis hostelul tradiţional românesc din Bucureşti sunt cei care de doi ani organizează tururi ghidate gratuite pentru străinii care vor să descopere cele mai frumoase locuri ale Capitalei. Bucharest Greeters, aşa cum se numeşte site-ul pe care sunt programate tururile ghidate pe cele mai frumoase străzi ale Bucureştiului, face parte din proiectul tinerilor care au vrut să le dea o lecţie autorităţilor în promovarea frumuseţilor Bucureştiului. 

bucur hostel

FOTO Irina Botnari

„Noi arătăm atât zonele de interes, cât şi partea mai puţin cunoscută a Bucureştiului. Străinilor le plac poveştile, astfel că, pe lângă o plimbare prin centru sau pe Calea Victoriei, vrem să le oferim experienţe mergând ori într-un local mai special, la vreun eveniment, sau într-un loc cu o privelişte superbă de unde Bucureştiul arată altfel“, mai spune tânără Irina Botnari.

bucur hostel

FOTO Irina Botnari

Astfel, cei care aleg să se cazeze la singurul hostel tradiţional românesc din Capitală au parte, printre altele, şi de petreceri tematice şi tururi gratuite pe care le organizează pentru cei interesaţi să se cazeze la „Bucur’s Shelter“. „Turiştii beneficiază de oferte pentru diverse tururi, pot opta gratuit pentru un Bucharest Greeter sau pot participa la evenimentele organizate de noi, precum seri tematice, mese tradiţionale româneşti, petreceri sau ieşiri în oraş“, mai spun reprezentanţii hostelului. De asemenea, aceştia precizează că şi-au dat seama că, pentru a-i putea atrage pe turişti, trebuie să le ofere experienţe, nu doar servicii clasice, aşa cum se întâmplă în multe cazuri. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite